Hopp til innhold

Morgenandakten onsdag 24. februar

Vær vennlig. Alltid.

Thor Haavik
Foto: Espen Solli / TV 2

«Elendig dommer!» I idrett er det mye lidenskap og engasjement; noen ganger kan det ta litt overhånd. Jeg spilte for noen år siden en fotballkamp, der dommeren rett og slett dømte fryktelig dårlig. Frustrasjonen spredde seg blant spillerne, og den ene stygge kommentaren etter den andre ble rettet mot ham.

Når kampen var slutt kom han bort til oss og beklaget at han hadde vært litt «fjern». Han fortalte at han hadde mistet sin mor tidligere i uken, og håpet at det å komme seg ut på gressmatten og dømme igjen, skulle kunne hjelpe han å tenke på andre ting.

Atmosfæren forandret seg totalt, i stedet for å kjenne på bitterhet, så fikk alle en sterk medlidenhet og omsorg for ham. Trøst ble gitt, og ros for at han i det hele tatt hadde stilt opp.

Rart hvordan vårt syn på et menneske kan endre seg på noen sekunder, når vi vet historien deres.

Og dette er det som fasinerer meg mest med Jesus. Ikke hans mirakler eller hans kloke visdomsord, men måten han møtte mennesker på. Måten han så den enkelte, dens historie, dens nød, behov og lengsel. Det står så fint at «mennesker ser til det ytre, men Gud ser til det indre."

En gang blir Jesus satt på prøve av de religiøse lederne i sitt land. En dame er tatt på fersk gjerning i ekteskapsbrudd. Loven sier at man skal steine slike mennesker. Er Jesus en opprører som leder folk bor fra å følge loven? Eller skal de steine henne? Et stort dilemma, og Jesus svarer ikke. «Hva skal jeg svare og gjøre nå?» tenkte han kanskje.

De fortsetter å spørre ham. Jesus retter seg opp, og sier: «Den av dere som er uten synd kan kaste den første steinen.» Noe som gjør at anklagerne innser at de selv også kommer til kort i å følge loven. En etter en går de fra stedet, og Jesus blir alene igjen med damen. Han ser henne, gir henne livet tilbake og sier: «Heller ikke jeg fordømmer deg. Gå bort og synd ikke mer fra nå av.»

Vi hører ikke mer fra denne damen i evangeliet, så det kan bare spekuleres i hvor livsforvandlende dette enkle møte med Jesus må ha vært.

I serien Skam, var det en setning som gikk igjen og igjen, og som passer som avslutning på disse fortellingene: «Everyone is fighting a battle you know nothing about – be kind always.» eller på norsk: «Alle kjemper en kamp du ikke vet noe om – vær vennlig, alltid!»

Jeg tror han bare er en liten bønn unna - han som ser deg og meg, som kjenner vår historie, vår nød, vårt behov og vår lengsel. Velkommen er vi.

Thor Haavik

prest i Salhus menighet og kjent fra TV 2s realityserie «Farmen»

Musikk: Karen Fadnes Brattebø - «Der sola aldri går ned»

Skog