Hopp til innhold

Morgenandakten mandag 12. april

Stor kraft i godhet

Andreas Hegertun
Foto: Øyvind Ganesh Eknes

Da tidligere statsminister Einar Gerhardsen ble spurt hva han var mest fornøyd med å ha oppnådd, svarte han: «At ingen i Norge lenger må stå med lua i hånda for noen». Altså at ingen får være så mektige og slemme at de ikke bare gjør seg selv rike, men at de gjør alle andre fattige også. For korrupsjon og maktmisbruk - særlig mot fattige, ondskap - satt i system.

i byen Jeriko for nesten to tusen år siden var det en sånn slem riking, som het Sakkeus. Han var blitt rik på å være korrupt skatteinnkrever for okkupasjonsmakten og folket i Jeriko var blitt fattige på grunn av han. De både hatet han og var redde for redde for han.

Da kom Jesus forbi og skapte skandale. For tenk på dette; sånne som meg vil kanskje ikke alltid innrømme det, men nesten hver gang Jesus møtte religiøse ledere, bibellærere, pastorer og sånn, så tok han de skikkelig fatt. Men når han møtte de som var helt ute å kjøre, sånn sett fra folkemeningen, som Sakkeus, så var han sjokkerende inkluderende.

Denne dagen spurte han Sakkeus om å få bli med han hjem på middag. «Jesus, maks bom! Av alle i byen du kunne valgt traff du aller dårligst nå.» Hele folkemengden murret: «Jesus, sånn må du ikke gjøre». Jeg er ganske sikker på at jeg hadde murret kraftig med om jeg hadde vært der.

For hvordan ville jeg tenkt. Jo jeg ville tenkt; «ok hvis Sakkeus hadde angret skikkelig, lagt seg flat, gjort opp for seg, så kanskje, kanskje Jesus.»

Men denne dagen i Jeriko viste Jesus kraften i godhet først. For den korrupte Sakkeus ble forandret. I følge loven skulle han betalt tilbake det han hadde bedratt folk, pluss 20% ekstra i erstatning. Men etter middagen med Jesus erklærte Sakkeus at han ville gi firedobbelt tilbake til alle han hadde lurt. Han var virkelig forandret.

Det var noe modig og risikabelt som skjedde den dagen. Selvsagt skal urettferdige og korrupte mennesker stanses av oss som samfunn, alltid. Men på individnivå, for oss personlig, tørr vi stole på kraften i godhet først, og så forandring etterpå?

Paulus skrev om denne dynamikken:

Skjønner du ikke at Guds godhet driver deg til omvendelse? (Romerne 2:4)

Det er kanskje større kraft i godhet enn vi tror.

Andreas Hegertun

pastor i Filadelfiakirken Oslo

Musikk: Aftenlandet og Jan Toft – «Hymne»

Skog