Hopp til innhold

– Selv om det er gøy med russefeiring, er det enda viktigere å lære noe

Flere fylker vil søke om å flytte eksamen, slik at russen slipper at en intens russefeiring påvirker eksamensresultatene. Kunnskapsministeren utelukker ikke forslaget.

Russ

Denne russeflokken danser bekymringsløst i forbindelse med russefeiringen. Men etter all festingen venter viktige eksamener, noe mange politikere ønsker å endre på.

Foto: Anne Lognvik / NRK

Russefeiringen her til lands blir mer og mer intens og kostbar, hvor det legges mye tid og prestisje for å feire på best mulig måte.

Men hvordan påvirker feiringen eksamen, som kommer like etter 17. mai, russefeiringens avslutning?

Flere politikere poengterer at det å feste i flere uker som opptakt til eksamen ikke er heldig, og ønsker at eksamenene flyttes.

Hva synes du? Bør russen ta eksamen før russefesten? Diskuer nederst i artikkelen.

Les også:

Vil ha bedre skille

– Vi ønsker å få et bedre skille mellom russetid og eksamen, slik at russen får bedre tid til å forberede seg til eksamen. Og så kan de feire russetiden etterpå, sier Leif Christian Hunskaar (Frp), medlem av hovedutvalget for utdanning i Vestfold.

Han sier det foreløpig er åpent hvordan dette kan gjøres, man kan enten flytte eksamen eller russetida, eller begge deler. Men han tror det er mest sannsynlig at man vil flytte eksamenen så den foregår like før russefeiringa.

– Vi ønsker å få til en prøveordning som vi kan være en del av, sier Hunskaar.

Akershus har allerede sendt søknad om å få flytte eksamen. Nå kommer altså Vestfold etter, og vurderer seriøst å søke om å delta i en forsøksordning.

Se video:

Flere fylker vurderer å søke.

Alf Petter Lindseth er svært positiv til å flytte eksamen. Flere politikere er enige med ham

13 års skolegang i fare?

I Telemark er man heller ikke fremmed for en slik tanke.

– Hvis det er sånn at 13 års skolegang er i fare på grunn av en russetid, er dette noe vi definitivt bør vurdere, sier Helge Kristian Galdal, fylkesopplæringssjef for videregående utdanning i Telemark.

Men det er langt fra alle lokalpolitikere som mener en slik flytting er heldig.

Beate Marie Dahl Eide

Beate Marie Dahl Eide fra Senterpartiet er skeptisk til å flytte eksamen for russen. Hun mener man da må endre hvordan man strukturerer hele skoleåret.

Foto: Senterpartiet

– Elevene skal ha et visst antall undervisningstimer, og det antallet skal de ha uansett når eksamen blir avholdt, sier Beate Marie Dahl Eide (Sp), medlem av hovedutvalget for kompetanse i Telemark fylkeskommune.

Frykter mindre motivasjon

Og Senterparti-politikeren tror det vil være mindre motiverende å yte sitt beste på skolen hvis eksamen blir tidligere unnagjort.

– Hvis det skal være mye undervisning etter eksamen, så frykter jeg for fraværet og motivasjon til en del elever. Og kanskje vil det gi lavere karaktersnitt for mange sier Dahl Eide.

Hun mener også at det vil være krevende med en prøveordning, fordi man må endre hele måten å strukturere skoleåret på.

Ønsker gode søknader velkommen

Kunnskapsminister Torbjørn Røe Isaksen ser både positive og negative sider ved et slikt forslag. Hovedinnvendingen er slik han ser det at elevene kan risikere ikke å få alle undervisningstimene de har krav på.

– Hvis det kommer en god søknad, som er gjennomarbeidet og har løst de mange praktiske problemene, så kommer jeg til å vurdere en slik søknad, men jeg kan ikke love et ja, sier Røe Isaksen.

Han mener foreløpig at alle problemstillingene er noe hypotetiske, særlig i en nasjonal sammenheng.

– Vi kommer ikke til å endre dette for hele landet, men enkeltfylker har anledning til å søke.

Og han påpeker hva som tross alt bør være viktigst for avgangselevene i skolesammenheng.

– Selv om det er gøy med russefeiring, er det enda viktigere å lære noe.

Torbjørn Røe Isaksen

Kunnskapsminister Torbjørn Røe Isaksen ser både positive og negative sider ved en slik løsning. Men han avviser ikke at man kan få innvilget en forsøksordning dersom søknaden er god.

Foto: NRK

Russen er delt

Alf Petter Lindseth, som er både russ og politisk aktiv, er svært positiv til forslaget.

– Da vil det bli som det var i gamle dager, og vi slipper å gå gjennom russetiden med en klump i magen, sier han.

Flere medruss er imidlertid mer skeptiske.

– Jeg syns det er greit som det er nå jeg. For da får man bedre tid til å gå gjennom pensum, sier Camilla Olstad Hansen.

Kamilla Boine Bartnes følger opp:

– Så lenge jeg går på skolen kommer jeg til å ta hensyn til at jeg har eksamener også, sier Bartnes.

Uansett vil altså ingen forsøksordning gjelde for 2014. Dermed får man håpe at årets russekull har energi og skolelyst igjen etter en lang og innholdsrik russefeiring ...