Hopp til innhold

Putin snakket med Ukrainas nyvalgte president

Mens Ukraina-krisen pågår for fullt, markerer verden 70 år siden D-dagen. Fredag snakket Porosjenko og Putin sammen for første gang siden Ukraina valgte sin nye statsleder.

Porosjenko putin

FØRSTE MØTE SIDEN PRESIDENTVALGET I UKRAINA: Før en lunsj med verdens toppledere møttes Ukrainas påtroppende president Petro Porosjenko og Russlands president Vladimir Putin fredag i Frankrike. Her med Tysklands forbundskansler Angela Merkel.

Foto: KEVIN LAMARQUE / Reuters

Russlands president Vladimir Putin og Ukrainas nyvalgte president, Petro Porosjenko, skal ha diskutert muligheter for våpenhvile og deeskalering av krisen mellom de to landene i et kort møte fredag.

Det 15 minutter lange møtet er det første siden Porosjenko ble valgt til president i Ukraina 25. mai. Etter å ha tjent seg søkkrik på blant annet sjokoladeselskapet Roshen, har finansmannen fått kallenavnet «sjokoladekongen». Han tas i ed som Ukrainas nye president på lørdag.

Laster Twitter-innhold

Felles historisk markering

Det skal ha vært Frankrikes president François Hollande som la til rette for at møtet fant sted. Hollande inviterte Porosjenko som sin personlige gjest til seremonien i Normandie og sa arrangementet bør brukes i fredens tjeneste.

Samtalene åpner for at Russland kan anerkjenne det ukrainske presidentvalget, opplyser Hollandes kontor. Moskva har tidligere sagt seg villig til å samarbeide med den nyvalgte presidenten, men har ikke direkte anerkjent Porosjenko som statsoverhode.

At Russland fullt ut anerkjenner Petro Porosjenko som Ukrainas rettmessige leder, anses som viktig for å få dempet spenningen i Ukraina.

Spenningen sørøst i Ukraina toppet seg den siste uken da myndighetene innrømmet å ha mistet kontrollen over tre grenseposter som gjentatte ganger har blitt angrepet av opprørere. Fredag skal en politimann blitt drept og to andre såret under et angrep i Slavjansk, ifølge AFP.

Videre heter det at detaljene rundt en våpenhvile i Ukraina skal diskuteres de nærmeste dagene. De to lederne hilste også på hverandre med et håndtrykk og diskuterte de økonomiske følgene av krisen i Ukraina.

Også USAs president Barack Obama hadde et kort møte med Russlands president Vladimir Putin i Normandie fredag. Ifølge AFPs kilder skal de to ha utvekslet noen få kommentarer i en uformell samtale før lunsjen for stormaktslederne under 70-års jubileet for D-dagen. Møtet mellom Obama og Putin skal ha vært det første siden Ukraina-krisen startet, og den første ansikt-til-ansikt samtalen sin siden G20-toppmøtet i fjor.

Både Frankrikes president François Hollandes kontor og kilder i Det hvite hus bekrefter møtet, skriver NTB. Putin og Porosjenko skal også ha snakket med Tysklands statsminister Angela Merkel under markeringen.

Obama Putin

KORT MØTE MELLOM OBAMA OG PUTIN: Også USAs president Barack Obama utvekslet noen ord med Russlands president Vladimir Putin i Normandie fredag.

Foto: KEVIN LAMARQUE / Reuters
Merkel Putin

FELLES HISTORISK MARKERING: Tysklands forbundskansler Angela Merkel og Russlands president Vladimir Putin møttes også for samtaler i forbindelse med markeringen av at det er 70 år siden D-dagen.

Foto: Ap

Vestlige diplomater har uttrykt håp om at uformelle samtaler mellom Putin og Porosjenko under markeringen i Frankrike skal dempe spenningen i Ukraina.

Som straff for Krim-annekteringen, og det vesten ser på som Russlands innblanding i Ukrainas annliggende, fikk ikke Putin være med da Obama og de andre G7-lederne møttes i Brussel tidligere denne uken. Der ble stormaktslederne enige om at Russland skal straffes med ytterligere sanksjoner, dersom Putin ikke endrer kurs i Ukraina-konflikten.

Utenriksministermøte neste uke

Et utenriksministermøte i Sankt Petersburg som er planlagt for flere måneder siden skal finne sted til uka som planlagt. Det opplyser talsmann Martin Schaefer for det tyske utenriksdepartementet.

– For å få til en løsning til den pågående krisen i Ukraina er dialog viktig- også med det russiske utenriksdepartementet, sier Schaefer ifølge nyhetsbyrået AFP.

Schaefer skal ha sagt at russiske myndigheter har «forbedret tonen» etter at annekteringen av Krim-halvøya sendte forholdet mellom Moskva og vesten til et bunnivå.

FFI-forsker Tor Bukkvold sier til NTB at selv om det er uklart hvor stor kontroll Russland nå har over det som skjer på bakken i Ukraina, er det mye landet kan gjøre.

– De kan stenge grensen på sin side, ta avstand fra de væpnede opprørerne og slutte å hjelpe dem med våpen, sier Bukkvoll.

USA krever at Russland anerkjenner Porosjenko, trekker sine styrker tilbake fra grensen mot Ukraina og stanser sin støtte til separatistene i Øst-Ukraina.

Samtalene finner sted dagen etter at britenes statsminister David Cameron møtte den russiske presidenten på Charles de Gaulle-flyplassen utenfor Paris. Cameron gav da Putin klar beskjed om hva ansvaret innflytelsen Russland har på separatistene i Øst-Ukraina innebærer.

– Russlands påvirkning på opprørerne i Ukraina gjør dem ansvarlig for å overbevise dem til å avstå fra vold og legge ned våpnene, sa Cameron ifølge BBC.

Se Urix fra torsdag 5. juni med avtroppende og påtroppende NRK-korrespondent i Moskva.

Utenriksmagasin med intervjuer, reportasjer og kommentarer. Programledere er Annette Groth og Christian Borch

SISTE NYTT

Siste nytt