Det norske elektronikabandet Lemaitre hadde et eventyrlig 2013, som ble avsluttet med å signere profesjonell platekontrakt med plateselskapet som allerede huser Deadmau5, Empire of the Sun, Phoenix og Air.
For en drøy måned siden spilte de på South By Southwest, den viktigste musikkfestivalen i verden for band som er på vei opp og frem. Men musikken til Ulrik Denizou Lund og Ketil Jansen hadde kanskje aldri blitt til hvis det ikke hadde vært for russemusikken.
– Vi kjente hverandre fra ungdomsskolen, og i løpet av videregående hadde Ketil begynt å lage housemusikk og noen sanger for russ. Da han skulle lage en sang for russebussen jeg var på, så tenkte vi å skrive noe sammen til den.
– Det var første gang vi prøvde å lage noe sammen. Da vi var ferdig med russetiden, prøvde vi å lage egen musikk som var mer oss, en blanding av inspirasjonene våre. Som nå har blitt Lemaitre, sier Lund til NRK.no.
Bandet innrømmer at russesjangeren blir sett ned på av musikkmiljøet i Norge. Men det hindrer dem ikke i å anbefale den til unge lovende musikkhoder.
– Vi ville nok ikke gjort det under samme navn, nei. Men det er genialt for nye artister. Det er en måte de kan tjene penger på musikken sin fra starten av. Jeg gjorde det i tre år under navnet «Ketz», sier Jansen.
Hva synes du om pengebruken? Si din mening i kommentarfeltet.
- Se i nett-tv: Forbrukerinspektørene om russelåter
Har brukt 150.000 på russemusikk
De 25 jentene i russebussen «Senses» har til sammen brukt over 1 million kroner på bussen, blant annet til hvitt skinninteriør, graffitifasade og et digert lydanlegg. Men det de har brukt mest penger på er bussens egen signaturmusikk.
– Den ene sangen betalte vi 80.000 kroner for. Den andre betalte vi 45.000 for. Den siste var hjemmesnekra, så den betalte vi bare 10.000 for. Det blir rundt 150.000 kroner til sammen, sier Vilde Axelsen.
«Senses»-jentene er alt annet enn alene om å punge ut for russelåtene sine.
Artikkelen fortsetter under bildet.
Jentene i russebussen «Senses» har brukt nesten 150.000 kroner på å få laget russelåtene sine. Fra venstre: Amalie Lein, Silje Haglund, Vilde Axelsen, Amanda Larsen, Therese Lauritzen.
Foto: Christian Ingebrethsen / NRKNRK har foretatt en ringerunde blant russ som har kjøpt og satset på egne sanger til russebussen sin. Den viser at russen bruker mellom 50.000 og 100.000 kroner, kun på musikken.
Noen har også flere låter, som skal passe til ulike anledninger. Hele 149 russebusser og biler i Norge er registrert med egen russemusikk på nettet.
- Les også: NRK mP3 kårer årets russelåt
«Tix»: – Mer penger i markedet nå
Andreas Haukeland, bedre kjent under artistnavnet «Tix», drukner i tilbud om å lage russelåter.
Foto: Christian Ingebrethsen / NRKEn av dem som nyter godt av dette er låtskribenten Andreas Haukeland, bedre kjent som «Tix».
Etter at kjæresten hans spurte om Haukeland kunne lage russelåt til bussen hennes for noen år siden har «Tix» tjente gode penger på musikken sin.
– Jeg tror det er veldig mange nykommere som har lyst til å kjempe seg inn i dette miljøet. Og det er så mange busser at det ikke er noe problem å komme seg inn på markedet hvis man virkelig vil det, sier Haukeland til NRK.
«Tix» vil ikke ut med hvor mye han tjener, men innrømmer at det er mye mer penger i markedet nå enn før.
– Ja, det vil jeg si. Russen bruker mye mer penger på låter nå. I 2011 tok russelåtene seg veldig opp. Etter det har det blitt mye mer penger i markedet, sier unggutten.
Greve: – Det er absurd
Musikkprodusent Gunnar Greve synes det er absurd å bruke så mye penger på russelåter.
Foto: Christian Ingebrethsen / NRKMusikkprodusent, hiphop-gründer og tidligere artist Gunnar Greve er fascinert av pengebruken.
– Det er fryktelig mye penger. Det er det dobbelte av hva jeg anbefaler en gjennomsnittlig artist å bruke på singelen sin, sier Greve, som blant annet har jobbet med Tommy Tee, Kaveh, Lars Vaular og Vinni.
Greve sier han vet om flere produsenter av russelåter som holder høy klasse, men anbefaler likevel ikke å bruke disse summene på musikken.
– Det er jo absurd. Jeg anbefaler ingen å bruke så mye penger på russelåter. Det er med russemusikk som med all annen musikk. Penger er ikke synonymt med kvalitet, sier Greve.
Musikkprodusenten kan fortelle at han selv til og med har laget en russelåt en gang.
– Det begynner å bli noen år siden, heldigvis, sier bergenseren.
– Hva heter låten?
– Ingen kommentar, sier Greve og ler.