Vikingene ble ville og gale etter å ha drukket øl og brennevin som inneholdt pors.
Nå finner Arcus planten så spennende at selskapet mandag sendte en busslast med medarbeidere til Porsgrunn for å plukke blader fra krydderurten.
Vikingurt
Ifølge Snorres kongesaga drakk Harald Hårfagre seg så beruset på porsbrennevin at han i tre år glemte arbeidet med å styre landet, og å samle Norge til ett rike.
– Men vi skal ikke gjøre folk ville og gale med porsbrennevin. Vi vil bare bruke denne urten som smakstilsetning i matbrennevin som snaps og akevitt, forsikrer Arcus’ informasjonssjef, Hege Ramseng.
Hun var sammen med andre ansatte i Arcus aktivt med på å raspe blader av de små buskene.
Fin farge og aroma
– Vi håper å få med oss 20 kg blader fra denne turen, sier sensoriker Håkon Urdal.
Han er ekspert på smakstilsetning i brennevinet.
– Vi legger disse bladene i brennevin en ukes tid. Porsen gir både fin farge og masse aroma, og de rundt 300 literne som vi får etter denne turen, vil bli brukt for å sette smak og farge på flere typer matbrennevin, sier Urdal.
Norges største brennevinprodusent bruker mange ulike planter for å krydre brennevinet sitt, men nesten alt blir innkjøpt fra leverandører rundt om i verden.
Bare porsplanten drar Arcus ut for å hente selv. Ved hjelp av medlemmer i Porsgrunnsklubben d.y. har de funnet fram til en myr i Bjørkedalen i Porsgrunn. Der vokser porsen vilt, og nå er den nettopp avblomstret.
Ønsket velkommen med sang
Bypatriotene fra Porsgrunn var ikke snauere enn at de ønsket Arcus-delegasjonen velkommen til skogs med å synge Porsgrunnssangen. Tidligere har klubben stått sentralt med å få laget et eget porsbrennevin.
Sverre Siljan er medlem i Porgrunnsklubben d.y., og han eier myra der Arcus henter sine porsblader.
– Her har forfedrene funnet pors til øl og brennevin helt tilbake til vikingtida. Jeg synes det er fint at vi kan holde tradisjonen ved like, samtidig som vi skaper blest om byen vår, sier Siljan. Og han er ikke redd for at plantene skal gå dukken etter at de er blitt ribbet for bladverk. De er robuste, og om to år er de i full vigør igjen, sier Sverre Siljan.