– Helt spesielle tordenbyger

Været som herjet Troms og Finnmark er ikke hverdagskost ifølge meteorologen.

Lyn og torden

Lynet slår ned utenfor Tromsø.

Foto: Trygve Andreassen

Fra klokken 08.00 til klokken 20.00 ble det målt 11,8 millimeter nedbør på Vervarslinga for Nord-Norge i Tromsø.

Værstasjonen i Sørkjosen målte 19,3 millimeter.

– Og vi hadde noen veldig kraftige regnbyger, så det kan godt hende at det kom enda mer regn på utsatte steder. Det skal nemlig en del til for at hovedbygene gikk over målestasjonene, sier vakthavende meteorolog, Sjur Wergeland til NRK.

Ifølge Meteorologisk institutts formel tilsvarer én millimeter regn én liter vann per kvadratmeter. Så da er det bare å regne ut hvor mye regn som havnet i hagen din i løpet av den kraftige regnskuren.

– Uvanlig

– Slike heftige regnbyger er veldig uvanlig her nord, sier Wergeland.

– Det samme er de tordenbygene vi fikk. Det var enormt mange tilfeller av lyn og torden på en kort stund. Selv om vi har lyn og torden innimellom her oppe, er en slik intensitet langt fra dagligdags.

Tok du noen kule bilder av uværet? Send dem gjerne på e-post til nordnytt@nrk.no, eller du kan merke dem med #NRKnordnytt på Instagram.

Nøyaktig hvor mange tilfeller lyn- og tordentilfeller vi opplevde i nord kan ikke meteorologen si noe om.

Varme fra kontinentet

Men han kan si noe om hva bygene skyldes.

– Det kommer fra varm luft fra kontinentet. Den varme bakken i Sverige, Finland og Russland varmer opp luften som kommer over oss. Etter hvert blir luften veldig fuktig, og det dannes lyn- og tordenskyer, forteller han.

Temperaturene i nord var også høye i dag.

– Ved Tana bru ble det faktisk målt 27,6 grader. I morgen vil temperaturen synke litt over hele linja, så vi vil nok ikke oppleve slik sommertorden da, sier meteorologen.

Tok du noen kule bilder av uværet? Send dem gjerne på e-post til nordnytt@nrk.no, eller du kan merke dem med #NRKnordnytt på Instagram.