Hopp til innhold
Kronikk

Kvinnen som erobret Sør-Korea

Park Geun-hyes sympatiske vesen har skaffet henne mange tilhengere. Det får hun god bruk for når hun nå skal bedre forholdet til Nord-Korea, skriver Torbjørn Færøvik, forfatter og historiker.

Park Geun-hye

Park Geun-hye er Sør-Koreas første kvinnelige president. I valgkampen ba hun om unnskyldning for farens overgrep, som han utførte da han var president i landet på 1960- og -70-tallet.

Foto: WOOHAE CHO / Reuters

Kvinnelige toppolitikere er sjelden vare i det mannsdominerte Sør-Korea. Men i går klatret 60 år gamle Park Geun-hye helt til topps, da hun ble valgt til landets president for de neste fem år. Med et stort smil hilste hun sine tilhengere da valgresultatet ble kjent. Ifølge valgkommisjonen hadde Park fått 51,6 prosent av stemmene, mens den mannlige rivalen Moon Jae-in måtte nøye seg med 48 prosent.

Historisk

Dagens sørkoreanske aviser kaller utfallet historisk, og en avis spør: «Er vi virkelig forberedt på dette?» Andre land i Asia har heldigvis gått i forveien.

På Filippinene klarte en kvinne å klatre helt til topps i 1986, da Cory Aquino overtok etter diktatoren Ferdinand Marcos. I 2001 fikk Gloria Macapagal-Arroyo velgernes mandat. I Indonesia var Megawati Sukarnoputri president i tre år tidlig på 2000-tallet. Andre land i Asia, som India, Sri Lanka, Pakistan og Bangladesh, har hatt kvinnelige statsministre. Alle er kommet fra mektige familier med sterke politiske tradisjoner.

LES: Mer om Park Geun-hye

Drahjelp fra faren

Flere har hevdet at Park Geun-hye fikk god drahjelp av sin far, president Park

Flere har hevdet at Park Geun-hye fikk god drahjelp av sin far, president Park Chung-hee, som på 1960- og 1970-tallet sto i spissen for en sterk økonomisk vekst.

Torbjørn Færøvik, forfatter og historiker

Chung-hee, som på 1960- og 1970-tallet sto i spissen for en sterk økonomisk vekst. Derfor fikk hun støtte fra mange eldre velgere. Men president Park ble også beskyldt for alvorlige menneskerettighetsbrudd, og i valgkampen var datteren klok nok til å be om unnskyldning for farens overgrep. Nå har hun varslet kamp mot den «storkapitalen» som faren bidro til å bygge opp. Sørkoreansk økonomi domineres av et fåtall storselskaper («chaebols»), og Park Geun-hye sier hun vil begrense deres makt.

Sør-Koreas nye president ble født i 1952. Da moren døde i 1974, måtte hun avbryte sine studier i Frankrike for å tjenestegjøre som landets nye førstedame. De neste årene fulgte hun sin far i tykt og tynt. Da faren ble drept av sin egen etterretningssjef i 1979, skal hun ha reagert med å spørre: «Er alt i orden langs grensen til Nord-Korea?»

FØLG DEBATTEN: Ytring på Facebook

Sviktende økonomi

Siden 1998 har Park Geun-hye vært medlem av nasjonalforsamlingen. I 2007 forsøkte hun å bli nominert som presidentkandidat for sitt parti, men tapte for Lee Myung-man, som senere ble valgt til president. Lee scoret høyt på popularitetsbarometeret de første årene, men en sviktende økonomi og politiske skandaler førte til et brått fall i oppslutningen.

Parks sympatiske vesen har skaffet henne mange tilhengere, ikke minst blant kvinnene, men mange spør om hun evner å styre landet ut av krisen.

Torbjørn Færøvik, forfatter og historiker

Park har lovet å fornye partiet, Saenuri, stimulere økonomien, bekjempe korrupsjonen og skape orden i rekkene. I valgkampen fremhevet hun Elisabeth I, britisk dronning fra 1558 til 1603, som sitt forbilde. «Hun reddet landet sitt fra konkurs og forvandlet det til et land hvor solen aldri gikk ned,» sa hun.

FØLG DEBATTEN: Ytring på Twitter

Parks sympatiske vesen har skaffet henne mange tilhengere, ikke minst blant kvinnene, men mange spør om hun evner å styre landet ut av krisen. Sammen med Kina og Japan har Sør-Korea lenge vært en drivkraft i asiatisk økonomi. Selv om landet har bare femti millioner innbyggere, er det verdens sjette største eksportnasjon. I de senere år er sørkoreanerne blitt rammet av den internasjonale finanskrisen, og eksporten har stagnert. Hundretusener er blitt arbeidsledige, og kravene om bedre velferdsordninger er mange og høylytte. Park har lovet å gjøre noe med begge delene.

Forholdet til Nord-Korea

Hennes andre store oppgave blir å bedre forholdet til Nord-Korea. Selv om Nord- og Sør-Korea inngikk en våpenhvile i 1953, er de to landene teknisk sett ennå i krig. Situasjonen langs den felles grensen er spent, og utgiftene til forsvar og beredskap suger krefter ut av begge parter. Tidligere i denne måneden skremte Nord-Korea naboene med å prøveoppskyte en langdistanserakett. Hvis nordkoreanerne klarer å utstyre raketten med et atomstridshode, blir regimet i Pyongyang en alvorlig trussel for Asia og verden.

Park Geun-hye sier at hun vil forsøke å få i stand en dialog med sin unge kollega i nord, Kim Jung-un.

Torbjørn Færøvik, forfatter og historiker

LES OGSÅ: Fordømmer rakettoppskyting

Nåværende president Lee har kjørt en heller hard linje overfor Nord-Korea. Park Geun-hye sier at hun vil forsøke å få i stand en dialog med sin unge kollega i nord, Kim Jung-un. Hun er også rede til å økende handelen med rivalen i nord og gi landet mer økonomisk hjelp. Tidligere president Kim Dae-jung forsøkte den samme strategien på slutten av 1990-tallet, uten å lykkes. Derimot ble han belønnet for Nobels fredspris for sitt initiativ, i år 2000.

Ryggdekning fra USA

Mange sørkoreanere håper at Nord-Koreas nye leder skal vise seg mer medgjørlig. Foreløpig er det lite som tyder på det, men Park sier at «Korea er i forandring, Asia er i forandring, alt er i bevegelse». Uansett hva som skjer, bør den nye presidenten skaffe seg ryggdekning fra USA, landets viktigste allierte. USA har stasjonert 28.500 soldater i Sør-Korea. Kanskje ligger det an til et møte mellom Park og president Obama i nær framtid.

Kanskje ligger det an til et møte mellom Park og president Obama i nær framtid.

Torbjørn Færøvik, forfatter og historiker

Park Geun-hye får bare to måneder på å forberede seg på sin nye rolle. Hun tas i ed som president i februar, når den sittende presidentens femårige termin utløper. Park er ugift og kan, som en sørkoreansk avis skriver, vie «alle døgnets 24 timer» til sin nye jobb. Det vil hun nok ikke. Men oppgavene står i kø.