Hopp til innhold

Naturen trenger hjelp

De negative sidene ved å fore ville dyr og fugler oppveies i stor grad av det positive, mener fagfolk.

Foring av rådyr

Foringsplass for rådyr.

Foto: Per Foss / NRK

Charles Darwins begrep om naturlig utvalg - tanken om at det er de best tilpassede individene som klarer seg best og får flest avkom, er vel kjent. Men bør vi mennesker gå inn og "hjelpe" naturen av og til? Eller skal vi la naturen gå sin gang, uansett hvor brutalt vi synes det er når småfuglene fryser ihjel og rådyra pines i altfor tung og dyp snø? Kort sagt, er det bra eller ikke bra at vi forer ville dyr, svaner og småfugler?

Terje Bø

Terje Bø er leder for viltseksjonen i Direktoratet for naturforvaltning.

Foto: Kallestad, Gorm / SCANPIX
Ekstreme forhold

– Jeg synes det blir en litt for spesiell holdning å si at vi skal la naturen ordne opp når vi har så ekstreme forhold med snømengder og sprengkulde som vi har hatt denne vinteren. Dessuten er det tradisjon i Norge med ulike former for mating av fugler.

Det sier Terje Bø, leder av viltseksjonen ved Direktoratet for naturforvaltning . Han sier at det er både negative og positive sider ved det å fore dyr og fugler, men han mener det positive overskygger det negative.

Det negative kan for eksempel være at det er fare for smittespredning på fuglebrett og andre foringsplasser. Dessuten kan foringsplasser for rådyr lede gaupa til området.

Kunnskap om naturen

Det positive er menneskets kontakt med naturen.

– Konsekvensene av foring er at vi får bedre kunnskap om artene. Når det gjelder foring av småfugler, er fuglebrettet en viktig del av naturopplæringa, særlig for barn.

Pilfink

Pilfink

Foto: Jan Gulliksen / NRK

Terje Bø viser til at barna følger med på det som skjer på foringsbrettet, lærer om de forskjellige artene og drar de positive opplevelsene med seg videre i livet. Han mener at de ornitologiske miljøene her i landet er flinke til å spre informasjon om hvordan mating av småfugler skal gjøres.

Nødhjelp

Og en ornitolog som deler mange av Terje Bøs synspunkter er Terje Kristiansen på Tjøme. Han mener de store snømengdene og sprengkulda skaper ekstra store problemer for dyr og fugler nå, og at det er en nødhjelp å gi ekstra for.

– Men man må ikke starte matinga på fuglebrettet allerede på høsten. Da risikerer man at arter som ellers ville ha trukket sørover blir igjen hjemme.

Les også:

Hugs småfuglane i vinter!

Småfuglene overlever kulda

Sulter i hjel

Vellykka foringsprosjekt