Hopp til innhold

– Al Shabaab må inn i varmen

Utviklingsminister Erik Solheim ber somaliske myndigheter om å samarbeide med beryktede Al Shabaab. Den militante, islamistiske bevegelsen anses av den vestlige verden for å være terrorister.

Solheim i Somalia

Miljø- og utviklingsminister Erik Solheim snakker med norsk-somaliske Mukhtar Ainashe, som er rådgiver for Somalias president, Sheik Sharif Ahmed.

Foto: Anne Vinding / UD

– Skal Somalia klare å skape en fungerende stat som forhindrer at folk dør i hungersnød, så må de rekke ut en hånd til alle krefter i landet. Det inkluderer også Al Shabaab-geriljaen, sier Solheim til NRK.no.

I over 20 år har Somalia lidd under mangelen på myndigheter som kan styre landet på rett kurs.

– Ikke alle er «Mor Teresa»

Det er første gang en norsk minister har besøkt Somalia.

Under møtet med president Sharif Sheikh Ahmed og statsminister Abdiweli Mohamed Ali i Somalias overgansregjering skal de begge ha vært enige med Solheim i at de må samarbeide med Al Shabaab, til tross for at samarbeid med terrorristgrupper ikke faller i god jord i det internasjonale samfunnet.

Al Shabaab har stått for en ekstremistisk versjon av islam som blant annet har manifestert seg i vold, bortføringer og drap på humanitære hjelpearbeidere.

Bevegelsen har blitt sammenliknet med Al Qaida, selv om begge sider har benektet at det er noen tilknytning.

(Saken fortsetter under bildet)

al-shabab

Al-Shabaab står på lista over terrorgrupper både i USA og hos PST i Norge.

Foto: MOHAMED DAHIR / Scanpix/AFP

– Al Shabaab kontrollerer store deler av Somalia, så hvis man skal få inn hjelp, så må man ha dialog med dem. Man kan ikke bare samle de snille og gode «Mor Teresa»-typene, sier utviklingsministeren.

– Al Shabaab svekkes

Kjetil Tronvoll, Afrika-ekspert ved International Law and Policy Institute, er enig i at veien ut av den komplekse konflikten i Somalia ikke kan gå utenom mektige Al Shabaab.

– De klarte å innføre ro og orden i sine områder og oppnådde derfor en viss populariet, men nå begynner tilliten i befolkningen å forvitre, sier Tronvoll til NRK.no.

Han sikter til at Al Shabaab har nektet humanitære organisasjoner å bringe nødhjelp inn til de sultkatatroferammede områdene, noe som forsterket krisa.

– Rett tidspunkt

– Når Al Shabaab-tilhengere ser sine egne klanledere dø av sult, så svekkes kjernen i terrorbevegelsen, og den mister sin legitimitet, forteller professoren.

Kjetil Tronvoll

Afrika-kjenner Kjetil Tronvoll tror Somalia er modent for nye fredsfremstøt.

Foto: NRK

Tronvoll tror derfor at det er rett tidspunkt å nærme seg Al Shabaab for fredsforhandlinger.

– Det er rett tid for overgangsregjeringa å forsøke å vinne tilbake klanledere rundt Al Shabaab til en mer moderat vei, sier han.

Han er derimot ikke overbevist om Norge burde spille en aktiv rolle i dialogen mellom partene.

– Det kreves svært detaljert kunnskap om området for å lykkes med dette, en kunnskap jeg tror Norge ikke besitter per i dag, sier Tronvoll.

Hungersnød kan gi fred

Utviklingsministeren har tro på at man kan finne en politisk løsning i Somalia til tross for en rekke tidligere havarete fredsforsøk.

– Jeg tror det er gode sjanser for en bred, politisk løsning i Somalia. Det finnes nok ekstremister som ikke kan være en del av den løsningen, men blant somalierne selv er det en stor oppslutning om en samlende politikk, sier Solheim.

Ifølge Solheim kan den ekstreme hungersnøden påvirke fredsprosessen, selv om det foreløpig er uvisst i hvilken retning.

– Men denne kolossale, nasjonale katastrofen som Somalia nå gjennomgår, som vi knapt kan forestille oss, kan bidra til å samle landet, sier Solheim.

NETT-TV: Hjelpen når ikke fram

Video Hjelpen når ikke fram til Afrikas Horn

Hjelpen når ikke fram til Afrikas Horn

SISTE NYTT

Siste nytt