«Ola» prøvde hasj som 13-åring

Flere store fester i Trøndelag blir arrangert ulovlig med fri flyt av alkohol og mye narkotika. Nå ber «Ola» andre unge om å ta avstand fra rusmiljøet.

Bilder av fest på østmarkneset

SE VIDEO: «Ola» prøvde hasj for første gang som 13-åring, nå advarer han andre fra å gjøre det samme.

Torkjel Rendal

Divisjonsleder for vakt- og beredskapsseksjonen ved Sentrum politistasjon, Torkjel Rendal.

Foto: Kjartan Ovesen / NRK

NRK omtalte i dag saken om at stadig flere ulovlige fester blir arrangert i Trøndelag. Det var også noen av disse deltakerne som tagget ned et restaureringsprosjekt på Østmarkneset i Trondheim. Arrangementene annonseres på lukkede grupper på blant annet Facebook, og deltakerne får vite når festen avholdes, men hvor den er får de vite kun kort tid før festen starter.

– De har ingen tillatelser, verken fra grunneier, kommune eller politi. Det er ukritisk salg av rusmidler og alkohol til mindreårige, og det er heller ingen aldersgrense på noen ting, sier divisjonsleder for vakt- og beredskapsseksjonen ved Sentrum politistasjon, Torkjel Rendal til NRK.

Bruker både cannabis og LSD

Facebookinvitasjon

Dette er et eksempel på hvordan festene annonseres på Facebook.

Foto: Kjartan Ovesen / NRK

Allerede i år har politiet fått tips om flere illegale fester hvor hundretalls av ungdommer samler seg for å drikke alkohol og dope seg.

– Funn på stedene tyder også på at det foregår bruk av forskjellige narkotiske stoffer, både cannabis, tabletter og LSD, sier Rendal.

Politiet opplever at ungdom helt ned i 14-årsalderen deltar på disse festene. De frykter at dette er mange ungdommers inngang til rusmiljøet.

– Vi har en oppmerksomhet mot denne type aktivitet og ønsker å få avslutta det, spesielt ut fra hensynet til barn og ungdom som blir rekruttert inn i et narkotikamiljø, sier Rendal.

(Artikkelen fortsetter under):

fest, knust glass

Allerede i år har politiet fått tips om flere illegale fester hvor hundretalls av ungdommer samler seg for å drikke alkohol og dope seg.

Foto: Kjartan Ovesen / NRK

– Stopper utviklinga

«Ola» prøvde hasj for første gang som 13-åring. Nå, ti år etter er han rusfri, men er redd for at mange andre skal gjøre den samme tabben.

– Det er flere og flere unge som prøver å ruse seg i ung alder. Da ufarliggjør de rusen veldig tidlig, sier han til NRK.

23-åringen tror hvilket miljø ungdommene er i har stor betydning.

– Det er den største faktoren til at man prøver eller begynner å ruse seg fast, sier han.

Rusen har ødelagt mye av ungdomstida til «Ola».

– Jeg tror generelt min utvikling har skjedd mye senere enn andres. Rusen stopper, forsinker eller ødelegger en del av den. Bare man slutter, så kommer den tilbake etter hvert, sier han.

Fest Østamarkneset

Slik så det ut etter en ulovlig fest på Østmarkneset i Trondheim.

Foto: Kjartan Ovesen / NRK