Hopp til innhold

– Barna er flinkere på internett

Smarttelefoner, sosiale medier og internett har gjort det vanskeligere å være foreldre, mener psykolog Ingrid Sønstebø.

Sosiale medier
Foto: NRK

– Barna er flinkere enn oss på internett, og driver med medier vi ikke kjenner til engang. Sånn sett er det vanskeligere å henge med nå, sier Sønstebø.

Stor innvirkning

Smarttelefonene har hatt en stor innvirkning på barnas oppvekst, på godt og vondt:

– Det har blitt enkelt å ha kontakt med et stadig større nettverk. De sender en snap til bestemor, ringer en venn i Nord-Norge. De er veldig sosiale og det er positivt, sier Sønstebø og fortsetter:

– Jeg tror også de får litt større frihet fra foreldrene sine fordi de kan ringe hjem. Det blir en trygghet både for foreldre og barn.

Ingrid Sønstebø

MYE POSITIVT: Det er lett å glemme alle de positive sidene med en smarttelefon, mener psykolog Ingrid Sønstebø.

Foto: Gunnar Bækkevold / NRK

Likevel finnes det negative sider med den nye, digitale hverdagen:

– Å være tilkoblet og tilgjengelig hele tiden kan være ganske stressende. I ungdomsmiljøer er det også forventet å være tilgjengelig også på natten, sier Sønstebø.

I tillegg er det viktig å vise seg fra sin beste side hele tiden. Barn er ikke så bevisste på at de fleste som legger ut flotte bilder også kan ha triste stunder og oppleve vanskelige ting.

Smarttelefonen har også forandret måten barn leker på.

– Det blir mindre tid til lekeaktiviteter som gir flytflølelsen. som for eksempel når du er ivrig og bygger olabil, eller leker boksen går. Sånne leker er det mye mindre av, og det er synd fordi det er fantastisk moro, og sunt for kropp og sjel, sier Sønstebø.

Viktig med god dialog

Det er viktig at foreldrene kommer tydelig på banen ved å hjelpe barna til å ikke være på nett hele tiden.

– Barna bør legge bort telefonen når de gjør lekser, spiser og sover. Ellers har ikke jeg tro på at man skal være alt for streng i forhold til skjermtid. Det er en del av kulturen vår i dag, sier Sønstebø.

Barn blir eksponert for vold og seksualitet i mye større grad enn tidligere. Dette kan være vanskelig å snakke om for barna, som er redde for å ha gjort noe galt og at foreldrene blir sinte.

Derfor er det viktig at foreldre tar initiativ til samtaler om hvordan barna bruker internett.

– Snakk med barna om hvordan de har det på nettet. Snakk om nettvett og vær gjerne på nettet sammen med de. Sørg også for å få installert barnefiltre som tar unna det verste, avslutter Sønstebø.

Flere nyheter fra NRK Vestfold og Telemark