Hopp til innhold

– Ikke et konkurransedyktig alternativ

En ny undersøkelse viser at solceller er for dyrt som energikilde. Prisen kan bli nesten tre kroner for kilowattimen i bolighus.

Solcellepanel

På grunn av den høye forbruksprisen er ikke solcellepanel konkurransedyktige i Norge. Det viser ei ny undersøkelse.

Foto: JOHANNES EISELE / Afp

– Vi har undersøkt de reelle prisene på det norske markedet, og hvor mye energi det vil være mulig å få ut i de ulike delene av landet. Da kan man kanskje si at det er for tidlig å benytte seg av denne energikilden, sier seniorrådgiver Monica Berner i Enova.

Hun mener prisen på elektrisitet fra solcellepanel er alt for høy til at dette kan være en god og alternativ strømkilde.

– Dyerere enn andre løsninger

Ei ny undersøkelse viser at prisen på solstrøm for boliger blir fra 2.24 kroner til hele tre kroner.

Berner tror prisen må betydelig ned før solceller slår an.

– Hvis man sammenligner med blant annet vindkraft, så ligger prisene høyere enn andre alternative energiforsyningsløsninger, sier hun.

– Dersom prisene ikke synker, så vil ikke solcellepanel være et konkurransedyktig alternativ sammenlignet med andre teknologier, sier Berner.

Ønsker støtte fra Enova

Ifølge generalsekretær i Norsk Solenergiforening, Åse Sørensen, er volumet problemet til de høye prisene.

– Lite volum fører til høye priser. Hvis vi ser på Sverige så har de i løpet av fem år klart å redusere kostnadene til en tredjedel. Dette har de klart ved hjelp av investeringsstøtte, sier Sørensen.

Nå håper hun dette også kan være en mulighet i Norge.

– Vi kunne ønske at Enova hadde garantert en investeringsstøtte på 40 prosent i oppstarten, da tror vi man hadde sett den samme tendensen i Norge som i Sverige. Man kunne redusert beløpet etterhvert, sier Sørensen.

Jobber for billigere strøm

Det jobbes stadig med å gjøre solcellepanelene mer lønnsomme. I 2012 lanserte Askim-firmaet «Dynatec» en reaktor som skal gjøre det billigere å produsere stoffet silisium.

– Reaktoren er ment for å redusere energiforbruket slik at det blir mindre kostbart å produsere silisum. Det gir mulighet for billigere solceller og elektronikk, fortalte prosjektingeniør på Dynatec, Sverre Sørensen.

– Hvis det er mulig å få solcellene billigere kan jo det være med på å gjøre det mer attraktivt å bruke sol som energikilde. Det er jo også et stort pluss for miljøet, sier Sørensen.