Hopp til innhold

– Livsviktige vaksiner må bli billigere

Hjelpeorganisasjoner har ikke har råd til å vaksinere alle barn som trenger beskyttelse. – Produsentene tar for mye betalt. Vi krever en priskutt for livsreddende vaksiner, sier Dina Hovland, feltarbeider i Leger Uten Grenser.

Leger uten grenser ber farmasiselskapene GlaxoSmithKline (GSK) og Pfizer om å senke prisene på pneumokokkvaksinen som beskytter mot alvorlige sykdommer som lungebetennelse og blodforgiftning.

HØR: Leger uten grenser krever billigere vaksiner

En vaksine som beskytter mot lungebetennelse er alt som skal til for å forebygge over én million dødsfall i året, anslår Leger uten grenser.

Dina Hovland blir ny styreleiar i Leger Uten Grenser, her er ho i Ughanda

– Vi er bekymret for at utviklingsland ikke lenger vil ha råd til å kjøpe vaksiner, sier Hovland.

Foto: Privat

– Det er vanskelig å få tilgang på vaksiner til en overkommelig pris. Livreddende vaksiner som pneumokokkvaksinen (PCV-vaksine) er altfor dyre, sier Dina Hovland, feltarbeider i Leger Uten Grenser.

Organisasjonen ber farmasiselskapene GlaxoSmithKline (GSK) og Pfizer om å senke prisene på pneumokokkvaksinen som beskytter mot alvorlige sykdommer som lungebetennelse og blodforgiftning.

– Vi liker ikke å være i en situasjon hvor vi må prioritere vekk barn som trenger vaksinen, fordi vi ikke har råd, sier Hovland.

– Vanskelig å senke prisen

Sissel Lønning Andresen, daglig leder i Pfizer Norge

Sissel Andresen, daglig leder i Pfizer, sier det er vanskelig å senke prisene.

Foto: Pfizer

I dag har GSK og Pfizer en avtale med den globale vaksine- og immuniseringsalliansen (Gavi) om å selge pneumokokkvaksiner til nedsatt pris.

Sissel Andresen, daglig leder i Pfizer, sier det er vanskelig å selge vaksinene billigere.

Pfizer tilbyr vaksinen til Gavi til en pris som er mindre enn produksjonspris. Legemiddelselskaper er private bedrifter som må tjene penger, og det er nettopp dettesom gjør det mulig for oss å tilby Gavi denne vaksinen til under produksjonspris, sier Andresen.

Dette er en komplisert vaksine som produseres etter strenge kvalitetskrav. Vaksinene som skal gis til barn i utviklingsland, skal ha den samme kvaliteten som i Norge. Derfor kan vi ikke uten videre lage vaksinen enklere eller billigere, sier Andresen.

Hun får støtte fra Åge Nærdal, administrerende direktør i GSK.

Åge Nærdal, administrerende direktør i GSK

Åge Nærdal, administrerende direktør i GSK, mener selskapet har tatt sin del av samfunnsansvaret.

Foto: GlaxoSmithKline

– GSK tjener ikke på Gavi-avtalen. Vi har også sagt at dersom vi klarer å redusere kostnadene, så vil vi sette ned prisen, sier Nærdal.

Men det generøse tilbudet gjelder ikke for land som ikke er en del av Gavi-alliansen og hjelpeorganisasjoner.

– Vi er bekymret for at utviklingsland som faller utenfor Gavi-alliansen ikke lenger vil ha råd til å kjøpe vaksiner, sier Hovland.

Farmasiselskapene forsikrer om at de vil gjøre overgangen lettere ved å la utviklingsland få beholde de samme prisene i fem til ti år etter at de går ut av alliansen.

– Det er urimelig å forvente at et legemiddelfirma skal gjøres ansvarlig for global folkehelse. Vi har tatt vår del av samfunnsansvaret, sier Nærdal.

Vaksinering i flyktningleiren Yida

Lungebetennelse er en dødelig sykdom, spesielt for barn under fem år i fattige land som Sør-Sudan som bare har 59 prosents vaksinedekning. Her vaksineres en liten jente i flyktningsleiren Yida.

Foto: Yann Libessart / Yann Libessart/MSF

SISTE NYTT

Siste nytt