Skuffet Northug forlot stadion

Over to minutter bak slet Petter Northug seg over mål. Etter å ha blitt slått av Dario Cologna ville det norske håpet ikke snakke med noen.

Petter Northug 15 km

Det ble helt tydelig et tungt løp for Petter Northug som kom i mål over to minutter bak vinneren, og endte på plass nummer 41.

Det var virkelig ikke dagen for noen av de norske, og medaljehåpet Petter Northug var ved halvgått løp hele 35 sekunder bak. Til slutt endte han 2 minutter og 3 sekunder bak vinneren, på en 41. plass.

– Det var en tydelig skuffet Petter Northug som forlot langrennsstadion, forteller landslagstrener Morten Aa Djupvik like etter løpet.

Petter Northug gikk rett forbi alle pressefolkene og ville virkelig ikke snakke med noen, men treneren fikk så vidt noen ord før han forsvant.

– Han fortalte at kroppen ikke var slik den skulle være, og han var ikke fornøyd, sier Djupvik til NRK.

Allerede tidlig i løpet var det klart at det var andre som hadde en bedre dag. Svensken Marcus Hellner og sveitseren Dario Cologna kjempet om ledelsen ved 7,5 kilometer.

Se:

NRKs sending av rennet i opptak

Les: Northug frykter Hellner mest

Dario Cologna

Dario Cologna fra Sveits klarte å holde farten på et helt annet nivå enn nordmennene, og innkasserte gullet.

Heller ikke Ronny Hafsås som har vært noe syk i det siste og Martin Johnsrud Sundby fikk noen god start på løpet.

– Det er Petter Northug og Ronny Hafsås vi er mest skuffet over nå. De var våre sterkeste kort på denne distansen, sa treneren etter at de to hadde kommet på plassene 41 og 42.

Sveitisk gull

Utover i løpet gikk det bare tyngre og tyngre for det norske håpet Petter Northug. Ved 9,8 kilometer var han over ett og et halvt minutt bak lederen, og til slutt endte han 2 minutt og 3 sekunder bak.

Sveitseren Dario Cologna klarte derimot å holde trykk i skyvene gjennom hele løpet. Ved målgang slo han nestemann på lista, Pietro Piller Cottrer med 24,6 sekunder og tok med seg gullet hjem til Sveits.

– Skiene var ganske gode, og løpet gikk bra. Etter Tour de Ski har jeg hatt gode forberedelser. Blant annet var det bra å få gått et hardt løp i Canmore. På den måten fikk jeg god trening før OL, sa Cologna etter løpet. For øvrig valgte alle de norske løperne å stå over konkurransen i Canmore.

Svensken Marcus Hellner som lenge kjempet i toppen klarte derimot ikke holde tempoet og sikre seg en pallplass.

Les: Hellner stupte over mål og ble liggende

Mot slutten av løpet stivnet beina, og han gikk i mål på en fjerdeplass 37,2 sekunder bak Cologna.

Bronsen gikk til tsjekkeren Lukas Bauer som kom 35,7 sekunder bak vinneren.

– Han vinner eller gir faen

Ingen av de norske kom inn blant de 20 beste, og løpet er dermed det verste i norsk OL-historie på en 15 kilometer.

Les: Tidenes fiasko

Tord Asle Gjerdalen under 15km i OL

Tord Asle Gjerdalen i løypa under dagens renn.

Beste nordmann ble Tord Asle Gjerdalen, som kom på en 28. plass - 1 minutt 34 sekunder bak vinneren.

Les: Resultatliste 15 km menn fri

Mange hadde forventet at Petter Northug skulle ha en sjanse, men selv prøvde han før løpet å få ned forventningene ved å si at denne distansen ikke var hans største sjanse.

Les: NRKs sending av rennet i opptak

– Det er ikke 15-kilometeren som er min største sjanse til å ta individuelt gull i OL. Det er på jaktstarten og fem-mila jeg stiller sterkest, sa Northug dagen før løpet.

Like etter løpet ville Northug ikke snakke med noen fra media og gikk rett forbi NRKs journalister.

Lagkameraten Tord Asle Gjerdalen som selv ble beste nordmann mente at Northug nok hadde gitt litt opp.

– Petter vinner eller gir faen, var Gjerdalens kommentar til NRK om smellen.

Treneren Morten Aa Djupvik mente at en 41. plass for Northug ikke var så viktig selv om han ikke var fornøyd.

– Det spiller liten rolle hvilken plassering Petter får, men dette var ikke bra. Vi er utrolig skuffet nå. Det var langt under pari fra laget som helhet.

Norske OL-medaljer langrenn menn, 15 km (18 km)

• Tok 29 år gammel rekord fra Rodal

21 år gamle Tobias Grønstad fra IK Tjalve satte lørdag norsk rekord på 600 meter. Den nye rekorden lyder på 1.15,22. Den tidligere rekorden var det OL-gullvinner på 800 meter fra 1996, Vebjørn Rodal, som hadde med tiden 1.15,29 helt tilbake i 1995.

– Det er absolutt veldig gøy å ta en rekord fra en olympisk mester. Det er en god start å ta rekorden hans på 600 i hvert fall, så får vi se om jeg greier å knappe inn på tidene hans på 800 meter også, sier Grønstad til NRK.

Løpet gikk av stabelen i Milano i Italia, og Grønstad løp hele løpet alene i front da haren trakk seg rett før start.

– Jeg trener som oftest de 800-spesifikke øktene mine alene, så jeg er vant til å løpe alene. Men jeg ble litt overrasket over hvor lett det var.

Nå planlegger Grønstad å løpe nok en 600 meter neste helg i et stevne i Tyskland, før han prøver seg på 800 meter om to uker. Det også i Tyskland.

– Kanskje jeg skal greie å se 14-tallet hvis jeg får en hare i neste løp, sier Grønstad om sitt neste 600-løp om en ukes tid.

Friidrett - Trond Mohn Games
  • Vålerenga serieledere etter derby-seier

Vålerenga har hatt en knallsterk start på sesongen og fortsatte den gode formen da de slo byrival Lyn 3-1 på hjemmebane lørdag. Dermed er Vålerenga à poeng med Rosenborg på toppen av tabellen i Toppserien.

– Det er klasse. Derbyseier og vi viser hvem som er kongen, sier Vålerenga-kaptein Janni Thomsen til NRK etter kampen.

Hjemmelaget styrte kampen fra start og tok ledelsen etter 36 minutter da Michaela Kovacs satte en retur enkelt i mål. Seks minutter senere doblet Tilde Lindwall ledelsen etter et innlegg fra Thea Bjelde.

– Det er flott spill. Der går det fort og Lyn er sjanseløse, rett og slett, sa NRKs kommentator Patrick Steen Rowlands om Vålerengas 2-0-scoring.

Like etter pause reduserte Lyn-spiller Selma Hernes til 1-2. Vålerenga holdt likevel unna og økte ledelsen på ny ved Ronja Arnesen etter 69 minutter.

– Det var ekstremt gøy. Det var et etterlengtet mål, så det var deilig, sier Arnesen til NRK etter å ha scoret sitt første mål i Toppserien.

Lyn hadde lite å komme med etter Vålerengas 3-1-scoring. I stedet skaffet Arnesen straffe for hjemmelaget, men den satte Karina Sævik langt over. Likevel holdt Vålerenga unna og de tre poengene ble værende på Valle.

• Kane rundet 400 karrieremål – slo egen rekord med måldobbel

Bayern Münchens spydspiss Harry Kane scoret lørdag sitt 42. mål i alle turneringer denne sesongen og rundet med det 400 mål gjennom seniorkarrieren.

Kane gjorde to mål i Bayerns 2-1-seier over Eintracht Frankfurt på hjemmebane. Kanes tidligere målrekord i én og samme sesong var 41 for Tottenham i 2017/18-sesongen.

Ifølge statistikktjenesten Opta har 30-åringen dermed scoret 400 mål i sin seniorkarriere for klubb og landslag.

Den engelske angriperen har levert svært godt etter overgangen til Bayern i fjor sommer og scoret lørdag sitt 35. seriemål. Med tre kamper igjen jakter han Robert Lewandowskis Bundesliga-rekord på 41 scoringer.

Leverkusen har allerede sikret seg ligatittelen, men Bayern skal om kort tid spille semifinale i mesterligaen mot Real Madrid. Lørdag fikk tyskerne en smell da midtbaneprofilen Konrad Laimer måtte forlate banen med en skade etter en snau halvtime.