Hopp til innhold

Turnlegenden Åge Storhaug er død

Turnlegenden Åge Storhaug døde onsdag, 74 år gammel. Det bekrefter personer nært knyttet Storhaugs familie overfor NRK.

Jansen

– Han var som en far nummer to for meg, sier turner Espen Jansen.

Foto: Gero Breloer / Ap

Storhaug fikk med seg to OL som aktiv, og utfordret lenge eliten i verdens største turnnasjoner.

Ingen annen utøver i norsk turnhistorie kan «matche» Storhaugs lange merittliste. Hans største prestasjon er EM-sølvet i sprang fra 1965.

– Som en far for meg

Espen Jansen, Norges beste turner de siste årene, har hatt et nært forhold til Storhuag praktisk talt hele livet.

Han mottok nyheten med sorg onsdag morgen.

– Han var som en far nummer to for meg. Jeg tror at alle som opp gjennom tidene har turnet under hans vinger, har stor beundring for alt han har gjort og sagt. Hans personlighet var stor, sier Jansen til NRK.no.

Tapte kampen mot kreften

Storhaug har i flere år kjempet mot kreften. Den siste tiden har han blitt dårligere, og han måtte gi tapt i kampen onsdag morgen.

– Han har betydd utrolig mye for hele Turn-Norge. For meg personlig har han betydd ekstremt mye som både trener og mentor gjennom hele livet. Han har vært en utrolig fin person som har støttet meg hele tiden. Det er vanskelig å sette ord på hvor høyt jeg beundrer den mannen, sier Jansen.

Jansen hyller Storhaugs utradisjonelle treningsmetoder, som legenden senere førte videre til Norges unge og lovende turnere.

– Han har vært innovativ på alle måter. Han trente med japanerne i Tyskland, og han var innovativ både i forhold til treningsmetoder og mengde. Han gjorde alt riktig for å nå opp i en av verdens tøffeste idretter.

– Glimt i øyet

Norges beste turner de siste årene forteller om et dedikert idol i Storhaug. Jansen så en ekstrem drivkraft i den avdøde storturneren.

– Han har alltid hatt glimt i øyet og funnet gleden i å holde på. Stort sett hele livet har han vært hver dag i turnhallen, sier Jansen.

VIDEO FRA ARKIVET: Se Storhaug trene til OL på låven

Video Åge Storhaugs kariere

Åge Storhaugs karriere

Idrettspresident Tove Paule

Tidligere idrettspresident Tove Paule.

Foto: Larsen, Håkon Mosvold / SCANPIX

Paule: – Stilte ekstreme krav til seg selv

Tidligere president i Norges idrettsforbund og olympiske og paralympiske komité, Tove Paule, var Storhaugs venn og kollega i en årrekke.

Hun kjenner turnsporten spesielt godt som mangeårig internasjonal dommer og ekspertkommentator i NRK.

– Jeg har vært på mange oppdrag med Åge, og vil huske den ukuelige optimismen hans best. Han kunne mange språk, og brukte alltid standardfraser som «pas de problème» («det er ikke noe problem»). Han var en evig optimist, sier Paule, entusiastisk i omtalen av sin gamle venn.

– Hva var det som gjorde at han ble så god?

– Han stilte ekstreme krav til seg selv, og viste ekstrem vilje. Han ville bli best, og var utrolig god på midten av sekstitallet. Toppsesongen hans kom nok i 1965, svarer Paule.

– Det eneste han kanskje var litt skuffa over var at han aldri lyktes helt i de to OL-ene han deltok i (1960 og 1964), men viljen og den ukuelige optimismen gjorde at han alltid var på hugget, legger hun til.

Paule lovpriser arbeidet Storhaug la ned i utvikling av nye turnere etter karrieren som aktiv var over.

– Det er klart at han har hatt stor betydning i Norge når det gjelder å få fram nye talenter. Han har betydd veldig mye for unge, men også i arbeidet med å motivere eldre utøvere til å fortsette, sier Paule.

VIDEO FRA ARKIVET: Se tilbakeblikk fra Åge Storhaugs karriere

Video Åge Storhaug har gått bort

Åge Storhaug har gått bort

Siste nytt

  • Stortalent herjet da Norge vant i VM-test

    Treningskampen mellom Norge og Danmark i Asker endte 4-3 fredag kveld etter spilleforlengelse.

    18 år gamle Michael Brandsegg-Nygård er blant verdens mest ettertraktede talenter og han viste hvorfor fredagens kamp.

    Brandsegg-Nygård ble kreditert alle Norges tre mål i ordinær tid.

    – Jeg vet ikke. To i hvert fall, sa Brandsegg-Nygård til TV 2 i pausen mellom andre og tredje periode.

    – Den gikk på skøyta mi, men så jeg ikke hva som skjedde etter. Jeg tror Petter (Vesterheim) slo den inn, sa Brandsegg-Nygård videre - noe også TV 2s kommentatorer konkluderte med.

    Norge ledet 3-1 etter den andre perioden, men Danmark kom tilbake i den tredje perioden og fikk utlignet til 3-3. Dermed ble det spilleforlengelse i Asker.

    Der var igjen Brandsegg-Nygård sentral og scoret Norges vinnermål tre minutter ut i spilleforlengelsen.

    Norge og Danmark møtes til ny treningskamp lørdag. Deretter skal Norge spille to treningskamper borte mot Latvia neste uke, før VM starter 9. mai.

    Michael Brandsegg-Nygård
    Foto: NTB
  • Skaslien og Nedregotten tapte nervepirrende VM-semifinale

    Curlingparet Kristin Skaslien og Magnus Nedregotten kom til kort i VM-semifinalen fredag, etter en semifinale hvor det bølget frem og tilbake og ikke ble avgjort før siste stein.

    I kampen mot Estland fikk Norge et tidlig overtak og ledet 4-2 etter fire omganger. Estland slo tilbake og tok tre poeng i den femte omgangen, men Norge fikk igjen overtaket etter å ha tatt to poeng i den sjette omgangen.

    Med ledelse 6-5 hadde Norge en viss kontroll før de siste to omgangene, men to poeng til Estland sørget for full spenning inn i den siste ordinære omgangen.

    Norge trengte der ett poeng for å skaffe en ekstraomgang og to poeng for å vinne, hvor Norge hadde den siste steinen.

    Estland fikk plassert sin siste stein midt i boet og da klarte ikke det norske paret å svare. Dermed ble det ett estisk poeng og 8-6 til Estland totalt.

    Skaslien og Nedregotten tok sølv i VM tilbake i 2021. Sølv ble det også i OL i 2022. Lørdag blir det VM-bronsefinale mot Sveits.

    Nedregotten Skaslien
    Foto: ELOISA LOPEZ / Reuters
  • Norges ishockeykvinner vant etter straffer – styrer mot plass i elite-VM

    Norge kan for første gang siden 1997 år bli å se i elite-VM i ishockey for kvinner. Etter straffeseier over Nederland er opprykkshåpet tent før siste runde.

    Norge spiller for øyeblikket VM 1. divisjon i Østerrike og kjemper om opprykk sammen med flere andre lag.

    Seieren over Nederland kom i en tett affære i Klagenfurt. Etter tre målløse perioder måtte lagene ut i forlengning og etter hvert straffer. Der ble Emilie Kruse og Mathea Fischer avgjørende for Norge med sine scoringer.

    Med fredagens triumf ligger Norge to poeng bak Frankrike på tabelltopp etter fire kamper. Ungarn er to poeng bak Norge med én kamp mindre spilt, og dermed kan ungarerne klatre forbi med seier over Østerrike senere fredag.

    Ungarn og Frankrike skal imidlertid møte hverandre i siste runde, og dessuten har Norge slått begge lag tidligere i turneringen.

    Dermed trenger Norge å slå bunnlaget Sør-Korea etter ordinær tid for å sikre opprykket til elite-VM. Om lag ender likt på poeng, blir kampene innbyrdes tellende for å skille dem.

    De to beste etter fem runder rykker opp til elite-VM i Tsjekkia neste år. (NTB)

    André Lysenstøen, landslagstrener ishockey kvinner
    Foto: NTB

Sendeplan

Kl. Program Kanal