Hopp til innhold

NVE: – Hold dere unna elveløpene

Flomfaren i områdene rundt Numedalslågen er hevet til det høyeste nivået, rødt.

Flom i Numedalsågen ved Kongsberg.

FLOM: Numedalslågen 3. september i år. NVE sier vannstanden er stigende igjen.

Foto: Baard Berg Wilhelmsen / NRK

– Det kraftige regnet det siste døgnet har ført til at faren for flom og jordskred nå er økende i Agder, Telemark, Buskerud og Vestfold.

Det opplyser Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE) tirsdag. De vurderer det slik at faren for flom nå er på oransje nivå i de fem fylkene. Senere på kvelden hevet NVE flomfaren i områdene rundt Numedalslågen til det høyeste nivået, rødt.

Mens faren for jordskred er på gult nivå tirsdag, nede på grønt nivå onsdag og igjen økende til gult nivå torsdag.

Varslingsnivåer for jordskred

Aktsomhetsnivå

Sannsynlighet for skred og skadeomfang

Forholdsregler

4 (rød)

Det ventes mange store jordskred og/eller sørpeskred

Det anbefales at kommuner, Fylkesmannen og andre beredskapsaktører skal være i beredskap Følg med i media, og følg oppfordringer og råd fra myndighetene. Sikkerhetstiltak som vegstenging og evakuering kan skje på kort varsel. Følg med på oppdateringer på varsom.no.

3 (oransje)

Det ventes flere store og små jordskred og/eller sørpeskred

Det anbefales at kommuner, Fylkesmannen og andre beredskapsaktører iverksetter beredskap og utfører forebyggende tiltak. Følg med oppdatering på varsom.no Vær oppmerksom og følg oppfordringer fra myndighetene. Forebyggende tiltak som rensing av dreneringsveier bør utføres.

2 (gul)

Det ventes noen jordskred og/eller sørpeskred. Enkelte store hendelser kan forekomme

Det anbefales at lokale beredskapsaktører følger med oppdatering på varsom.no, og vurderer behov for beredskap og forebyggende tiltak. Rensing av dreneringsveier i spesielt utsatte områder anbefales. Vær oppmerksom i utsatte områder (oftest bratt terreng og langs bekker og elveløp). Hold deg oppdatert om utviklingen av været og den hydrologiske situasjonen.

1 (grønt)

Generelt trygge forhold

Ingen spesielle forholdsregler er nødvendig.

Aktsomhetsnivåer – flom

Aktsomhetsnivå

Flomstørrelse og skadeomfang

4 (rød) Varsel om flom

Vannføring som kan medføre omfattende oversvømmelser og flomskader på bebyggelse og infrastruktur over store områder. Tilsvarer vannføring med mer enn cirka 50 års gjentaksintervall.

3 (oransje) Varsel om flom

Vannføring som kan medføre omfattende oversvømmelser og flomskader på utsatte steder. Tilsvarer vannføring mellom cirka 5 og 50 års gjentaksintervall.

2 (gul) Varsel om flom

Minst et av følgende tilfeller:

  • Fare for lokale oversvømmelser og/eller erosjonsskader pga. raskt økende vannføring i bekker/småelver, isgang, is i bekke-/elveløp, tele etc.
  • Spesielt stor vannføring/vannstand for årstiden.
  • Det ventes vannføring tett oppunder oransje nivå.

Det kan forekomme store flomskader og problemer lokalt.

1 (grønn)

Ingen spesiell fare

Bebyggelse og infrastruktur i nærheten av vassdrag er mest utsatt.

– Vannføringen i Numedalslågen er stigende oppe ved Kongsberg, og det ventes å bli på omtrent samme nivå eller kanskje litt høyere enn det var i forrige uke der oppe. Dette vannet skal jo nedover gjennom Vestfold, så vi må regne med at Numedalslågen kommer til å stige ganske mye de nærmeste timene, sier hydrolog i NVE, Inger Karin Engen, til NRK i 14.45-tiden tirsdag.

Forrige gang det ble sendt ut flomvarsel i Vestfold, skapte alt vannet store problemer flere steder med ødelagte veier, vann i kjellere, butikker og parkeringshus.

Se flombildene fra Vestfold i starten av september her:

– Hold avstand

Engen vet foreløpig ikke om det kommer til å bli like ille denne uken.

– Om det vil bli like ille i Vestfold utenom Numedalslågen, er litt usikkert. Det skal regne enda noen timer, men nedbøren vil gi seg utover ettermiddagen i kvelden, og i morgen er det ikke ventet veldig mye nedbør. Men så kommer det en ny runde med nedbør torsdag. Det er imidlertid litt usikkert hvor mye som kommer da, sier hun.

Hun ber folk holde seg unna flomstore elver, og da tenker hun ikke bare på Numedalslågen. Også mindre elver og bekker kan skape problemer.

– Det er sikkert spennende å se på, men vær forsiktig og hold deg unna elveløpene.

I Vestfold har ikke nedbøren ført til de store problemene foreløpig, men i nabokommunene Telemark og Buskerud er bildet et annet.

Flere nyheter fra NRK Vestfold og Telemark