Hopp til innhold

Én bekreftet omkommet i snøskred på Svalbard

En mann i 40-årene er bekreftet omkommet etter at det gikk et stort snøskred ved Longyearbyen på Svalbard i formiddag. Sysselmannen opplyser at de ikke har fullstendig oversikt ennå.

En person er bekreftet omkommet.

SE VIDEO: Et krevende redningsarbeid fortsetter ved Longyearbyen på Svalbard etter at et stort snøskred gikk i området.

Sysselmannens nettsider opplyses det at mannen var fastboende i Longyearbyen.

Tidligere i ettermiddag opplyste Universitetssykehuset Nord-Norge (UNN) at til sammen tre personer, hvorav to av dem er barn, var alvorlig skadet.

Nå er det bekreftet at en mann i 40-årene har mistet livet.

– Dette er en kjempealvorlig situasjon for oss, og har fått ett tragisk utfall allerede. Vi har ikke fullstendig oversikt ennå. Det er mulig det er to-tre personer det ikke er gjort rede for. Så vi avslutter ikke redningsarbeidet nå, sier sysselmann Kjerstin Askholt til NRK i 16.30-tiden.

To barn alvorlig skadet

Ytterligere fire personer fikk lettere skader i skredet.

– Sju pasienter har kommet inn til UNN Longyearbyen. Tre av dem er alvorlig skadet, hvorav to er barn. Vårt faste personell i Longyearbyen jobber nå intenst med de pasientene de har fått inn, sa Tor Ingebrigtsen, direktør ved Universitetssykehuset Nord-Norge (UNN) til NRK, ved 14.30-tiden.

– Kreftene i et slikt skred er så sterke at det er stor fare for at barn som blir rammet, får livstruende skader, sier Mads Gilbert, klinikkoverlege ved Universitetssykehuset Nord-Norge, til NRK.

UNN har den medisinske katastrofeledelsen etter det store snøskredet.

Frivillige og redningsmannskaper graver i snømassene for å lete etter savnede i Longyearbyen

FULL REDNINGSAKSJON: Folk ble bedt om å melde seg med spader, og rundt 100 personer har lett etter folk i de enorme snømassene etter skredet som rammet Longyearbyen.

Foto: Tipser / NTB scanpix

Bistand fra Tromsø

De skadede behandles på Longyearbyen sykehus, etter hvert med bistand av helsepersonell fra Tromsø.

– Vi har tre ambulansefly i lufta. Til sammen er de bemannet med avansert hjerte – og lungeredningsteam, kirurger og anestesilege. I tillegg har vi en Boeing-maskin som snart er klar til å ta av fra Tromsø. Den er bemannet med ytterligere tre operasjonsteam, to barneleger og lederstøtte, sa Ingebrigtsen ved 14.30-tiden.

– Ingen melding om savnede

Rundt 100 personer deltar i redningsarbeidet etter at et stort snøskred gikk fra fjellet Sukkertoppen ved 11-tiden i formiddag.

I tillegg forsterkes letemannskapene med folk fra skredgruppa fra Troms med lavinehunder, som i ettermiddag er på vei til Longyearbyen.

Skredet gikk ned mot spisshusene. Minst ti hus ble rammet av skredet.

– Det er minst ti hus, sannsynligvis flere, som er rammet, noen av dem til dels hardt rammet. Vi har jobbet i hele formiddag for å få oversikt over hvem som bor i husene, om de har oppholdt seg der, og om de er skadet, sa Askholt til NRK lørdag ettermiddag.

En stund var én mann ikke gjort rede for etter skredet, men ved 14.40-tiden skal det ikke være noen savnede. Sysselmannen utelukker ikke at det er personer som er savnet.

– Men vi har per nå ikke fått noen meldinger om savnede personer, sa sysselmannen.

– Snømassene har flyttet hus

Snømassene flyttet flere av husene mange meter i formiddag. Kort tid senere opplyste Askholt om omfattende redningsaksjon:

– Sysselmannen har satt krisestab. Full redningsaksjon er i gang, og alt tilgjengelig mannskap er på skadestedet. Alt vi har av personell fra Lokalstyret, Røde Kors, brannvesenet – alt vi har klart å samle sammen, er på skadestedet.

Wenche Kolbeinsen, førstekonsulent i Skatteetaten, opplyser til NRK at de jobber med å innhente informasjon fra befolkningsregisteret på oppdrag for Sysselmannen.

Skred i Longyearbyen

LETER: Ti hus er tatt av skredet i Longyearbyen. Folk er bedt om å melde seg med spader for å lete etter eventuelle savnede.

Foto: Christopher Engås / Svalbardposten

Evakuerer flere hus

Sysselmannen besluttet i ettermiddag å evakuere flere hus i Longyearbyen på grunn av rasfaren. Det vurderes fortløpende om enda flere hus må evakueres.

– Vi evakuerer et større område som vi vurderer som et risikoområde. Det er forebyggende, for vi er ikke helt sikre på om dette området kan være utsatt for nye skred, sa sysselmann Askholt.

Området som er rammet av skred på Svalbard ligger rett under fjellet Sukkertoppen.

Ber folk melde seg med spade

Longyearbyen lokalstyre ber folk hjelpe til i søket etter mulige savnede: «Det er gått et snøskred oppunder Sukkertoppen, og vi ber folk melde seg for å hjelpe med å grave. Ta med spade,» heter det på lokalstyrets nettsider.

Det er også opprettet et senter for evakuerte og pårørende i ungdomsklubben i Longyearbyen.

Justisdepartementet sier i en uttalelse til NRK at de følger situasjonen på Svalbard tett: «Så langt håndteres dette lokalt. Sysselmannen har satt stab, alle tilgjengelige ressurser på Svalbard er satt inn, og Hovedredningssentralen bistår i arbeidet rundt redningen.»

Det har i natt vært det verste uværet på Svalbard på 30 år, og stormen har i kastene revet løs hustak. Lørdag formiddag snør og blåser det noe.

Sukkertoppen ligger på østsiden av Longyeardalen, og mye av bebyggelsen i Longyearbyen ligger i dette området.

Longyearbyen-skred
svalbard
Foto: scanpix / scanpix