Hopp til innhold

French til NRK: – Støtten jeg har fått har gitt meg nytt mot

Fra fengselet i Kinshasa forteller Joshua French at han ikke har mistet håpet om en diplomatisk løsning, til tross for å ha blitt tiltalt for drap på kameraten Tjostolv Moland. – Jeg overlever ikke hvis jeg blir deprimert, sier French.

Joshua French i fengselet i Kisangani

Joshua French har sittet fengslet i Kongo siden 2009, etter at sjåføren Abedi Kasongo ble funnet død. Nå er han også tiltalt for drap på kameraten Tjostolv Moland. Her er han avbildet i fengselet i Kisangani, der han tidligere har vært fengslet.

Foto: Thomassen, Christian / Scanpix

– Alternativet til å ikke bli sint og forbanna er å bli deprimert. Depresjon er sinne vendt innover mot en selv. Det har jeg ikke råd til. Da overlever jeg ikke. Jeg blir rasende, jeg gjør det. Jeg syns det er ufattelig å håne Tjostolvs minne, sier Joshua French til NRK på telefon fra Ndolo-fengslet i Kinshasa.

– Dette har vært en rituell ydmykelse overfor meg og Tjostolv hele denne tiden.

Tidligere denne uka ble det kjent at norsk-briten French er tiltalt for drap på Tjostolv Moland av den militære påtalemyndigheten i Kongo. French legger ikke skjul på at situasjonen er fortvilt, men sier han ikke har gitt opp.

– Jeg er sliten og utmattet, men fattet nytt mot med all den støtten jeg har fått, både fra norsk UD, familien min og mange andre.

French mener det er mulig å løse saken diplomatisk, men bare dersom «de rette folkene blir overbevist om å la være å ødelegge» av britisk og norsk UD.

– Jeg har tiltro til at de klarer det. Jeg er veldig imponert over norsk UD og den norske statens bistand. Jeg tar ikke det som en selvfølge, og kan ikke si annet enn at jeg er veldig takknemlig.

– Samtidig må jeg legge til at dette er en ekstremt komplisert sak. Enten må man la være å løse den helt. Da vil det bli min undergang. Eventuelt må man gi alt for å løse den.

– Sabotasje

French vil ikke påstå at han er sjokkert over tiltalen.

– Det lå i gjære en liten stund. Jeg har levd med denne type rettspraksis i fire år. Samtidig er jeg bedrøvet over at de nå igjen skal prøve å sabotere en løsning i saken, sier nordmannen.

Ifølge tiltalen mener kongolesisk militærpoliti at French skal ha brukt sovemedisin for å dope ned Tjostolv Moland, som ble funnet død på fengselscella de to delte i Kinshasa 18. august i år.

Dette til tross for at Kripos og kongolesiske myndigheter etter drapet uttalte at det ikke var noe kriminelt bak dødsfallet.

Ifølge VG Nett ble det heller ikke funnet sovemedisin da obduksjonen av Moland ble gjennomført.

– Ligger det noe mer bak dødsfallet enn det vi i Norge er klar over?

– Nei, det gjør det på ingen måte, sier French.

Artikkelen fortsetter under bildet.

Tjostolv Moland

Tjostolv Moland ble funnet død 18. august i år.

Foto: Troens Bevis / Scanpix

Sovemedisin

– Hvilke tanker gjør du deg om at kongoleserne sier de har funnet stoffer som nordmennene ikke har funnet?

– Jeg vil tro at laboratorier i Norge er bedre kvalifisert til å uttale seg om det enn universitetssykehuset i Kinshasa. Jeg forholder meg til min egen opplevelse av hva som skjedde, som jeg har vært krystallklar på, og selvfølgelig også norsk etterforskning.

French sier han opplever kongolesisk etterforskning som «svært subjektiv og liberal i forhold til sannheten». I forkant av den nye tiltalen har han vært gjennom ett eneste nytt avhør.

– Jeg var i ett avhør i november. Det var en repetisjon av de spørsmålene jeg ble stilt i uken etter Tjostolvs bortgang. Jeg har ikke fått et eneste spørsmål som angår nye toksikologifunn, eller noe slikt.

– Dør en fange i uka

French legger ikke skjul på at han er redd for at den nye vendingen saken har tatt kan påvirke hans sjanser for å bli utlevert til Norge.

– Jeg tenker at det ikke kan bli verre nå. Det er som Tjostolv og jeg sa i 2009 og 2010. Det må løses på en diplomatisk og politisk måte, sier French.

Joshua Frenchs mor, Kari Hilde French, advokat Hans Marius Graasvold og utenriksminister Børge Brende har alle uttrykt bekymring over Frenchs helse.

Selv sier han at helsen har vært dårlig siden oktober. Han forteller om mye sykdom, utmattelse og stress. Likevel har han hittil blitt nektet legehjelp.

Han bor nå på celler med ti og tolv mann. Han forteller at han til sammen har bodd på slike celler i et år, deler av denne tiden sammen med Tjostolv Moland.

French beskriver cellene som «uhygieniske», med bråk, kakerlakker overalt, og «udisiplinerte vakter som ikke alltid behandler de innsatte så bra». Verst er det likevel når strømmen går i fengselet, og gradestokken kryper opp til 38 varmegrader.

– Da er det tropisk temperatur, og ekstremt fuktig, hadde det vært hunder her, hadde de dødd, sier French.

– Når strømmen går dør det også fanger i fengselet. Det dør en i uka, hevder nordmannen.

– På ingen måte trygg

På spørsmål om hvor lenge det er mulig å holde det gående under de gjeldende forholdene, blir French betenkt.

– Det må man spørre seg om. For min del hjelper det veldig med støtte fra familie og kjæreste spesielt, og at ting praktisk lar seg gjennomføre. Det er ikke lett med økonomi, og slike ting heller. I tillegg er det et spørsmål om sykdommen kan bli verre, sier French.

Grunnen til at helsetilstanden nå er noe bedre, forklarer French med at han fått tak i medisiner «via-via». Dermed har han kunnet gi seg selv en ormekur og penicillinkur.

Selv regner han med at sykdommen vil komme tilbake igjen.

French påpeker også at Kongo er et politisk ustabilt land, der ting kan forandre seg på kort tid.

– Min situasjon er på ingen måte trygg. Det har den aldri vært. Jeg sitter her med dødsstraff. Det er så seriøst man kan få det.

SISTE NYTT

Siste nytt