Hopp til innhold
Kronikk

Bannlyst brunost og barnehelse

Vi burde se gjennom oppstyret rundt brunostforbudet i Horten og inn til sakens kjerne: barns helse. Alle som prøver å gjøre barnehelsen bedre fortjener vår applaus.

Brunost nærbilde

Stadig færre lærer god matkunnskap fra sine foreldre, og når det heller ikke er god nok opplæring i skolen om hverken matlaging eller ernæring ender vi opp med et stort samfunnsproblem, skriver Charlotte Mohn Gaustad i denne kronikken.

Foto: Flickr / color line (CC BY 2.0)

Jeg tar av meg hatten for Horten kommune! Kommunen erter riktignok på seg brunostforkjempere og halve Norge når de bannlyser Norges kulturarv nr. 1, brunosten, fra barnehager og SFO, og gjør den til syndebukk. Men når hver femte tiåring sliter med overvekt, er det ikke da på høy tid å skifte retning og ta noen grep? Og i denne debatten er det faktisk ikke brunostens popularitet vi bør fokusere på, det er våre barns helse. Folk kan diskutere i hvilken ende vi bør begynne, men vi må applaudere dem som faktisk evner å ta grep og endre en negativ situasjon.

Misforstått omsorg blir til mishandling

Går vi to generasjoner tilbake så var hverdagen en annen. Folk var mer fysisk aktive og de hadde et annet mattilbud og matbudsjett. I dag sliter mange med for mye stillesitting i kombinasjon med for høyt kaloriinntak. Brus, fint bakverk, søtsaker og store porsjoner er dessverre en hverdagsrealitet i alt for mange hjem. Og det er ikke barna som har skylden her.

Som forelder er det vårt ansvar å lære barnet å spise sunt.

Charlotte Mohn Gaustad, kokk og matskribent

Jeg etterlyser økt ansvar og kunnskap hos foreldrene. Som forelder er det vårt ansvar å lære barnet å spise sunt. Det er vi som må ta de gode avgjørelsene for våre barn. Det er vi som må lede an med gode vaner. Vi er barnets forbilde.

Et barn har i utgangspunktet ingen kunnskap om hva som er bra for kroppen, så hvis avgjørelsen om hva som skal på brødskiva, på middagstallerkenen eller oppi handlevogna er opp til ungene kan det få fatale følger. Usunne valg gir ikke bare overvekt, men diabetes 2, hjerte- karsykdommer, depresjon, usikkerhet, dårlig selvbilde og andre unødvendige plager.

Tendensen i dag er at stadig færre lærer god matkunnskap fra sine foreldre, og når det heller ikke er god nok opplæring i skolen om hverken matlaging eller ernæring ender vi opp med et stort samfunnsproblem. Et samfunnsproblem som koster det offentlige mye, men ikke minst koster de menneskene som rammes ufortjent mye smerte. Tenker vi på disse følgene når vi fyller handlevogna?

FØLG DEBATTEN: NRK Ytring på Facebook.

Applauder, ikke slakt

Horten kommune ser at dette problemet har vokst seg over hodet på mange foreldre og de har derfor valgt å vise vei. De ser det mange flere burde se, Helsedirektoratet inkludert, at det må jobbes forebyggende. Det koster mindre og gagner alle. Det handler om bevisste valg i hverdagen. Så ble kanskje Norges kjærkomne ost dratt med litt ufortjent i denne snuoperasjonen. Men hvis det er det som må til er det en avgjørelse som burde applauderes og ikke slaktes.

Et sunt, aktivt barn tar ikke skade av en skive brunost, men barn som sliter med overvekt bør unngå det. Hva så nå de går i samme barnehage?

Charlotte Mohn Gaustad, kokk og matskribent

De som jobber med barna hver dag ser at jo at de totalt sett får i seg for mye energitett mat.

Som kokk og matformidler er jeg selvsagt for å bevare den tradisjonsrike osten, men det er egentlig ikke det som er sakens kjerne her heller. Vi må klare å se at barns helse er det viktigste temaet her, og at situasjonen har kommet dit hen at blant annet sukkerholdig mat må kuttes ned på. Et sunt aktivt barn tar ingen skade av å spise en skive brunost, men et barn som sliter med overvekt og er inaktiv bør helst unngå det. Hva da når disse går i samme barnehage? Skal den ene få og den andre nektes?

Det er opp til hver enkelt forelder å legge godt nok til rette for en god livsstil med riktig mat og nok fysisk aktivitet. Når det ikke skjer må vi være glad for at andre tør å ta grep.

God retningssans

Jeg ønsker meg en ny retning med flere og bedre forebyggende tiltak i hele landet. Staten må omdisponere mer penger til forebyggende arbeid i kommunene. Vi trenger et realt løft i kunnskapen om hva kroppen vår egentlig trenger. Alt for mange legger hele sjela og helsa si i matindustriens hender. Og for mange er det dessverre vanskelig og få til noe annet fordi kunnskapen og viljen ikke er tilstede.

Vi blir lurt hvis vi ikke følger med, selv når vi tror vi velger sunt.

Charlotte Mohn Gaustad, kokk og matskribent

Vi møter reklame og fristelser uansett hvor vi snur og vender på oss. Vi vet ikke hvordan vi skal lese varedeklarasjoner og stille kritiske spørsmål. Vi blir lurt hvis vi ikke følger med, selv når vi tror vi velger sunt. Det er dessverre sannheten i dag.

Så kjære foreldre, ta med ungene ut og lek, gled dere til godteriskålen på lørdag, og spis selv det du vil at barnet ditt skal spise!