Hopp til innhold

Hun er den siste av mange

Tallet på nederlendere i Telemark er tredoblet på 10 år. Nå stopper kommunene rekrutteringsarbeidet.

Margo Fredriks Jackson

Margo Fredriks Jackson har funnet stedet der hun vil starte på nytt.

Foto: Britt Boyesen / NRK

Den karibiske øya St. Maarten og Ulefoss i Nome kommune er to helt forskjellige verdener. Derfor har Margo Fredriks Jackson (43) og ektemannen John (51) valgt et nytt liv i Telemark.

– Det er 400 restauranter og mye kriminalitet på St. Martens, forklarer hun. Amerikaneren John hadde drevet restaurant på øya i 23 år. Hun hadde bodd store deler av livet på den nederlandske delen av den tropiske øya. Allikevel var det ikke vanskelig å reise den lange veien over Atlanterhavet til kommuen ved Norsjø.

– Barna elsker dette stedet allerede. De savner søskenbarna sine, men de har allerede fått nye venner.

Sønnen Jenkin (6) og datteren Sybil (2) snakker allerede godt norsk. Foreldrene har også snappet opp en del siden de kom i oktober. Voksenopplæringa og undervisning på nettet er gode hjelpere i tillegg til naboer og andre de har blitt kjent med.

Målbevisst rekruttering

Eva Rismo

Kultur- og næringssjef Eva Rismo setter pris på nederlenderne i kommunen.

Foto: Britt Boyesen / NRK
Øvre Verket på Ulefoss

Øvre Verket på Ulefoss får en ny restaurant til sommeren.

Foto: Britt Boyesen / NRK
Margo Fredriks Jackson og Eva Rismo

Margo Fredriks Jackson får hjelp av kultur- og næringssjef Eva Rismo

Foto: Britt Boyesen / NRK

I løpet av fire år har det kommet 21 nederlandske familier til Nome. Familien Jackson er den siste av disse.

– Noen har startet egne arbeidsplasser. Andre jobber i kommunen elleri i andre bedrifter her i Midt-Telemark, forteller en fornøyd Eva Rismo. Hun er kultur- og næringssjef i Nome.

De har hatt et målbevisst prosjekt i kommunen. I fire år har de vært med på samlinger i Nederland for å rekruttere nye innbyggere ved hjelp av selskapet Placement.

– Kom naar Nome, ler hun, og innrømmer at «kom til Nome» er det er det eneste hun kan si på nederlandsk. – Men jeg har lært veldig mye av dem.

Eva Rismo er begeistra for den ståpåviljen disse livsstilsinnvandrerne har tatt med seg. Hun forteller om en voldsom arbeidslyst og et positivt bidrag til kommunen.

– Handelsnæringa, skolene, barnehagene, ja, alle har tjent på dette.

– Arbeidsinnvandring overtar

Telemark er bare én av mange kommuner som har fått hjelp av rekrutteringsselskapet Placement de siste 10 årene.

Gert Rietman er gründeren som har hjulpet nederlederne og norske kommuner med å finne hverandre. Kommuner som trenger nye innbyggere og ny giv, og nederlendere som vil ha nye utfordringer og et nytt liv.

Han har fremdeles kontrakt med Bjugn, Salangen, Surnadal og andre kommuner i Norge.

– Fyresdal i Telemark var det første stedet vi samarbeidet om å sende nederlendere til, forteller han.

Rietman synes det er naturlig at den store tilflyttingen av nederlendere stopper litt opp. Arbeidsinnvandringen fra Polen, de baltiske landene og andre steder i Europa har bidratt til nye innbyggere mange steder.

Han har hjulpet til med å doble den nederlandske befolkningen i Norge fra cirka 3.000 til over 6.000 disse årene. De fleste har slått seg ned og trives godt, men noen har reist tilbake på grunn av hjemlengsel eller at drømmene ikke gikk i oppfyllelse.

Skal pusse opp restaurant

Margo Fredriks Jackson har også sine drømmer. Om en framtid med en ny restaurant. Om glade unger med masse plass rundt seg hele året. Om frisk, god luft uten tropisk hete. Det siste er ikke helt enkelt å forstå for alle hun snakker med, ler hun.

Nå skal de pusse opp og fikse det gamle, røde trehuset på Øvre Verket på Ulefoss. Blant de gamle arbeiderboligene der det nå er små verksteder og annen virksomhet, skal ekteparet Jackson ønske velkommen til gode måltider når sommeren kommer.

– Dette er starten på et helt nytt liv. Et spennende liv, avslutter 43-åringen og lar blikket gli over de gamle epletrærne utenfor den værbitte treveggen.

Det er langt til palmesuset på St. Maarten.

Porselen

Nei, det blir ikke hollandsk Delft-porselen på restauranten. Der blir det porselen fra Porsgrunn og lokale produkter på menyen.

Foto: Britt Boyesen / NRK

Flere nyheter fra NRK Vestfold og Telemark