Hopp til innhold

Her er de ti største dopingskandalene

Lance Armstrong føyer seg inn i rekken av idrettsstjerner som har rystet sportsverdenen med dopingsaker. Her er noen av de største skandalene.

Armstrong og Bruyneel

Lance Armstrong (t.v.) er involvert i en av tidenes største dopingsaker - her sammen med sin venn og sportsdirektør Johan Bruyneel

Foto: ALESSANDRO TROVATI / Ap

I lys av dopingutestengelsen av Lance Armstrong har NRK listet opp de største dopingskandalene i idrettens historie.

Enig eller uenig? Hvilke saker mener du mangler? Si din mening i kommentarfeltet under.

1. Ben Johnson, Canada

Ben Johnson

Ben Johnson

Foto: Dieter Endlicher / Ap

Johnson var verdens raskeste mann på slutten av 80-tallet. I 1987 ble han verdensmester på 100 meter med ny verdensrekord 9,83 sekunder, og i OL i Seoul året etter tok han igjen gull på ny verdenrekord 9,79. Men bare to dager etterpå ble han avslørt for å ha brukt det forbudte stoffet stanozolol. Han innrømmet å ha brukt det i lengre tid, dermed mistet han både gullmedaljene og rekordene fra OL og VM.

2. Lance Armstrong, USA

Lance Armstrong

Lance Armstrong

Foto: NATHALIE MAGNIEZ / Afp

Armstrong slo gjennom med VM-gull i Oslo i 1993. Deretter ble han rammet av kreft, før han kom fryktelig tilbake. Ingen hadde før ham vunnet Tour de France mer enn fem ganger. Armstrong klarte sju, til og med på rad. Under og etter en slik maktdemonstrasjon begynte ryktene å gå, og etterhvert har flere vitner stått fram og sagt at de vet at Armstrong dopet seg. USADA (USAs antidopingbyrå) mente å ha bevis nok til å reise sak mot Armstrong. Han har hele tiden benektet påstandene, men led nederlag da han prøvde å få rettens kjennelse til å stanse USADAs sak. Dermed ga han opp kampen. Han sier fremdeles at han er uskyldig, men mye tyder på at han blir "strippet" for sine Tour-titler. Saken er ikke avsluttet.

3. Marion Jones, USA

Marion Jones

Marion Jones

Foto: Mary Altaffer / AP

Verdens raskeste kvinne rundt årtusenskiftet tok fem medaljer, derav tre gull, i OL i Sydney i 2000. Men da dopingsakene rundt BALCO-laboratoriet tok til å rulle, viste det seg at Jones hadde vært en flittig "pasient" der. Hun innrømmet det i 2007, og dermed ble hun fradømt medaljene. Også medaljene fra VM i 2001 - to gull og en sølv - mistet hun.

4. Barry Bonds, USA

Barry Bonds

Barry Bonds

Foto: KIMBERLY WHITE / REUTERS

Bonds var en av de aller største og rikeste profilene i amerikansk baseball, og hadde blant annet rekorden for antall home runs, både i en sesong og i karrieren. Men også han hadde vært kunde hos BALCO. Dette benektet han under høringen, og ble derfor straffet da det seinere viste seg at han hadde løyet om sin egen rolle. Han var mistenkt for å ha brukt anabole steroider. Men da han ble dømt, var det ikke for bevist dopingbruk, men for å ha forsøkt å hindre etterforskningen i saken. Saken er forøvrig anket og ennå ikke ferdig.

5. Johann Mühlegg, Spania

Johan Mühlegg lagde store skandaler under OL i Salt Lake

Johann Mühlegg

Foto: Erik Johansen, Johansen, Erik / Scanpix

Mühlegg deltok i tre OL for Tyskland før han fikk spansk statsborgerskap i 1999. Under OL i Salt Lake City var han helt overlegen på alle distanser, også på 50-kilometeren på lekenes nest siste dag. Da ble det avslørt at han hadde testet positivt for stoffet darbepoetin. Stoffet var nytt og sto derfor ikke på dopinglista, men Mühlegg ble likevel umiddelbart utvist fra lekene. Til å begynne med ville ikke IOC ta fra ham medaljene, men etter en dom i idrettens voldgiftsrett (CAS) i desember 2003, ble han likevel fradømt medaljene. Det samme gjaldt russerne Olga Danilova og Larisa Lazutina.

6. Konstantinos Kenteris, Hellas

Konstantinos Kenteris

Konstantinos Kenteris

Foto: FAYEZ NURELDINE / AFP

Kenteris var en av verdens beste sprintere i sin tid med gull på 200 meter både i OL i 2000, VM i 2001 og EM 2002. Til OL på hjemmebane i Athen i 2004 var han storfavoritt. Men dagen før åpningsseremonien uteble han og treningskamerat Ekaterini Thanou til en dopingtest. De fortalte at de hadde hatt et uhell på motorsykkelen på vei til testen. Men etterforskingen viste at uhellet var arrangert, trolig som et alibi for at de skulle slippe unna testen. Det ble kalt inn for å forklare seg, og der kunngjorde de at de ville trekke seg fra OL "i landets interesse".

7. Tom Simpson, Storbritannia

Tom Simpson i Tour de France i 1967.

Tom Simpson

Foto: Scanpix / AFP

Simpson var en av de store landeveissyklistene på første del av 60-tallet. Han vant store ritt som Flandern Rundt, Bordeaux-Paris, Milano-San Remo, Paris-Nice og Lombardiet rundt. Ig han tok VM-gull i 1965. Simpsons død ble ett av de første kjente dødsfallene som har sin klare årsak i doping. Han døde under 13. etappe av Tour de France i 1967 - samme året som IOC tok de første nølende stegene i retning dopingkontroller. Da han ble undersøkt, fant legene amfetamin og alkohol i blodet - en vanndrivende kombinasjon som var livsfarlig i det glohete været.

8. Kornelia Ender, DDR

Vi lar Kornelia Ender stå som symbolet på den omfattende dopinkulturen bak det østtyske idrettsunderet. Ender var en østtysk svømmer som tok sin første OL-medalje som 13-åring i 1972, og i 1976 ble hun den første kvinnen som tok fire svømmegull i ett enkelt OL. Hun satte 32 verdensrekorder i karrieren. Lenge etterpå fortalte hun om det systematiske dopingsystemet i DDR, der utøverne ble dopet, stort sett uten at de selv visste om det. Selv brukte hun på den måten anabole steroider fra ung alder.

9. Justin Gatlin, USA

OS 2012 The London 2012 Olympic Games

Justin Gatlin

Foto: Vesa Moilanen / NTB scanpix

Gatlin ble utestengt i to år fra 2001 for bruk av amfetamin. Men han kom tilbake og var verdens raskeste mann med OL-gull på 100 meter i 2004 og VM-gull både på 100 og 200 året etter. Men han hadde blitt tatt for doping før det, og da han ble tatt på nytt i 2006, fikk han opprinnelig åtte års utestengelse. Men fordi - som det het - var visse usikkerhetsmonent knyttet til hans første dopingdom, ble straffen kortet ned til fire år. Dermed var han tilbake i god til før årets OL i London, der han tok bronse.

10. Mika Myllylä, Finland

Mika Myllylä

Mika Myllylä

Foto: Jussi Nukari / SCANPIX

Myllylä var bare én av de finske langrennsløperne som ble avslørt for systematisk doping i ski-VM på hjemmebane i 2001. Han var i ferd med å bli en av langrennssportens legender, med seks OL-medaljer og ni VM-medaljer før det ulyksalige mesterskapet i Lahti. Myllylä og fem andre langrennsløpere ble tatt for bruk av stoffet HES, et stoff som skulle kamuflere bruken av andre prestasjonsfremmende stoff. Det viste seg at bruken av stoffet var satt i system av trener. Myllylä døde i juli i fjor.

Siste nytt

  • Leicester rykket opp igjen til Premier League

    Leeds tapte hele 0-4 borte mot Queens Park Rangers fredag kveld. Dermed ser det ut til at et direkte opprykk glipper for den tradisjonsrike klubben, mens Leicester kan feire retur til Premier League neste sesong.

    Etter fredagens kamp har Leeds fire poeng opp til Leicester, men kun én kamp igjen å spille. Leicester har på sin side to kamper igjen å spille.

    For Leeds' del jakter Ipswich Town like bak. De er ett poeng bak Leeds, men har spilt to kamper mindre. Dermed vil fem poeng på de siste tre kampene sikre et opprykk for Ipswich.

    For Leicester ble oppholdet på nest øverste nivå i engelsk fotball kortvarig. Klubben som vant Premier League i 2016, rykket ned fra Premier League i fjor.

    Seieren til Queens Park Rangers gjør at de har sikret plassen på nest øverste nivå.

    Leicester
    Foto: AP
  • Medier: Liverpool og Feyenoord enige om Slot-overgang

    Arne Slot blir etter alt å dømme arvtakeren til Jürgen Klopp som Liverpool-manager. Ifølge flere medier har Feyenoord gått med på å slippe ham.

    Det skjer etter at Slot torsdag bekreftet at han ønsket seg til Liverpool.

    – Jeg vil gjerne til Liverpool. Nå venter jeg på å se om klubbene kommer til enighet. Jeg er veldig trygg på det, sa Slot til ESPN.

    Nå melder flere medier, blant dem The Athletic, at klubbene har kommet fram til en kompensasjon for nederlenderens tjenester. Også nederlandske medier hevder at Slot nærmer seg Liverpool-jobben.

    Liverpool har vært på managerjakt siden Klopp i vinter varslet at han kom til å gi seg ved sesongslutt. Tyskeren hadde egentlig to år igjen av kontrakten.

    I Nederland er 45-årige Slot kjent for å stå for en offensiv og energisk spillestil. Han ledet i fjor Feyenoord til serietittelen og fulgte i år opp med å vinne cupen.

    Slot tok for to år siden Rotterdam-laget til finalen i Serieligaen. Han leverte også sterke resultater som AZ Alkmaar-trener. (NTB)

    Arne Slot
    Foto: AFP
  • Stortalent herjet da Norge vant i VM-test

    Treningskampen mellom Norge og Danmark i Asker endte 4-3 fredag kveld etter spilleforlengelse.

    18 år gamle Michael Brandsegg-Nygård er blant verdens mest ettertraktede talenter og han viste hvorfor fredagens kamp.

    Brandsegg-Nygård ble kreditert alle Norges tre mål i ordinær tid.

    – Jeg vet ikke. To i hvert fall, sa Brandsegg-Nygård til TV 2 i pausen mellom andre og tredje periode.

    – Den gikk på skøyta mi, men så jeg ikke hva som skjedde etter. Jeg tror Petter (Vesterheim) slo den inn, sa Brandsegg-Nygård videre - noe også TV 2s kommentatorer konkluderte med.

    Norge ledet 3-1 etter den andre perioden, men Danmark kom tilbake i den tredje perioden og fikk utlignet til 3-3. Dermed ble det spilleforlengelse i Asker.

    Der var igjen Brandsegg-Nygård sentral og scoret Norges vinnermål i spilleforlengelsen.

    Norge og Danmark møtes til ny treningskamp lørdag. Deretter skal Norge spille to treningskamper borte mot Latvia neste uke, før VM starter 9. mai.

    Michael Brandsegg-Nygård
    Foto: NTB

Sendeplan

Kl. Program Kanal