Hopp til innhold

Dobbelt så mange av disse

Nederlendere søker utfordringer, muligheter, lykke og eventyr i Norge.

Jan Berend Kamps, Piet Vijverberg og Lammert Altena kombo

Jan Berend Kamps, Piet Vijverberg og Lammert Altena har begynt et nytt liv i Norge.

Foto: Britt Boyesen / NRK

– Jeg kontrollerer stolheisen, sier en blid Piet Vijverberg på Gautefall alpinsenter.

46-åringen kom til Drangedal i april i fjor for å dyrke økologiske grønnsaker. Det gikk over all forventning. Han kunne høste og selge de første bønnene, sukkerertene og salaten sin etter en kort, norsk sommer.

– Kommunen hjalp meg med jobben på alpinsenteret, forteller han videre på godt norsk. Han forberedte seg før han flyttet til Norge. Språkkurset var én ting han brukte tid på. – Det var ikke så lett til å begynne med, men nå går det bra.

Han speider opp mot toppen av fjellet der stolheisen ender. – Nederlendere som flytter hit, er ikke som alle andre nederlendere. Vi er eventyrere, vi vil ha et nytt liv, forsøke noe helt nytt.

Artikkelen fortsetter under bildet

Piet Vijverberg

Piet Vijverberg har fått en sesongjobb på alpinsenteret mens han venter på å få så nye grønnsaker.

Foto: Britt Boyesen / NRK

Over 6.000 nederlendere

Flere tusen nederlendere har bosatt seg i Norge de siste 10 årene.

Tall fra Statistisk sentralbyrå viser at antallet nederlendere har fordoblet seg fra vel 3.000 til over 6.000 personer.

I Telemark for eksempel er tallet på nederlendere tredoblet i løpet av samme periode. Der startet Fyresdal kommune et samarbeid med tilflyttingsprosjektet Placement i 2003. Flere kommuner med mye fraflytting fulgte etter da de så at prosjektet fungerte.

Mange nederlendere kommer etter aktiv rekruttering fra distriktskommunene.

Rekruttering

Lammert Altena sitter på kontoret sitt og blar igjennom mapper med personopplysninger på nederlendere som kanskje skal bli drangedøler.

Han er EØS-prosjektleder i Drangedal kommune. Dit har det kommet over 80 innflyttere fra hjemlandet hans i løpet av få år. Sjøl er han veteran blant nederlenderne etter 25 år i Norge. Altena er fornøyd med utvandrermessa Skandinaviske dager 2011 i Nederland.

– 2.400 personer var innom for å se og høre hva de kan vente seg i Norge og i Drangedal.

Bak tallene på innvandring fra Nederland finner vi Gert Rietman. En nederlender, selvfølgelig, som står bak tilflyttingsprosjektet Placement. Behovet for flere innbyggere og nødvendig arbeidskraft har fått nærmere 25 norske kommuner til å betale for hjelp fra Placement.

Prislappen varierer fra 10.000 til 25.000 kroner per måned. Rietmans prosjekt har fått 2.000 nederlendere til Norge siden starten i Fyresdal kommune i 2003.

40 prosent av nederlenderne som kommer til Norge, har gründerånd og starter egen bedrift. Piet Vijverberg er en av dem. Andre har spesialkompetanse og er ettertraktet på jobbmarkedet. Noen reiser fra lilleputtlandet med over 16 millioner innbyggere fordi de ønsker seg mer frisk luft og bedre plass.

Åpne dører

– Her er det ikke så store økonomiske problemer og så mye kriminalitet som i Nederland, sier hotelleier Jan Berend Kamps.

Han kjøpte Gautefall Hotel & Resort i oktober i fjor. Hotellet hadde slitt med underskudd i flere år. Kamps lot seg ikke skremme.

– Det er mange muligheter i Norge for den som vil satse.

Hotelleieren berømmer den hjelpen han har fått. – Alle i kommunen, ordføreren og banken er veldig hjelpsomme. Dørene åpner seg lett i Norge.

Artikkelen fortsetter under bildet

Jan Berend Kamps

Jan Berend Kamps bygger om hotellet på Gautefall i Drangedal.

Foto: Britt Boyesen / NRK

Gert Rietman i Placement tror det er grenser for hvor mange nederlendere som lar seg friste til et nytt liv i Norge. – Mange er interesserte, men det går nok en grense for lenge denne utviklingen vil fortsette.

Og noen flytter tilbake til Nederland.

– 10-15 prosent har pakket flyttelasset og satt kursen sørover igjen. Hjemlengselen ble for stor, forteller Rietman.

Flere nyheter fra NRK Vestfold og Telemark