Hopp til innhold

Dette sa Stoltenberg etter samtalen med Bush i 2005

Mens Jens Stoltenberg sa at forholdet til USA var utmerket, mente president George W. Bush at statsministeren hadde løyet. Peter Gitmark (H) bekrefter at mange norske politikere visste om Bush' irritasjon.

Video Stoltenberg om Bush-samtale i Kveldsnytt

KLIKK FOR Å SE VIDEO: Statsminister Jens Stoltenberg om samtalen med Bush i Kveldsnytt 15. september 2005.

Aftenposten meldte natt til onsdag at den daværende amerikanske presidenten mente at Stoltenberg hadde snakket usant i etterkant til pressen etter en telefonsamtale de to hadde i 2005.

– Bush mente Stoltenberg snakket usant

Da Stoltenberg tok over for Kjell Magne Bondevik som statsminister i 2005, ringte Bush for å gratulere ham, kort tid etter stortingsvalget.

Etterpå ble Stoltenberg intervjuet av pressen om samtalen. Da fortalte han at han skal ha sagt til den amerikanske presidenten at Norge ville trekke ut de siste soldatene de hadde i Irak.

Bush ble i ettertid informert om uttalelsene i norsk presse, og mente Stoltenberg uttalte seg usant.

Det skal være den virkelige grunnen til at Stoltenberg ikke ble invitert til Det hvite hus.

LES OGSÅ: – Derfor ble Stoltenberg aldri invitert

Nektet å si hvordan Bush reagerte

Da Kveldsnytts reporter Atle Bjurstrøm intervjuet ham etter samtalen i 2005, sa Stoltenberg dette:

– Han ringte for å gratulere med valgseieren, og ønske lykke til. Vi var også enige om å forsøke å møtes så raskt som mulig etter regjeringsskiftet for å drøfte samarbeidet mellom Norge og USA.

Stoltenberg skal også ha sagt til pressen at han hadde gitt Bush beskjed om at norske styrker i Irak, skal hjem. Men han nektet å si hvordan den amerikanske presidenten reagerte på det.

– Jeg synes han får redegjøre for det selv, det er galt av meg å referere hva USAs president sier i en samtale vi to har på telefonen. Men det er kjent amerikansk politikk at de ønsker at Norge skal delta. Vi har gjort det klart at vi mener Norge ikke skal ha offiserer i Irak. Samtidig ønsker vi å videreføre det tette samarbeidet med amerikanerne, og delta også i samarbeidet i kampen mot terror.

Stoltenberg fortalte i Kveldsnytt at han hadde gjort det klart at regjeringspartiene var enige om å bygge norsk utenriks- og sikkerhetspolitikk på Nato-medlemsskapet. Også at de var enige om at Norge ikke skal delta med offiserer i Irak.

Daværende president i USA, George W. Bush hadde imidlertid oppfattet samtalen annerledes.

– Kjent for mange

Bush' oppfatning av at Stoltenberg hadde løyet til ham, med den konsekvens at Norges statsminister ikke fikk besøke Det hvite hus, var kjent for flere norske toppolitikere.

Peter Gitmark

Peter S. Gitmark (H), medlem i Utenriks- og forsvarskomiteen på Stortinget, bekrefter at flere norske politikere visste om USAs irritasjon.

Foto: Svein Sundsdal / NRK

– Amerikanske toppdiplomater informerte flere norske politikere om hva som skjedde i denne telefonsamtalen i 2005, bekrefter Peter S. Gitmark (H), medlem i Utenriks- og forsvarskomiteen på Stortinget, overfor NRK.

– De sa veldig tydelig at de oppfattet at Jens Stoltenberg hadde løyet, og at det ville få konsekvenser for det norske forholdet til USA.

– Dette var kjent for mange, og jeg er glad for at vi nå får muligheten til å snakke om det. Det var ganske dramatisk å se at Norge som en liten nasjon ikke fikk adgang til Det hvite hus og dermed også de som virkelig legger premissene for global politikk.

– Uheldig mangel på kontakt

Morten Høglund
Foto: Geirr Larsen

Morten Høglund (Frp), også medlem av Utenriks- og forsvarskomiteen, mener det var synd at Norge i en periode ikke hadde tett nok kontakt med USA.

– Det var uheldig at vi ikke hadde kontakt på høyeste plan med vår viktigste allierte, sier Høglund til NRK.

– Vi så at eksempelvis Danmark hadde regelmessig kontakt på høyeste nivå, slik vi også hadde hatt under Bondevik-regjeringens tid.

Høglund mener muligheten til kontakt og tett dialog på et høyt nivå er viktig for et lite land som Norge.

– Her var vi avskåret fra det. Regjeringen tok ikke de nødvendige initiativene for å få dette på plass, mener stortingsrepresentanten.

– Oppsto uklarheter om innholdet

Stoltenberg har i dag uttalt seg om saken i Aftenposten. Der forteller han at det oppsto uklarheter om innholdet etter samtalen.

– George Bush ringte og gratulerte med valgseieren. Det var en kort og hyggelig samtale. Men etter samtalen oppsto det noe uklarhet om innholdet. Blant annet inneholdt meldinger fra internasjonale pressebyråer formuleringer som kunne tolkes som at Norge skulle fortsette sitt militære nærvær i Irak. Det var ikke riktig, og det korrigerte jeg.

Stoltenberg forteller at han senere oppklarte misforståelsene i en samtale med den amerikanske ambassadøren.

– Dette har aldri vært noe tema siden, og forholdet til USA har vært utmerket, selv om det har vært politisk uenighet om flere saker, sa statsministeren.

SISTE NYTT

Siste nytt