Hopp til innhold

– Ungdom får tak i de rusmidlene de ønsker

Politiet og ungdomsarbeider ber ungdom tenke over hvilket miljø de havner i når de begynner på videregående skole.

K46

K46 hjelper unge mellom 16–25 år med rusproblemer, eller som er i ferd med å utvikle et rusproblem. De gir også råd og veiledning til foreldre og andre som er i kontakt med unge.

Foto: Lise Andreassen Hagir / NRK

– Rusmidler er skremmende lett å få tak i for ungdommer, advarer Lisbeth Skibenes, avdelingsleder ved K46, som hjelper unge mellom 16-25 år med rusproblemer i Stavanger.

Lisbeth Skibenes

Lisbeth Skibenes, avdelingsleder ved K46.

Foto: Lise Andreassen Hagir / NRK

Overgangen fra ungdomsskole til videregående er høytid for å teste ut nye rusmidler. Ifølge Skibenes er presset stort, flere blir fristet og det er ingen ting å si på tilgangen.

– I dag må vi erkjenne at ungdom får tak i det de ønsker å få tak i. Rus finnes overalt, på alle videregående skoler i landet, sier Skibenes.

Droppet ut av skolen på grunn av rus

– Det begynte som ungdommelig nysgjerrighet, og det begynte med hasj, sier faren til en ung mann som har slitt lenge med rusproblemer.

Han begynte å røyke hasj, og gikk videre til å misbruke blant annet amfetamin, GHB og kokain. Skolen ble vanskelig og han klarte ikke å fullføre fagene.

– På et eller annet tidspunkt er de universitetsutdannet innen hvilke kjemikalier og rusmidler som finnes i hasj, hvor ufarlig det er, hvor god kontroll du kan ha og i hvor mange stater i USA det er legalisert, sier faren.

Men etter å ha slitt med rusen en stund ba faren og sønnen om hjelp, og fikk hjelp ved K46 i Kongsgata 46 i Stavanger.

Samler skolene til rusmøte

Politiet i Stavanger får jevnlig inn melding fra bekymrede foreldre.

– I perioder er det en del bekymringer som vi prøver å ta tak i, sier politioverbetjent Jan-Atle Larsen, leder på ungdomsavsnittet.

Han råder ungdom til å tenke litt ekstra over hvilket miljø de havner i når det begynner på en ny skole.

– Vi skal møte skoleelever i Sandnes og Stavanger den 3. september for å snakke om dette og dele ut informasjon, sier han.

Han oppfordrer bekymrede foreldre til å ta kontakt, slik faren til sønnen som fikk hjelp gjorde. For i dag har sønnen det bedre, og er tilbake på skolebenken.

– Det mest positive er at hans mentale bilde av rus er endret. Fra å holde foredrag om hvor ufarlig hasj er til å skjønne at narkotiske stoffer er farlig, og tar livet av deg til slutt, sier faren.