Hopp til innhold

Frister med «Det gode liv i nord»

Et nytt prosjekt skal få europeere til å flytte nordover.

Midnattsol

Midt-Troms prøver å rekruttere nye innbyggere med nordnorsk natur og arbeidsplasser.

Foto: Kallestad, Gorm / SCANPIX

Ulrike Naumann

Ulrike Naumann fra Tyskland mener det gode livet er i nord.

Foto: Arne Ivar Hansen

– Det er godt å vokse opp her, vi har flott natur og et langsommere og roligere liv. Det er det gode liv i nord, sier Ulrike Naumann (40) i Sørreisa i Troms.

Naumann og Arne Ivar Hanssen er en av drivkreftene i prosjektet ”Det gode liv i nord” – et prosjekt som i første omgang retter seg mot tyskere som Naumann selv.

Troms fylkeskommune har bevilget 900.000 kroner til prosjektet, som skal skaffe flere utlendinger til Midt-Troms-regionen.

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.
Tungt arbeidsmarked

Naumann, som har bodd 18 år i Norge, vil starte i hjemlandet. I Tyskland kan arbeidsledigheten ligge mellom 17 til 20 prosent.

- Arbeidsmarkedssituasjonen i Tyskland er vanskelig, spesielt for folk i alder 50 og oppover. I Midt-Troms derimot mangler vi arbeidskraft og ikke minst innbyggere. Og når familier flytter, vil ringvirkningene være store dersom to generasjoner trives og blir her.

Midt-Troms består av kommunene Bardu, Berg, Dyrøy, Lenvik, Målselv, Sørreisa, Torsken og Tranøy. Kommunene eier prosjektet ”Det Gode Liv i Nord”, og rådmennene i kommunene utgjør prosjektstyret.

Vil få folk til å bli

”Det Gode Liv i Nord” skal rekruttere, men også hjelpe de som vil bosette seg i nord med tilrettelegging og praktiske gjøremål som måtte oppstå ved det å flytte til et annet land.

Målet er ikke å fylle Midt-Troms med flest mulig utlendinger, men å få flest mulig til å bli boende lenge.

- Vi trenger folk innen helsearbeid og bygg- og anlegg, men der er tyskere fra alle yrkesgrupper som ønsker seg nordover. eksemplifiserer hun.

Naumann viser til at mange tyskere hvert år utvandrer og at et liv i Norge kan sees som attraktivt.

- Det er lite klasseskille her, du slipper å sitte i kø for å komme til jobb og nordmenn har et godt forhold til barn og oppdragelse. Også skolen synes jeg er bra. I tillegg er arbeidslivet tilrettelagt for familieliv. Norge er rettferdig land og et solid velferdssamfunn det er godt å bo i.

Kulturforskjeller

Det er lett å trives med norsk og nordnorsk kultur og væremåte.

Ulrike Naumann, Tyskland

Som innflytter til Norge mener Naumann det lett og trives. Verken kald vinter, mørketid eller friskt nordnorsk språkbruk vippet henne av pinnen da hun kom til Norge som 20-åring. I dag er hun gift med en nordmann og kulle ikke tenke seg å flytte tilbake igjen.

- Det er mange kulturforskjeller, og at de er større enn man tror selv mellom to såpass like land som Norge og Tyskland. Noe må man venne seg til. Det er lett å trives med norsk og nordnorsk kultur og væremåte.