Hopp til innhold

Hydro må rydde opp i fjorden

Miljødirektoratet varsler nå Norsk Hydro om at de må lage en plan for å rydde opp i Gunneklevfjorden. Sjøbunnen er svært forurenset av kvikksølv og flere andre miljøgifter.

Herøya industripark. Må ikke brukes

Norsk Hydro må rydde opp fordi kvikksølv og andre miljøgifter i sedimentene skader vannmiljøet og livet i fjorden.

Det er nødvendig å rydde opp i de gamle forurensningene, fordi kvikksølv og andre miljøgifter i sedimentene skader vannmiljøet og livet i fjorden.

Porsgrunn kommune planlegger et utfyllingsprosjekt i Gunneklevfjorden, og i den forbindelsen er det foreslått at det skal utarbeides en tiltaksplan for resten av Gunneklevfjorden i 2015.

– Ingen grunn til å vente

Porsgrunn kommune og Hydro har inngått et samarbeid, der kommunen står som ansvarlig for en eventuell opprydding. Miljødirektoratet mener imidlertid at behovet for tiltak i Gunneklevfjorden er så stort at de ønsker fortgang i saken.

– Det er ingen grunn til å vente med å planlegge tiltak for hele Gunneklevfjorden. Derfor varsler vi Hydro om at de må lage en tiltaksplan innen utgangen av august 2014, sier Ellen Hambro, direktør for Miljødirektoratet, i en pressemelding.

Det er i hovedsak utslipp fra Norsk Hydros nedlagte klorfabrikk på Herøya som er årsaken til at bunnen av Gunneklevfjorden er sterkt forurenset.

– Vi understreker overfor Hydro at framdriften i utfyllingsprosjektet og oppryddingsprosjektet i Gunneklevfjorden må samordnes, sier Hambro.

Bør være på plass i 2014

Bjørn Bjørnstad, avdelingsdirektør ved tilsynsavdelingen hos Miljødirektoratet, mener Hydros planer er for trege.

– Det finnes mye informasjon til tilstanden i Gunnekleivfjorden, og erfaringene våre fra andre deler av landet tilsier at framdriftsplanen til Hydro fram til 2015, er for langsom. Vi mener det er rom for å lage en tiltaksplan tidligere enn dette.

– Vi mener at miljøsituasjonen i Gunnekleivfjorden har såpass forurensete sedementer at det er viktig å komme videre med dette arbeidet raskere enn det Hydro har planlagt frem mot 2015. Vi ønsker at det er på plass i 2014.