Hopp til innhold

– Vi må ikke la Ap diktere vår politikk

Senterungdommens leder Sandra Borch går knallhardt ut mot egen partiledelse etter helomvendingen i EØS-saken. – Ap kan ikke få diktere vår politikk, sier Borch.

Sandra Borch

Senterungdommens leder Sandra Borch er både skuffet og overrasket over partiledelsens snuoperasjon i EØS-saken.

Foto: Senterpartiet

– Det er uaktuelt å reforhandle Norges EØS- medlemskap i neste stortingsperiode, sa nestleder i Senterpartiet, Trygve Slagsvold Vedum til Politisk Kvarter i dag.

Dermed la han lokk på det som lå an til å bli en av de største valgkampsakene til Senterpartiet.

Senterungdommens leder Sandra Borch er både skuffet og overrasket over partiledelsens snuoperasjon.

– Jeg mener dette er en av de viktigste grunnsteinene i partiets demokrati. Jeg er skuffet over at man ikke tør å kjøre fram en av de viktigste sakene i Sps historie, sier Borch til NRK.

(Saken fortsetter etter lydklippet)

– Ap må slutte å instruere vår politikk

Hun viser til at Sps landsmøte ennå ikke har fått sagt hva de mener om saken, og at en enstemmig programkomite går inn for å reforhandle EØS-avtalen.

– Jeg synes Arbeiderpartiet skal slutte å instruere Sps politikk. Det er landsmøtet som avgjør hva vi skal mene, sier Borch.

– Hva forteller dette om partidemokratiet i Sp?

– Det vil jeg ikke si noe om. Den endelige avgjørelsen tas på landsmøtet, og det må også arbeidsutvalget følge, sier Borch.

Hun tror landsmøtet i april vil gå inn for en reforhandling av EØS-avtalen.

Arbeidsutvalget består av Sp-leder Liv Signe Navarsete og nestlederne Trygve Slagsvold Vedum og Ola Borten Moe. Vedum er dessuten leder for den nevnte programkomiteen, som går inn for å reforhandle EØS-avtalen.

Snudde i helgen

– Jeg tror vedtaket blir noe annet der enn det ledelsen fronter nå. Det er ikke Sp-politikk å ikke gå inn for å reforhandle EØS, konkluderer Borch.

Debatten kommer nå etter at Ap-nestor Martin Kolberg lørdag sa til Dagens Næringsliv at Sp og SVs krav om reforhandling av EØS-avtalen setter det rødgrønne regjeringssamarbeidet i fare. Han krevde en rask avklaring fra de to småpartiene om hva de vil gjøre med EØS-avtalen de neste fire årene.

I går ville ikke Sp-leder Liv Signe Navarsete svare på spørsmålet, men i dag slo nestleder Trygve Slagsvold Vedum fast at «det er uaktuelt å reforhandle Norges EØS- medlemskap i neste stortingsperiode».

– Burde stått på sitt

Borch mener ledelsens håndtering er forvirrende.

– Det har vært en debatt om dette i helgen. Da har ledelsen sagt at man ønsker EØS-debatt og reforhandling. Plutselig kommer det en pressemelding som sier at man ikke ønsker det. DeT er forvirrende for velgerne, medlemmene og organisasjonen, mener Borch.

– Hvordan burde Sp-ledelsen håndtert denne saken?

– De burde stått på det som har vært politikken vår siden vi ble opprettet som parti, nemlig å holde på folkestyret. Man må få fronte sin politikk og så ta forhandlingene i en eventuell regjering senere. Hvis ikke, har Ap fått altfor stor innflytelse over vår politikk, sier Borch.

AKTUELT NÅ