Hopp til innhold

Sande kommune nektes vannavtale om de ikke blir en del av Drammen

Sande kommune får ikke fornyet kontrakten om levering av drikkevann hvis de ikke blir en del av Drammen kommune. – Vi må prioritere egne innbyggere, sier drammensordføreren.

Sande kommune.

VANNAVTALE: Ordfører i Sande, Elin Weggersrud, sier innbyggere ikke skal bekymre seg for at kommunen ikke skal få nok vann.

Foto: Philip Hofgaard / NRK

I et halvt år har Sande kommune forsøkt å få fornyet kontrakten om å få levert drikkevann fra Glitrevannverket, men hver gang Sande kommune har forsøkt å få til en avtale, har avgjørelsen blitt utsatt.

– Vi har fått beskjed om at Sande ikke kan regne med vann så lenge kommunen sier nei til sammenslåing med Drammen, sier ordfører i Sande, Elin Weggersrud.

Beskjeden fikk hun på et møte der nettopp kommunereformen var tema, skriver Drammens Tidende som først omtalte saken.

Glitrevannverket henter vann fra Glitre og Røysjøvannet og eies av kommunene Drammen, Lier, Røyken og Nedre Eiker.

Elin Weggersrud

REAGERER: Elin Weggersrud, ordfører i Sande, er sjokkert over at hennes kollega i Drammen bruker avtalen om vann som et innlegg i debatten om hvilken vei Sande skal gå i kommunereformen.

Foto: Jan Gulliksen / NRK

– Må prioritere egne innbyggere

Tore Opdal Hansen, ordfører i Drammen, bekrefter at de ikke vil inngå kontrakt om levering av drikkevann til Sande kommune.

Han sier økt befolkningsvekt på lengre sikt vil føre til at Glitrevannverket vil få problemer med å levere vann til sine eiere.

– Det er begrenset hvor stort vannuttaket kan være fra Glitre og Røysjø. Det gjør at styret har fått beskjed om å ikke gå inn på langsiktige kontrakter.

Røysjø

– Ingen trussel

Elin Weggersrud er sjokkert over at levering av vann blir brukt som et innlegg i kommunereformen.

– Det blir ikke mer vann i Røysjøvannet om vi blir en del av Drammen kommune. Og uansett om vi velger å stå alene, eller blir en del av Hof og Holmestrand eller Drammen, så er vi nødt til å være gode naboer og finne samarbeidsformer som gagner alle, sier Weggersrud.

Opedal Hansen avviser at vannekten var ment som et pressmiddel.

– Jeg håper selvfølgelig at Sande velger Drammen, og da faktisk blir deleier av vårt felles vannverk. Men om Sande velger sydover, så har jeg full respekt for det. Dette er et valg som Sande selv må ta.

– Har betydning

På sin blogg skriver drammensordføreren at kommunegrensen likevel vil ha betydning.

– Sandes ordfører har rett i at det ikke blir en dråpe mer vann. Men i forhold til ansvar for å levere vann vil det være en vesentlig forskjell om Sande og Drammen er i samme kommune eller ikke. Jeg forstår godt at det kan mislikes. Like fullt er det en realitet.

Weggersrud forteller at flere innbyggere er engstelige for at kommunen ikke skal få nok vann.

– Noen sier vi nå må velge Drammen slik at vi blir sikret drikkevann, mens andre igjen mener dette er et argument for å velge Vestfold.

Hun håper likevel at dette ikke får betydning for hvilket veivalg kommunen gjør.

– Uansett hvor vi går får vi en løsning på vannforsyningen. Vi har vårt eget vannverk sammen med Svelvik og skal få en løsning på dette. Folk trenger ikke å bekymre seg, sier Weggersrud.