Hopp til innhold

Illusjon skal stoppe folk med demens fra å stikke av

Lyd og bilder av sjø og strand skal hindre bruk av tvang overfor mennesker med demens.

Lyd av bølger og bilder av strand skal forhåpentligvis stoppe demente fra å vandre av gårde på egen hånd.

Lyd-dusj skal stoppe demente. Bilder av stranda og lyden av bølger skal få de demente til å snu før de kommer til døra.

I gangen er de store vinduene dekket til og midt i gangen er det plassert en sensor. Når en pasient går forbi sensoren lyser to projektorer opp veggene med strand, sjø og bølger.

- Filmen settes på og tanken er da at den utgangssøkende stopper opp og tenker seg om og forhåpentligvis snur, sier fagleder Ellen Eia.

Nytenkende forskning

Bofellesskapet for folk med demens ved Re sykehjem er en del av et forskningsprosjekt som nå er i startfasen. Målet er å hindre bruk av tvang overfor demente. Ved Høgskolen i Vestfold skal de, som første i Norge, forske på denne metoden. Beboerne skal blant annet filmes og effekten skal måles.

Hans Einar Hem

Forsker Hans Einar Hem ved Høgskolen i Vestfold har stor tro på prosjektet og tror mange sykehjem vil ha stor bruk for dette.

Foto: Fredrik Hansen / NRK

Forsker Hans Einar Hem ved Høgskolen har tro på at dette er noe sykehjemmene i Norge vil få stor bruk for.

– Jeg tror dette kan være av de tingene som kan være billig og enkelt å ta i bruk med gode resultater, sier Hem.

– Er dette å lure de eldre?

– Det er et litt vanskelig spørsmål. Det er en avledning, og i det ligger det jo en form for manipulering, men jeg tenker at målet er å finne en så mild og god form at det ikke virker skremmende.

Tryggere for pasientene

Vestjorde bofellesskap i Re

Pårørende Turid Korsmo Haugen (t.v.) og fagleder Ellen Eia (t.h.) tror dette prosjketet vil bedre tryggheten for pasientene.

Foto: Fredrik Hansen / NRK

Turid Korsmo Haugen har sin demente mor her på Vestjorde. Hun tror tryggheten for pasientene blir bedre med denne metoden.

– Jeg synes det er så positivt at noen ønsker å gjøre noe med dette problemet.Vi kan jo tenke oss hvordan det er hvis noen fysisk tar tak i en pasient og snur vedkommende. Det kan lett bli agresjon og motforestillinger. Her kommer man bortover og finner ut at det kanskje ikke er så gunstig å gå ut den døren. Da snur man og går tilbake, sier Haugen.