Hopp til innhold

– Senterungdommen kan skape EØS-kaos

Senterungdommen og flere fylkeslag i Sp varsler omkamp om EØS på landsmøtet over påske. Høyre mener regjeringas EØS-garanti henger i en tynn tråd.

Sandra Borch

FEIG: Sandra Borch mener partiledelsen har vært feige i EØS-saken. Hun nekter å gi seg, og håper på medhold under landsmøtet 5. til 7. april.

Foto: Erlend Aas / NTB scanpix

Unge Høyre politiker Paul Joakim Sandøy fra Molde.

EØS-TILHENGER: Paul Joakim Sandøy i Unge Høyre sier det kan skape kaos i Norges forhold til EØS dersom EØS-motstanderne vinner fram.

Foto: Birkeland / Birkeland
Statsminister Jens Stoltenberg

– EØS-avtalen er grunnlaget for denne regjeringen, og det kan det ikke være noe usikkerhet rundt, sa Stoltenberg til NRK i slutten av januar.

Foto: Stian Lysberg Solum / NTB scanpix

– Dersom dette blir vedtatt, så betyr det at den garantien som de rødgrønne tidligere har gitt om at EØS-avtalen er fredet ikke lenger gjelder, sier Unge Høyre-leder Paul Joakim Sandøy til NRK.no etter at det ble kjent at Senterungdommen og en rekke fylkeslag i Sp nekter å la debatten om EØS ligge.

Dermed blusser den rødgrønne EØS-kampen Arbeiderpartiet forsøkte å kvele opp igjen.

– Vi ønsker folkeavstemning om EØS-avtalen, og vi har allerede fått flere fylker med oss, og vi håper nå at hele landsmøtet kan støtte oss i dette kravet, sa Sandra Borch, leder i Senterungdommen, til NRK i helga.

Navarsete måtte gjøre retrett

Hun likte dårlig at Arbeiderpartiet med statsminister Jens Stoltenberg i spissen tidligere i vinter presset partiledelsen i Sp til å tone ned EØS-motstanden.

Etter at Senterpartiet først meldte at kampen mot EØS var blant deres viktigste valgkampsaker, måtte Liv Signe Navarsete gjøre retrett.

– Den politiske situasjonen gjør at det heller ikke i kommende periode er grunnlag for å si opp eller reforhandle avtalen, sa Navarsete i februar.

Hun og resten av ledelsen gikk også imot forslaget om en folkeavstemning.

Borch mener partiledelsen frykter Ap

Ute i partiet ulmer det. Mange mener partiledelsen er for servile overfor regjeringspartner Arbeiderpartiet.

– Jeg mener at partiet begynner å bli litt for redde for Arbeiderpartiet. Vi er nødt til å stå fast på vår politikk, og si at vi vil melde oss ut av EØS og ha en folkeavstemning om spørsmålet, sier Borch til NRK.

Hun mener EØS-avtalen er preget av et demokratisk underskudd, og at det er tull og tøys at det ikke finnes alternativer til dagens ordning.

«Senterpartiet mener det aller viktigste argumentet for å si opp EØS-avtalen er den overstyringen EU gjør i lokalsamfunnet. Vi får tredd ned over oss mange ulike lover og regler, og ikke minst idiotiske byråkratiske systemer som er med på å svekke folkestyret,» skriver Senterungdommen i resolusjonen der de ber moderpartiet gå inn for en folkeavstemning.

Senterpartiet ønsker en reell debatt om EØS-avtalen, en debatt vi mener Høyre og Arbeiderpartiet prøver å skue unna. Derfor vil vi la folket bestemme om vi skal være en del av EØS-avtalen eller om vi skal inngå en annen avtale som ivaretar norsk eksport og import av varer og tjenester.

Resolusjon fra Senterungdommen til landsmøtet

– Grasrota vil markere seg

Flertallet av fylkeslagene som har uttalt seg om saken er enige med ungdomspartiet.

Sp i Telemark, Hedmark, Troms, Finnmark og Aust-Agder støtter alle kravet om folkeavstemning om EØS, mens Sør-Trøndelag og Hordaland sier nei.

– Det er sånn at grasrota gjerne ønsker å markere seg overfor de andre partiene vi regjerer sammen med, sier lederen for Aust-Agder Sp, Oddbjørn Kylland.

Høyre: – Skaper usikkerhet

Ifølge Høyre blir det et rent kaos dersom Senterungdommen og de mest ivrige EØS-motstanderne vinner fram på landsmøtet i Loen 5. - 7. april.

– Da er alt åpent, og det er usikkert hvordan Norges forhold til EØS-avtalen skal være dersom de rødgrønne får nytt flertall ved valget 9. september, sier Sandøy.

Han understreker at alle de borgerlige partiene støtter opp om EØS, selv om Frp i Østfold nylig ba partiledelsen vurdere alternativer til avtalen.

– Det er en liten fløy i Frp som har lyst til å diskutere EØS-avtalen, men Frp har vært og er tydelige på at de legger EØS-avtalen til grunn, sier han.

Les mer om stortingsvalget

Flere hundre mennesker møtte opp i Dronningparken for å gå et glimt av Erna Solberg og den nye borgerlige regjeringen.

– Siv får gjennomført det hun lover

Den nyvalgte regjeringen ble mottatt som superstjerner da de møtte folket i Dronningparken i Oslo i ettermiddag.

– Eg veit at eg kjem i et departement der det jobbar dyktige folk, seier påtroppande kommunalminister Jan Tore Sanner. Han har lang erfaring frå Stortinget, og seier at han føler seg godt førebudd til jobben.

– Har sommerfugler i magen

Statsminister Erna Solberg ringte aldri Jan Tore Sanner da hun skulle tilby ham statsrådspost. – I vår moderne tid driver vi med dørbank, så Erna kom og banket på hos meg, sier han.

Jens Stoltenberg sa at han har fått et nært og fint forhold til kongen idet han gikk inn til sitt siste statsråd i denne omgang.

Stoltenberg: - Gleder meg til å bo hjemme!

– Det har vært veldig fint å bo i statsministerboligen med mye praktisk hjelp og nærheten til Slottet og Stortinget, men det skal bli godt å bo hjemme!

Slik blir trolig kabalen

Desse blir statsrådar

Her er lekkasjane frå statsrådskabalen til den nye regjeringa. Onsdag får du se om kabalen går opp.