Hopp til innhold

Profilene misfornøyde - ikke enighet om landslagskontrakt

Verken Jaysuma Ndure eller Isabelle Pedersen, samt enkelte andre utøvere, har skrevet under ny kontrakt med friidrettsforbundet. Sportssjefen sier det ikke er utenkelig at det kan ende i brudd med landslaget.

friidrett

UENIGE: Ifølge sportssjef Ronny Nilsen (i midten) skal uenighetene rundt kontraktene først og fremst dreie seg om de økonomiske villkårene. Jaysuma Ndure og Isabelle Pedersen er to av utøverne som ikke har villet skrive under årets kontraktsforslag med forbundet.

– Det stemmer at diskusjonene ikke er landet. Vi diskuterer samarbeidsformer fortsatt, og avklaringene gjenstår, sier Ronny Nilsen, sportssjef i Norges Friidrettsforbund.

To av Norges største friidrettsprofiler, hekkeløper Isabelle Pedersen og sprinter Jaysuma Ndure, har så langt ikke kommet til enighet med friidrettsforbundet om en avtale denne sesongen.

Konflikten har pågått langt inn i innendørssesongen, og utøverne har blant annet nylig konkurrert for Norge i EM mens situasjonen rundt kontraktene har vært fastslåst.

Nå nærmer utendørssesongen seg med stormskritt, med VM i Beijing som høydepunkt, og det fortsatt uten at partene er blitt enige.

– Uvanlig at det tar så lang tid

ATHLETICS-EURO-2014

GOD START: Isabelle Pedersen har fått en god start på sesongen. Hun satte norsk rekord i innendørs-EM. Men hun har til gode å bli enig med forbundet om landslagskontrakten.

Foto: OLIVIER MORIN / Afp

Kontraktene med forbundet fornyes hvert år, og er de som binder utøverne til landslaget. Alle utøverne får individuelt tilpassede kontrakter.

– Det er uvanlig at det tar så lang tid. Vi ønsket å få dette på plass for lenge siden. Vi er allerede i mars og tiden går, sier Nilsen, men han hevder det ikke er snakk om noen konflikt.

– Det er absolutt ikke en konflikt. Vi diskuterer med utøverne og håper å få til en løsning. Vi håper at de beste utøverne skal være på landslaget.

Også flere utøvere har unnlatt å skrive under sine kontraktsforslag. Dette skal være mindre meritterte utøvere enn Ndure og Pedersen, men Nilsen vil ikke si hvem det gjelder.

– Vi har ennå ikke sendt ut oversikten over landslagene og juniorlandslagene på grunn av dette, så jeg vil ikke si noe om det enn så lenge, sier sportssjefen.

NRK har vært i kontakt med Isabelle Pedersen. Hun bekrefter at hun ikke har villet skrive under forslaget til kontrakten så langt, men ønsker ikke å kommentere saken ytterligere.

Olav Magne Tveitå har treneransvaret for Ndure og har også samarbeidet med Pedersen. Han bekrefter at Ndure mener tilbudet er for dårlig, men sprinteren har ikke fått et konkret kontraktsforslag på bordet.

Det er klubben BUL som forhandler på vegne av utøverne, men de skal selv snart i møter med forbundet.

Kan ende i brudd med landslaget?

Sportssjef Nilsen hevder at penger ikke har vært nevnt i samtalene, men vil ikke uttype hva som gjør at utøverne mener tilbudet er for dårlig.

– Hva skjer om dere ikke blir enige?

– Det som skjer da, er at vi ikke har en avtale med utøveren og at vi da må regne med at de følges opp av klubbene sine, sier Nilsen.

Sagt med andre ord: utøverne bryter i så fall med landslaget og mister det de har fått av økonomisk støtte, medisinsk og sportslig oppfølging fra forbundet og Olympiatoppen.

Ronny Nilsen

HÅPER PÅ LØSNING: Sportssjef Ronny Nilsen sier friidrettsforbundet vil ha med utøverne, og håper de snart blir enige.

Foto: Åserud, Lise / NTB scanpix

De må da satse på egenhånd, i samarbeid med klubb og eventuelle personlige sponsorer.

– Er det en mulighet for at dette ender med at dere ikke blir enige?

– Ja, det har skjedd før, sier Nilsen.

Sportssjefen sier det er mulig å konkurrere internasjonalt for Norge uten å være en del av landslaget, slik for eksempel Petter Northug gjør i langrenn. Dette vil i så fall bli en ganske ny situasjon i norsk friidrett, men Nilsen håper det ikke går så langt.

– Vi håper vi blir enige. Vi vil jo helst ha med disse utøverne på landslaget og gi dem oppfølgingen vi kan tilby. Vi mener det er det beste for alle. Jeg håper dette løser seg, sier Nilsen.

Det er en kjent sak at friidrettsforbundet ikke har den største økonomien i norsk idrett. Mandag meldte VG at friidrettsforbundet nå i tillegg får redusert den økonomiske støtten fra Olympiatoppen med en halv million.

– Har ingenting å satse for

Trener Tveitå forteller at den tynne økonomien er vanskelig for utøverne.

– Situasjonen er svært vanskelig økonomisk. Det har aldri vært verre. Utøverne har ingenting å satse for. Vi får 150.000 kroner på tre av norges beste utøvere i dekning av utgifter i forbindelse med trenere. Dette skal deles på to trenere. Tidligere hadde vi jo lønn, men slik er det ikke nå, sier Tveitå.

Han er klar på at den økonomiske situasjonen går utover det sportslige.

– Økonomien er så vanskelig at den sportslige satsingen blir mer tilfeldig. Det rekrutteres nesten ikke friidrettstrenere lenger. For meg personlig koster det mye økonomisk å følge opp disse utøverne, legger han til.

NRK vet at flere utøvere har vært misfornøyde med både de økonomiske villkårene og den sportslige oppfølgingen de får fra friidrettsforbundet, noe som også har vært omtalt tidligere.

Nilsen medgir at den økonomiske situasjonen medfører visse utfordringer for forbundet.

– Men vi må bare forholde oss til de midlene vi blir tildelt. Vi skulle selvsagt ønske oss litt mer, men vi må gjøre de prioriteringene vi kan utifra midlene vi har, sier han.

I tillegg til uenighetene som nå er om kontrakten, har forholdet mellom Ndure og Norges Friidrettsforbund fremtått som komplisert også tidligere i vinter.

Olympiatoppen og Norges Friidrettsforbund brøt samarbeidet med sprinteren i november i fjor fordi han promoterer energidrikken «Verve» markedsført av selskapet Vemma. Energidrikken var på tidspunktet ikke godkjent i Norge.

Nå har kosttilskuddet blitt godkjent, og Ndure er derfor blitt tilbud plass på landslaget igjen.

Men det endelige svaret fra sprinteren lar altså vente på seg.

Okparaebo fornøyd

ezinne

FORNØYD: Ezinne Okparaebo har også hatt en god start på sesongen. Hun har skrevet under sin kontrakt, og sier hun er fornøyd med treningstilbudet sitt - som er tilrettelagt av klubben BUL.

Foto: Ruud, Vidar / NTB scanpix

Ezinne Okparaebo trenes også av Tveitå. Hun sier til NRK at hun har skrevet under kontraktstilbudet hun har fått av forbundet.

Hun, Isabelle Pedersen og Jaysuma Ndure har lenge hatt en treningsgruppe sammen. De møtes jevnlig for å trene, og har også reist på samlinger sammen.

Treningsgruppen ledes av Tveitå, samt treneren Trond Knaplund, som har hatt ansvaret for Pedersen i en årrekke.

Okparaebo vil ikke kommentere hvordan den økonomiske situasjonen i treningsgruppen er, men sier at når det gjelder det rent sportslige fungerer ting bra.

– Jeg er utrolig godt fornøyd med det vi har fått til i treningsgruppen. Jeg har fått trent godt og har fått god tilrettelegging av BUL. Jeg ser lysere på situasjonen enn noen gang, sier Okparaebo.

Både Okparaebo og Pedersen har startet innendørssesongen svært godt. I EM var Okparaebo nær å ta bronse på 60-meter, mens Pedersen var 0,003 sekund unna bronse på 60 meter hekk.

Siste nytt

  • Amnesty reagerer kraftig – Fifa forsvarer Saudi-avtale

    Amnesty reagerer kraftig på avtalen Fifa har inngått med det saudiarabiske oljeselskapet Aramco. Fifa peker på at den bidrar til global utvikling av fotballen.

    Avtalen mellom saudiarabiske Aramco og Fifa er den siste i rekken av oljestatens involvering i idrett.

    Nyhetsbyrået AP hevder at avtalen er den største Det internasjonale fotballforbundet (Fifa) har inngått med en sponsor om man regner per år.

    – Vi blir ikke lenger sjokkert over Saudi-Arabias bruk av sport som et PR-verktøy, og Fifa har til gode å imøtekomme bekymringer knyttet til saudiske myndigheters grove brudd på menneskerettighetene, sier prosjektleder Frank Conde Tangberg i Amnesty International til NTB.

    – Fifa har valgt å rulle ut den røde løperen for Saudi-Arabia som VM-vert og sponsor. Vi oppfordrer Fifa til å engasjere seg mer for å ta tak i risikoen knyttet til VM i 2034, sier Tangberg.

    NTB har kontaktet Fifa og spurt om forbundets respons på et samarbeid med Saudi-Arabia og bekymringene om brudd på menneskerettighetene.:

    – I tråd med vedtektene reinvesterer Fifa sine inntekter, inkludert inntektene fra Aramco-sponsingen, i å utvikle fotball over hele verden. Det er forventet at Fifa i 2023–2026 vil investere i overkant av 3,9 milliarder dollar i utvikling og utdanning, opplyser en talsperson i Fifa til NTB.

    – Dette inkluderer «Fifa Forward 3.0», fotballutviklingsfondet og andre initiativ som for eksempel å fremme kvinnefotball, dommerarbeid og teknisk utvikling. (NTB)

    Soccer FIFA 2034 World Cup
    Foto: Hassan Ammar / AP
  • KBKs Max Williamsen ute resten av sesongen

    Et avrevet korsbånd i venstre kne gjør at sesongen er over for Kristiansunds Max Williamsen.

    Etter 15 minutter i onsdagens cupkamp på Reknesbanen, gikk KBKs høyreback i bakken etter en duell med en Træff-spiller, skriver Tidens Krav.

    – Det er bare å forberede seg på det verste, sa 20-åringen til da han hinket inn i KBK-bussen for å reise hjem til Kristiansund en liten time etter kampslutt.

    Etter MR-undersøkelse torsdag kom bekreftelsen på at 20-åringen ikke kan spille mer fotball denne sesongen. (NTB)

    Eliteserien i fotball 2024: Kristiansund - KFUM Oslo (1-1)
    Foto: Svein Ove Ekornesvåg / NTB
  • City herjet mot Brigthon - Foden hylles etter måldobbel

    Phil Foden storspilte og stjal showet da Manchester City vant 4-0 borte mot Brighton i Premier League.

    Etter storseieren uten Erling Braut Haaland skiller det bare ett poeng opp til serieleder Arsenal, som har én kamp mer spilt. Søndag gjester Pep Guardiolas menn Nottingham Forest.

    Oscar Bobb ble sittende på benken hele kampen.

    City fikk en fantastisk start på kampen da Kevin De Bruyne stanget et innlegg fra Kyle Walker rett i krysset etter bare 17 minutter.

    Ni minutter senere doblet Phil Foden gjestenes ledelse da han slo et frispark via muren og i mål.

    Briten var imidlertid ikke ferdig der. Med ti minutter igjen av omgangen satte han inn sitt andre etter at Brighton rotet det til i forsvar. Bernardo Silva snappet opp ballen og spilte den til City-juvelen, som banket inn 3-0-målet.

    Det var Fodens 50. Premier League-scoring, som fikk en legende til å logge seg på:

    – Er Phil Foden årets spiller? spurte tidenes toppscorer i Premier League, Alan Shearer, på X.

    Etter hvilen fortsatt City målfesten da Julian Alvarez banket inn returen på et skudd fra Walker.

    – Dette er ordentlig stygt for Brighton, men for et signal til resten av verden og Premier League, utbrøt Viaplay-kommentator Eivind Bisgaard Sundet.

    I forkant av målet ropte også vertene på straffe etter at Pascal Gross gikk i bakken i en duell med Rodri. Dommeren vinket imidlertid spillet videre.

    – Jo, dommer. Og jo, VAR. Det er klar og tydelig straffe til Brighton, skrev Viaplay-ekspert Lars Tjærnås på X.

    Det ble også det nærmeste Brighton kom et mål, og de må dermed se seg fornøyd med 11.-plass på tabellen.

    (NTB)

    Bpk8eLb85F0
    Foto: AP

Sendeplan

Kl. Program Kanal