Hopp til innhold

Brennmanetene tar over strendene

Denne sommeren slipper du ikke unna brennmanetenes smertefulle tentakler.

Brennmanet

Denne sommergjesten hindrer bademulighetene i Vestfold.

Foto: NRK

Badenymfenes verste fiende har inntatt strendene langs hele norskekysten.

– Aldri opplevd liknende

Forskningsleder i dyphavsøkosystemer ved International Research Institute of Stavanger, Dr. Andrew Sweetman, mener denne sommeren er helt spesiell.

På mine fem år her i Norge har jeg aldri sett noe liknende. Dette er den største bestanden av brennmaneter jeg har opplevd, sier forskeren.

Ifølge Sweetman har vi fått manetsommer på grunn av den varme våren. Varmt vann gir næring til brennmanetene som lever av plankton og fiskelarver.

– Trenden gjør seg ikke bare gjeldende langs norskekysten. Vi har også sett en økning i antall maneter i Skandinavia og Asia, forteller Sweetman.

Langs hele kysten

Sigbjørn Midtskogen i Skjærgårdstjenesten i Vestfold har patruljert fra sør til nord i fylket og forteller om store mengder maneter langs hele kysten.

– Jeg har ikke på mine tre sommere i tjenesten opplevd så mange brennmaneter som vi har i år, sier han.

Dette kan bli et vanlig syn

Skjellvika

Det kan se ut til at jakten på manetfrie strender har begynt.

Foto: Anne Melsom Bjerke / NRK

Da NRK ankommer Skjellvika er hele vannkanten full av brennmaneter. Det er tydelig at den uhyggelige sommergjesten har jaget vekk både liten og stor.

Litt bortgjemt møter vi de eneste gjestene ved stranden, familien Testman Wang. De prøver å finne en vei ut i vannet, men innser at det kan bli vanskelig.

Får ikke morgenbadet sitt

Familien har feriert ved Skjellvika i Sandefjord i mange år. Dette er første gang de opplever å måtte ta med seg badedrakten å gå.

Familien Testman Wang

Anette Testman Wang forteller datteren Catharina på 2 år at det er farlig å bade når det er brennmaneter i vannet.

Foto: Anne Melsom Bjerke / NRK


– Manetene ligger som en grøt rett ved badetrappen, så jeg har ikke mulighet til å komme meg ut og ta morgenbadet mitt, forteller Randi Testman Wang.

Sammen med datteren, Anette og barnebarnet Catharina på 2 år må de nyte sommeren fra land.

– Her ligger det feite brennmaneter langs hele strandkanten. Jeg har feriert her i mange år og dette er første gangen jeg ikke får badet på grunn av manetene, forteller Anette.

– Ikke gni vekk med sand

Hvis du skulle være uheldig å komme i kontakt med den uhyggelige sommergjesten, har Sweetman noen tips til hvordan du skal behandle det betente området.

– Se om du kan finne strålen, skyll den vekk med saltvann, bruk eddik og for all del ikke gni det vekk med sand, forklarer han.