Hopp til innhold

Helsesøstre tilbyr rus på timeplanen

SKIEN (NRK): – Da jeg først hadde bestemt meg, var det ingen som kunne stoppe meg fra å prøve hasj, sier 20-åringen, som etter fire år med rus endelig er rusfri. I håp om å nå ungdommen før de bestemmer seg for å prøve rusmidler tilbyr helsesøstre i Skien nå rus på timeplanen i de videregående skolene.

Sier nei til rus

20-åringen fra Skien startet tidlig med rus. I april fikk han nok, og gikk til helsestasjonen for å få hjelp til å slutte.

Foto: Hilde Martine Lindgren / NRK

Det er en merkedag for 20-åringen fra Skien og helsesøster Linda Follaug. Denne dagen har han vært rusfri i fire måneder, og de skal ut for å feire.

– Dette avtalte vi i en kontrakt da vi startet opp, så i dag skal vi ut og spise burger, sier Follaug.

Forsøkte å slutte hver mandag

Linda Follaug

Helsesøster i Skien, Linda Follaug.

Foto: Hilde Martine Lindgren / NRK

20-åringen kom til helsestasjonen i april i år. Da hadde han forsøkt å slutte med hasj på egen hånd siden januar.

– Det var vanskelig for meg å søke hjelp. Men etter å ha forsøkt å slutte på egen hånd hver eneste mandag siden nyttår, skjønte jeg at jeg trengte hjelp, sier han.

På helsestasjonen møtte han helsesøster Linda. Hver uke siden den gang har de hatt kontakt mens han har kommet seg lenger og lenger bort fra rusen.

– Jeg gleder meg til å komme hit. Det er høydepunktet i hver eneste uke. Her møter jeg Linda som jeg kan snakke om alt med og som heier meg frem, sier han.

– Kan ikke tvinges

Hverdagen nå står i stor kontrast til hverdagen for bare noen måneder siden. Rusmisbruket startet allerede da han var 16.

– Jeg hørte mye på en amerikansk artist som rappet mye om «weed», og det var tekstene som inspirerte meg til å prøve hasj. Det var ikke press fra venner eller andre ting som påvirket meg, kun musikken, sier han.

– Var det vanskelig å slutte?

– Det har vært enklere enn jeg hadde trodd, men det er nok fordi jeg var så bestemt. Jeg tror ikke man kan tvinge noen til å slutte, hvis ikke de vil det selv. Jeg tror heller ikke man kan stoppe noen fra å prøve rus, hvis de først har bestemt seg, sier han.

– Man må få informasjon om virkningene av rus før man i det hele tatt har tenkt tanken om å prøve det. Da tror jeg flere vil la være, legger han til.

Elina Qayyum, Emilie Røste og Naomi Eriksen

Videregåendeelevene Elina Qayyum, Emilie Røste og Naomi Eriksen tror den rusundervisningen kan være nyttig for mange.

Foto: Hilde Martine Lindgren / NRK

Rus på timeplanen

Denne høsten starter Skien opp rusundervisning i de videregående skolene, etter å ha fått midler fra helsedirektoratet. Dette er et tre timer langt undervisningsopplegg tilpasset førsteklassene.

– Målet er å gi de unge kunnskap om cannabis og alkohol, slik at de vet hva de sier ja eller nei til når de står overfor tilbudet om å prøve. De fleste unge i dag får tilbudet, før eller siden, sier helsesøster Follaug.

Karianne Follaug og Helene Hagen

Karianne Follaug og Helene Hagen mener det er behov for den nye rusundervisningen.

Foto: Hilde Martine Lindgren / NRK

– Om vi kan forhindre at noen av de unge begynner med rus, og få noen av dem som allerede ruser seg til å søke hjelp, er målet nådd, legger hun til.

Skogmo videregående er én av skolene som får tilbud om rusundervisning. Elever NRK møter i gangene på skolen er positive til opplegget.

– Veldig bra. Det er mange unge som ruser seg, sier Emilie Røste.

– Undervisningen vil kanskje gjøre at unge får vite hvor farlig rus er, og blir mer klar over hva de eventuelt går inn i, sier Helene Hagen.