Hopp til innhold

Forteller sannheten om alle fallene - ulykke gjorde Weng livredd i årevis

BEITOSTØLEN (NRK.no): Heidi Weng har i høst brukt psykolog for å bli kvitt frykten hun har slitt med etter en ulykke for seks år siden. Forrige sesong falt hun i flere viktige renn fordi hun var livredd for nedoverbakker.

Heidi Weng

Langrennskometen Heidi Weng forteller at hun har blitt redd etter et hardt fall for snart fem år siden.

Foto: Solum, Stian Lysberg / NTB scanpix

Weng

Heidi Weng utpekes som den neste store i norsk langrenn. Her fra andreplassen i Falun forrige sesong.

Foto: JONATHAN NACKSTRAND / Afp

– Selv om jeg gjorde en del bra i fjor, ble det også en sesong preget av litt for mye knall og fall, medgir Heidi Weng.

Mange husker kanskje 10 kilometeren i Otepäa i januar, hvor Weng falt og brakk lillefingeren sin.

En måned før hadde hun debutert i Tour de Ski med et tilsvarende fall på åpningsdistansen.

– Gjorde meg redd

Dette føyde seg inn i rekken av lignende uhell for det som likevel ble regnet som fjorårets langrennskomet.

Kanskje føler hun for å forklare seg for de som måtte tro hun er litt klønete, for Weng sier hun har lyst å fortelle at det ligger en historie bak fallene – som strekker seg langt bakover i tid.

I mange år har 21-åringen vært altfor redd til å klare å ha god teknikk i nedoverbakker.

– Jeg hadde en ulykke da jeg var femten år som gjorde meg redd for nedoverbakker. Ofte når det har nærmet seg en bratt nedoverbakke har jeg blitt nervøs og litt for anspent, og til slutt falt, forteller hun.

Heidi Weng faller under tour de ski

Heidi Weng faller under tour de ski

Gikk galt i Birken

Det var underveis i Ungdomsbirken for snart fem år siden Weng mistet kontrollen i en nedoverbakke og suste ut av løypa i høy fart. Der kjørte hun rett i et tre og brøt flere bein i overkroppen.

– Jeg vet at jeg er ikke akkurat den første til å ha et sånt uhell, men det gjorde noe med hodet mitt. Før ulykken var jeg en uredd løper, jeg var tøff og gikk mellom sporene og nølte ikke med å sette utfor i bakkene. Etter ulykken turte jeg ikke sånt lenger, forklarer hun, og utdyper:

– I ettertid har jeg blitt stående oppreist og veivet med armer og bein i nedoverbakker, noe som selvsagt er helt feil teknikk. I tillegg mister jeg balansen når jeg blir redd.

Hun skjønte ikke hvor stort problem frykten var før fjorårssesongen. Da fikk hun gå verdenscup og skulle plutselig konkurrere mot de aller beste i verden.

Når nivået er så høyt kan man ikke nøle og miste tid i nedoverbakkene.

– Det ble egentlig litt verre i fjor, fordi jeg fikk mer konkurransenerver. Det har alltid vært verst i konkurranser. På trening har jeg ofte klart å skyve det unna.

Les videre under bildet!

Weng i bakken

Heidi Weng har gått i bakken en rekke ganger i verdenscupsammenheng. Det startet med en ulykke i Ungdomsbirken.

Foto: Åserud, Lise / NTB scanpix

Utpekt som arvtaker

Etter å ha nølt, falt og tapt tid i flere renn innså hun at det var tid for å bli kvitt frykten. I sommer og i høst har hun brukt mye tid på mental trening.

– Jeg har snakket mye med landslagets psykolog for å bli kvitt redselen. Hun har hjulpet meg veldig. Det går bedre nå, sier Weng.

Det så man kanskje resultatet av under fredagens 10 kilometer i sesongåpningen på Beitostølen. Da satte BUL-løperen utfor i nedoverbakkene uten problemer. Til slutt gikk hun inn til femteplass, et resultat hun var godt fornøyd med.

Weng blir sammenlignet med både Marit Bjørgen og Petter Northug, og er blitt utpekt som talentet som skal ta over arven etter dagens stjerner. Mange mener hun er klar til å hevde seg helt i toppen allerede i år.

– Jeg føler meg bedre enn i fjor, og tror jeg vil levere mer stabilt nå. Jeg drømmer om å kanskje vinne et verdenscuprenn, men vet ikke om jeg er «helt der» ennå, sier hun beskjedent.

Siste nytt

  • Formel 1-stjerne ferdig i Haas etter sesongen

    Den tyske Formel 1-stjernen Nico Hülkenberg kjører sin siste sesong for Haas. Det bekreftet laget fredag formiddag.

    «Haas og Nico Hülkenberg vil skille lag ved avslutningen av 2024-sesongen» heter det i meldingen på X.

    Tyskeren er inne i sin andre sesong for Haas. Tidligere har han kjørt for lag som Williams, Sauber, Renault og Aston Martin.

    36-åringen har tatt en pole position, men har fortsatt til gode å vinne et Formel 1-løp. Totalt har han tatt 534 poeng på 211 løp i karrieren.

    Så langt denne sesongen står han imidlertid bare med fire poeng på fem løpshelger. Hans beste resultat i år er en 9.-plass fra Australias Grand Prix. (NTB)

    Japan F1 GP Auto Racing
    Foto: Hiro Komae / AP
  • Rashford ut mot netthetsen: – Nok er nok

    Manchester United-angriperen Marcus Rashford (26) har sett seg lei av behandlingen han får i sosiale medier.

    I et svar på en støttemelding på X skriver Rashford at «mobbingen har pågått i månedsvis».

    – Nok er nok, avslutter han med.

    Responsen kom etter at en X-bruker med United-sympatier gikk ut mot hetsen av Rashford og omtalte den som motbydelig og ondsinnet.

    26-åringen scoret hele 30 mål forrige sesong, men siden har det gått trått. Rashford står denne sesongen med kun åtte scoringer på 40 klubbkamper. (NTB)

    Rashford jubel united
    Foto: Reuters
  • Ny teknikktrener for alpinkvinnene: – Glade for at vi er attraktive for de beste trenerne i verden

    Østerrikske Johannes Zöchling (44) har blitt ansatt som ny hovedtrener for de norske alpinkvinnenes teknikklag.

    Det skriver Norges Skiforbund i en pressemelding.

    – Vi er glade for at Johannes velger å bli med oss og ser fram til å få han på laget. «Hannes» har en sterk og variert bakgrunn, med gode resultater, forteller alpinsjef Claus Johan Ryste.

    Zöchling kommer fra Det østerrikske skiforbundet, hvor han har jobbet i ulike roller de siste 15 årene. Blant annet har han hatt ansvaret for kvinnenes teknikklag i seks år, mens han de siste tre sesongene har hatt ansvar for rekrutteringslandslaget på herresiden.

    Østerrikeren tar over for Janne Haralla, som har fått en rolle i den amerikanske superstjernen, Mikaela Shiffrins, lag. (NTB)

    Thea Louise Stjernesund i Kranjska Gora
    Foto: BORUT ZIVULOVIC / Reuters

Sendeplan

Kl. Program Kanal