Hopp til innhold

Morgenandakten onsdag 27. januar

Håp og hvile i restriksjonenes tid av Henrik Syse

Henrik Syse
Foto: Einar Aslaksen

God onsdagsmorgen!

Vi lever i restriksjonenes tid – og vi begynner å bli ganske lei av det, alle sammen. For få dager siden la for eksempel Sverige strenge reiserestriksjoner på reisende fra Norge. Det har ikke skjedd siden Den annen verdenskrig. For egen del tør jeg knapt møte meg selv i døren.

Fra litt spøk til det høyeste alvor: Jo flere restriksjoner, desto mer trenger vi håp, frihet og glede, der vi kan finne det. La oss derfor gjøre dette til ikke bare restriksjonenes, men også håpets og frigjøringens tid.

Menneskene som Jesus møtte og snakket aller mest med, var ofte underlagt strenge restriksjoner. Det hører vi mye om i Det nye testamentet. De hadde en sykdom, tilhørte en folkegruppe, var av feil kjønn – det var så mye som gjorde at de måtte holde seg på den plass samfunnet hadde bestemt. Derfra skulle de ikke få bevege seg. Til dem kom Jesus med et budskap om frigjøring og håp.

Derfor skal også vi, akkurat nå, lete etter kildene til frigjøring, håp og menneskelig glede. Og det har ikke bare med korona-viruset å gjøre. For deg som lytter nå, er det kanskje en annen smerte, noe annet vondt, som er dagens utfordring.

Den røde tråd gjennom evangeliene er frigjøringen fra smerten. "Kom til meg, alle dere som strever, og jeg vil gi dere hvile", heter det i Matteus-evangeliets 11. kapittel. Det er ord som taler til oss akkurat nå.

La oss også i den ånd, midt oppi alt som er, se hvorvidt det som skjer nå, også kan bringe oss noe godt. Som filosof er jeg glad i begrepet "filosofisk distanse" – da tenker jeg på evnen til å se livet, seg selv og det som er rundt en, fra et litt annet ståsted enn det som er vanlig. Kanskje får jeg da øye på noe jeg ellers ikke ser? Kanskje blir jeg gladere i noe jeg ellers tar for gitt?

Kjære lyttere, alle disse restriksjonene som vi er underlagt, gjør at jeg nå faktisk snakker til dere fra kjøkkenbordet mitt hjemme. Selv det å finne veien til et NRK-studio er utilrådelig, ikke bare fordi det anbefales begrensninger på bruk av fysiske studio, men også fordi jeg med brukket ben ikke får beveget meg stort – enda jeg bor bare et stenkast fra Marienlyst, i hvert fall hvis du er innmari god til å kaste sten.

Det er slitsomt, dette her. Men det skal komme bedre dager.

La oss derfor i dag, fra hvert vårt kjøkkenbord eller soverom eller skrivepult eller sykeseng, minne oss selv om håpet, om meningen og om det gode ved selve livet, til tross for det som er vondt. Vi skal finne håp midt oppi alle restriksjonene, og hvile midt oppi det strevsomme.

Henrik Syse

filosof, forfatter og fredsforsker

Musikk: Åge Aleksandersen - "Hold mæ"

Skog