Hopp til innhold

Hjørnesteinsbedrift kan bli lagt ned

Kommunikasjonsdirektøren i Orkla Foods Norge kan ikke garantere videre drift av lefsebakeriet i Lierne.

John Helge Inderdal

John Helge Inderdal bygde opp Lierne Bakeri gjennom 20 år. Nå mener han avtaler om satsing på bakeriet er brutt.

Foto: Håvard Zeiner / NRK

Dag Olav Stokken

Dag Olav Stokken er kommunikasjonsdirektør i Orkla Foods Norge.

Foto: Stabburet

Før helga ble det kjent at Liernes hjørnesteinsbedrift med rundt 100 ansatte, står i fare for å bli lagt ned. Storkonsernet Orkla kjøpte bedriften fra Rieber & Søn i mai i år, men nå mener de driften er for lite lønnsom.

– Det er to store utfordringer i forhold til bakeriet i Lierne. Det ene er en nedgang i salget av kaker og lefser de siste tre årene, og det andre er det store investeringsbehovet ved fabrikken, sier kommunikasjonsdirektør Dag Olav Stokken i Orkla Foods Norge til NRK.

Solgte livsverket sitt

Det var den lokale gründeren John Helge Inderdal som skapte bakeriet i Sørli. Gjennom 21 år bygde han møysommelig opp lefsebakeriet til å bli et av landets fremste. Men i 2011 solgte han livsverket sitt til Rieber & Søn for 133 millioner kroner.

– Jeg har i mange år visst at jeg måtte finne en partner for å videreføre livsverket. Jeg er trygg på at Rieber & Søn er et viktig valg for framtida. Dette er en stor dag for bakeriet og Lierne, sa Inderdal den gangen til Trønder-Avisa.

I dag mener John Helge Inderdal at avtalen om å satse på Lierne Bakeri er brutt.

– Det er utrolig bittert, og avtalen var at Lierne skulle være en spydspiss i en intern satsing i Rieber & Søn. Det har ikke skjedd. I stedet har vi sett at en intern uenighet i selskapet har ført til at bakeriet ble et stebarn i konsernet, sier Inderdal til Namdalsavisa i dag.

Ukjent med avtale

Dag Olav Stokken sier han ikke er kjent med at det finnes en slik avtale om satsing på Lierne Bakeri.

– Nei, det er ukjent for meg. Det vi nå gjør er å gjennomføre en grundig analyse av hele situasjonen rundt bakeriet. Det at bakeriet er en viktig arbeidsplass i Lierne, gjør jo saken enda vanskeligere, sier han.

Stokken sier at både de ansatte og de lokale myndighetene holdes løpende orientert om det som skjer.

– Vi skal gjøre en grundig analyse, og har ikke satt noen spesielt tidsfrist i forhold til dette arbeidet. Det er kvaliteten som er viktigst. Ikke tida vi bruker på å komme fram til en konklusjon, mener han.

Han sier det må investeres store summer ved bakeriet om det skal drives videre i Lierne.

– Derfor vurderer vi også å flytte produksjonen av kaker og lefser til et annet sted, men dette er noe vi jobber med, sier Dag Olav Stokken.

Tror på videre drift

De ansatte ved Lierne Bakeri har fortsatt tro på videre drift.

– Jeg har ingen tro på at Orkla vil legge ned Lierne Bakeri. Det beste alternativet er jo å beholde fabrikken der den er i dag, sa lederen for Norsk nærings- og nytelsesmiddelarbeiderforbund i Lierne, Tom-Ronny Aspnes, til NRK i helga.

I dag er Lierne den eneste lefsefabrikken i Orkla, og han tror det blir enda dyrere å bygge opp en ny fabrikk et annet sted.

Fabrikksjef Hans Arnulf i Lierne håper også at fabrikken berger.

– De ansatte tar nyheten om en mulig nedleggelse med fatning. Det er selvfølgelig ingen hyggelig nyhet å få, men de ansatte står på for å gjøre bakeriet mer kostnadseffektivt, sa Hans Arnulf da han snakket med NRK i helga.

Lefsebakeri

Salget av kaker og lefser er blitt redusert de siste årene.

Foto: Atle Monsås