Hopp til innhold

Her har de feiret frigjøringsdag på feil dato i 18 år

– Pinlig, sier lokalhistoriker om at kommunen i Finnmark har feiret frigjøringsdagen på feil dato i 18 år.

Røde Armé-monumentet i Kirkenes

Dette er dagen som har forvirret kommunen. Frigjøringsjubileet 1994–95 markerte 50 år siden frigjøringen av Finnmark. Kong Harald kunne kun komme 24. oktober, og dermed ble 18 år med feil markeringsdato et faktum.

Foto: Veigård, Erik / SCANPIX

25. oktober 1944 kom freden med Den røde armé til Kirkenes.

Men de siste 18 årene har feiringen av denne frigjøringsdagen foregått en dag for tidlig i Sør-Varanger kommune i Øst-Finnmark.

– Det blir som at frigjøringsdagen i Norge skulle bli feiret den sjuende eller niende mai. Det blir galt, sier lokalhistoriker Rune Rautio.

Kongen

Kong Harald under frigjøringsjubileet 1994–95.

Foto: Veigård, Erik / NTB scanpix

Lokalhistoriker: – Pinlig

Han syns det er pinlig at Sør-Varanger kommune har feira feil frigjøringsdag i 18 år. Og hva som skjedde når i de dramatiske oktoberdagene er det liten tvil om:

– Den 25. oktober er russiske styrker i Bjørnevatn. Så utover dagen den 25 er Kirkenes offisielt å betrakte som fritt, sier han.

Skyldes kongebesøk

Ordfører Cecilie Hansen i Sør-Varanger sier årsaken til det hele skyldes Kong Haralds besøk ved 50-årsmarkeringen i 1994.

Cecilie Hansen (Sp)

Ordfører Cecilie Hansen lover å endre dato fra neste år.

– Man skulle ha en markering, og da passet det ikke for kongen å komme på den rette datoen. Det passet for han å komme dagen før, altså den 24. oktober. I ettertid har man brukt den datoen som markeringsdag, sier ordføreren.

Vil endre dato

Hun sier at kommunen nå er villig til å endre dato – fra neste år.

– Vi får håpe at fra neste år av kan markere på den riktige datoen – den 25. oktober.

– Lover du det?

– Ja, det gjør jeg, sier ordføreren.

Frigjøring

Frigjøringen av Finnmark, oktober 1944. Sovjet-russiske soldater fra Den røde arme møter nordmenn som kommer ut fra Bjørnevatn gruver i Kirkenes. En del av lokalbefolkningen har skjult seg i gruvegangene.

Foto: Scanpix / NTB scanpix