NRK Meny
Normal

Dette skjer i landets største byer på 17. mai

Over hele landet er det duket til fest. Her er noen av høydepunktene fra årets 17. mai-program.

17. mai 2010

NORGE I RØDT, HVITT OG BLÅTT: Tirsdag skal nasjonaldagen feires med pomp og prakt. Følg feiringen på NRK eller nrk.no

Foto: Solum, Stian Lysberg / SCANPIX

– Tror du setesdølene tok av seg klærne når de skulle drikke øl?

... skal en gang en husflidkonsulent ha svart da hun fikk spørsmål fra en journalist om det var anstendig å feste med bunaden på. Myte eller ei; tirsdag tar nordmenn igjen på seg det fineste de eier for å skåle i glass og synge i tog.

Her er noen av landets festligste høydepunkter:

Oslo

I landets storstue skal byen nok et år preges av barnetog og sang, korpsmusikk, hilsninger til kongefamilien og salutt ved Akershus festning.

Spesielt på årets program er festkonserten med Lars Lillo Stenberg akkompagnert av Oslo Symfoniorkester ved Karpedammen på Akershus festning klokken 15.30.

Bergens-feiringen

Skipsdåp i Bergen 17. mai 2015

STORSLÅTT AVSLUTNING: Bergen avslutter feiringen med fyrverkeri fra byens havn. Her under fjorårets markering

Foto: Tom Guldbrandsen

Skal du få med deg alt som skjer i Bergen på 17. mai er det ingen ulempe å være maratonløper, mener byens 17. mai-komité. Bergen er kjent for å ha en storslått feiring på nasjonaldagen og starter Morgenprosesjonen klokken 07.00 ved Mariakirken på Dreggen. Toget går videre til Festplassen, som forvandles til byens nasjonaldag-tribune med tablåer og annen underholdning utover dagen. Ut i nattestimene arrangeres det fakkeltog fra Bergenhus festning, som avsluttes med fyrverkeri på Festplassen.

Hovedprosesjonen går fra Koengen 10.15, og kan følges time for time her:

Stavanger

Stavanger byr på internasjonal fest i uteamfiet ved konserthuset i byen. Årlig skal det også hoppes i fallskjerm i Vågen.

Trondheim

Nordenfieldske Grenader Compagnie i borgertoget i Trondheim 17. mai

SALUTT: Nordenfieldske Grenader Compagnie i fjorårets borgertog i Trondheim 17. mai.

Foto: Hans H. Bjørstad

I Trondehim blir det i tradisjon tro barnetog, folketog og russetog. Trønderne har også et rikt musikktilbud: hele 13 konserter er planlagt for nasjonaldagen.

Kristiansand

Kristiansand by preges også av barnetog og russetog på den store dagen. Folkefesten rundes av med fyrverkeri og jazzkonsert fremført av Rabbersvigen Jazzforsamling.

Nytt på programmet er bekransningen av 22. juli-minnesmerket ved Domkirken i byen.

– På 17. mai skal vi minnes dem vi mistet. Jeg er ydmyk over at jeg har fått oppgaven med å legge ned blomsterkrans ved 22. juli-minnesmerket. Det er første gang at dette minnesmerket blir bekranset på nasjonaldagen vår, skriver ordfører Harald Furre.

Drammen

I Drammen blir det folkefest på Bragernes torg før den årlige festforestillingen i Drammens teater og utdelingen av kommunens kulturpris. Også i Drammen markeres en bekransing ved 22. juli monumentet på Gamle Kirkeplass.

Fredrikstad

17. mai-komiteen til Fredrikstad har i år laget et interaktivt kart, der du kan følge alle byens 109 arrangementer for dagen:

Tromsø

Bunadskledde barn spiser is

BARNAS DAG: I Tromsø er det unge speidere som åpner barnetoget fra 07:00 på morgenen.

Foto: Fjeldstad, Knut / SCANPIX

Tromsø byr på småbarnstog, russetog og folketog.