Hopp til innhold

Får årets kulturpris

Marispelet på Rjukan får årets kulturpris av Telemark fylkeskommune. Spelet får prisen for sin evne til å vokse seg større fra år til år.

Marispelet på Rjukan

Kulturprisen til Marispelet deles ut i Kragerø.

Foto: Bergit Sønstebø Svendseid / NRK

Spelet om Mari og Øystein, som elsker hverandre, men som ikke kan få hverandre fordi hun er rik og han fattig, bygger på et gammelt sagn.

Gro Synnøve Brekka er gründeren bak kjærlighetsspelet og Ingvild Marie Lien spilte Mari i mange år. Nå er hun produsent.

– Denne prisen betyr veldig mye for oss. Det er en anerkjennelse som er stor og viktig. Vi er Telemarks største spel, sier hun til NRK.no og ler.

– Jeg syns det er fantastisk og uventet, sier Brekka.

Spelet får prisen på 50.000 kroner fordi de har overlevd blant mange spill og for sin evne til å vokse seg større fra år til år. Juryen trekker også fram at Marispelet gir god telemarksreklame og at spelet trekker folk til fylket gjennom reiselivspakker.

Artikkelen fortsetter under bildet.

Gro Synnøve Brekka

Da Brekka dro i gang spelet i 2005 visste hun ikke helt hva det skulle bli. Hun mente at det måtte bli bedre enn hun kunne forestille seg for å bli bra nok. Og det har det blitt, sier hun.

Foto: Picasa 2.6 / NRK

Spiller på kanten av et juv

Ifølge Norsk spelkalender settes det opp 77 spel i år. De to kanskje mest kjente er Spelet om Heilag Olav på Stiklestad og Peer Gynt ved Gålåvatnet.

Brekka og Lien har gjort sine tanker om hvorfor Marispelet har overlevd.

– Det er litt annerledes enn en del av spela. Mange er laget rundt gammel vikinghistorie og konger, Marispelet er mer aktuelt til enhver tid, sier Brekka.

– Det er ingen andre spel som spiller på kanten av et juv som er 123 meter dypt og som har en foss som kommer ut i siste scene. Det er en kjærlighetshistorie som alle kan kjenne seg igjen i, det er Romeo og Julie, smiler produsenten.