Hopp til innhold

Derfor kan du bli deprimert av betennelse

Det har lenge vært velkjent at depresjon kan forverre betennelsessykdommer og omvendt. Nå har forskere endelig funnet årsaken til fenomenet. Dette betyr at mange kan få bedre hjelp fremover.

Depresjon

Immunsystemet og hjernen bruker det samme signalsystemet, noe som er årsaken til at psykisk stress kan utløse betennelse, og at man lettere blir forkjølet når man er slitne.

Foto: Illustrasjonsfoto: colourbox.com

Sammenhengen mellom betennelser og infeksjoner, og psykisk sykdom, er kjent for mange. Det er også påvist i flere studier. Likevel er det først nå forskere har funnet biologiske mekanismer for denne koblingen.

Hjernen og immunforsvaret bruker nemlig det samme signalsystemet.

Solveig Klæbo Reitan

Solveig Klæbo Reitan er en av flere forskere som jobber for å finne sammenhengen mellom depresjon og betennelsessykdommer.

Foto: NTNU

– Det vi har funnet er at immunsystemets signalmolekyler også binder hjerneceller, ikke bare immunceller. Hjernen og immunsystemet har sambruk, og dermed har vi også en biologisk forklaring på hvorfor dette henger sammen, sier psykiater og NTNU-forsker Solveig Klæbo Reitan til NRK.

Har åpnet en ny verden

Mange forskere jobber med dette spørsmålet internasjonalt, Klæbo Reitans forskerteam bidrar i et stort felt som altså viser at kroppen bruker de samme type signaler i hjernen og immunsystemet.

Dette kan forklare hvorfor allergier og andre betennelsessykdommer påvirkes av psykisk stress. Det kan også forklare hvorfor vi blir lettere forkjølet når vi er psykisk slitne.

– Immunsystemet produserer mange signaler for å gjøre immunsystemet effektivt, men de binder også hjerneceller som gjør at du kan bli deprimert.

Nå vil forskerne finne ut hvilke molekyler som binder hvor, og kartlegge dette for å gi pasienter riktigere diagnose og behandling i fremtiden.

– Det har åpnet seg en ny verden for oss hvor vi ser at det er et samspill. Dette må vi utforske mer, sier Klæbo Reitan.

(Saken fortsetter under bildet)

Mann med lommetørkle.

Betennelse i kroppen gir økt fare for depresjon ifølge flere studier.

Foto: Sara Johannessen / SCANPIX

– Vil kunne gi bedre hjelp

Hun mener vi står overfor et slags paradigmeskifte innen feltet, for den nye kunnskapen innebærer en betydelig utvidelse av mulighetene for å gi behandling.

– Tidligere har ikke leger skjønt sammenhengen, og da har det ikke blitt tatt så alvorlig heller. Dette vil få betydning for hvordan vi ser på kroppen og hvordan vi skjønner pasientene og hva de sliter med, mener Klæbo Reitan.

Dette vil også få betydning for fysiske lidelser som blant annet infeksjoner, kroniske tarmsykdommer, revmatiske sykdommer og hudsykdommer hvor immunsystemet er enten for svakt eller skyter feil.

– Hvis vi husker at psyken påvirker kroppen, kan vi bidra også til bedre behandling av mange lidelser, mener forskeren.

Håper på mer effektive medisiner

Marte Walstad

Allmennlege Marte Walstad tror forskningen kan hjelpe flere til å bli friske.

Foto: Prioriteringsrådet

Leder i Sør-Trøndelag legeforening, Marte Walstad, har lenge erfart at psyken og kroppen henger sammen i sin praksis som allmennlege, men håper den nye forskningen kan føre til mer effektive medisiner.

– Det er mange sykdommer, som depresjon og utmattelse, vi ikke har en god forklaring på. Hvis disse kan ha en organisk årsak, kan forskningen hjelpe oss til både å forstå pasientene bedre og også med tanke på behandlingsalternativer, sier Walstad.