Hopp til innhold

– Folket vil elske Thor og Edvald

Norske sykkelhelter er definitivt ikke «fjeldaber» i kriserammede Danmark før sykkel-VM i København, mener sportsredaktør Flemming Fjeldgaard i Berlingske Tidende.

Sykkel

Dansk media får lite å skrive om når både Matti Breschel (tv) og Alex Rasmussen (th) er ute før VM. Dermed vil mye trolig dreie seg om Thor Hushovd og Edvald Boasson Hagen.

BJARNE RIIS

Gleden og spenningen rundt det danske landslaget før årets VM i København kunne inntil nylig sammenlignes med forventningene da Bjarne Riis (bildet) var på topp for rundt 15 år siden, forteller Flemming Fjeldgaard.

Foto: polfoto / Scanpix
Fjeldgaard

Sportsredaktør Flemming Fjeldgaard i sporten.dk.

Foto: Søren Bidstrup / sporten.dk
Avis

«Skrap av Norge», skrev danske BT under denne forsiden før med Norge i EM-kvalifiseringen.

Det danske sykkellandslaget har fått flere skudd for baugen de siste dagene.

Hjemmehåpet Matti Breschel, som endte som nummer to bak Hushovd under fjorårets verdensmesterskap, måtte tirsdag melde forfall til fellesstarten i København på grunn av en skade i hånden.

Bare to dager etter ble kapteinsemnet Alex Rasmussen kastet ut av profflaget HTC etter brudd på meldeplikten. Med det var også Rasmussens VM-drøm knust.

– Når laget nå ikke ser ut som et man ville hatt er man selvfølgelig skuffet, sier Lars Bonde, sportssjef i det danske sykkelforbundet til NRK.no.

Fjeldgaard: – Det kan ikke bli verre

Også i dansk presse tas forfallene tungt. Før Breschel meldte avbud var forventningene til landets sykkelhåp store hos naboene i sør.

Så store at spenningen og interessen nesten kunne sammenlignes med da Bjarne Riis og Rolf Sørensen var på topp for rundt 15 år siden, forteller Flemming Fjeldgaard som er sportsredaktør i Berlingske Tidende.

– Men nå kan det ikke bli verre. Medaljesjansene er lik null. Ingen andre enn Breschel var i stand til å hevde seg. Kanskje kunne Alex Rasmussen tatt medalje om han var i form, men nå er også han ute, sier en skuffet Fjeldgaard.

– Folket vil elske Thor og Edvald

Dermed må danske medier sette sin lit til norske utøvere for å lage overskrifter.

– Vi har spøkt litt i redaksjonen her og sagt at det danske laget kanskje like greit skal konsentrere seg om å hjelpe Norge til nye trofeer og titler, sier Fjeldgaard til NRK.no.

Før det avgjørende fotballoppgjøret med Norge i EM-kvalifiseringen var stemningen en helt annen. På kampdagen for en drøy uke siden publiserte Berlingske Tidene et forsidebilde der norske flagg kunne «skrapes» om til danske.

Det kommer ikke avisen til å gjøre foran sykkel-VM på hjemmebane.

– Absolutt ikke. Det er litt sært at denne tvekampen eksisterer når Norge og Danmark møtes i fotball, samtidig som det danske forholdet til sykkelsport er noe helt annet. Jeg snakker på vegne av store deler av befolkningen i dette landet når jeg sier at Thor Hushovd og Edvald Boasson Hagen vil bli elsket under VM, sier Fjeldgaard.

Dansk-norsk allianse blir avvist

Fans

Det blir trolig lite medaljejubel for danske ryttere under VM. Istedenfor vil danske fans støtte opp om Thor Hushovd og Edvald Boasson Hagen, mener Fjeldgaard.

Foto: Roland Bengtsson/SCANPIX / SCANPIX

Men forholdet til norske sykkelstjerner er ikke bare godt hos den vanlige danske. Også i sykkelmiljøet ser man opp til den store «lillebror» i nord. Det kan hjelpe Hushovd og Boasson Hagen i jakten på gull i København, tror Fjeldgaard.

– Jeg kan forestille meg at det oppstår allianser mellom Norge og Danmark under løpet. Hvis det skjer kan ting se veldig bra ut for Hushovd og Boasson Hagen, sier Fjeldgaard.

Den tanken er ikke sportssjefen for et landslag ribbet for spurtere med på.

– Norge har en helt annen agenda enn oss. Jeg er sikker på at Boasson Hagen og Hushovd ikke har noe mot at det blir en samlet spurt. Vi er absolutt ikke interessert i å alliere oss med dem, sier Bonde som håper det danske laget vil detonere en liten bombe ved å kjøre aggresivt å bryte opp hovedfeltet.

– Norge har allerede fått sin hevn

Danskene ble nærmest klare for EM i fotball etter å ha knust slukørede nordmenn i København. Fjeldgaards Berlingske Tidende var heller ikke nådig med norske «fjeldaber» etter seieren.

– Vil Norge få sin hevn over danskene under sykkel-VM?

– Med det siste årets suksess i norsk sykkelsport har norske fans allerede fått sin hevn. Vi føler oss små i forhold til Hushovd og Boasson Hagen, sier Fjeldgaard.

Siste nytt

  • Windingstad avslutter samarbeid

    Alpinist Rasmus Windingstad avslutter samarbeidet med skimerket Stöckli. Det bekrefter han selv på Instagram.

    30-åringen skriver at han er takknemlig for samarbeidet over de siste fire årene.

    – Det var på tide å gå videre og prøve noe nytt, spent på de kommende sesongene, skriver Windingstad.

    Han bekrefter dermed at han ikke er helt ferdig med alpinkarrieren enda, men røper ikke hvilket skimerke han kjører på kommende sesong.

    Stöckli har blant annet stjernen Marco Odermatt blant sine utøvere.

    Audi FIS Alpine Ski World Cup - Men's Giant Slalom
    Foto: SEAN M. HAFFEY / AFP
  • Team Braathen avviser Hirscher-rykter: – Blir ikke noe samarbeid

    Michael Pircher er Lucas Braathens nye trener og var sjef for Marcel Hirscher i seks år. Han er likevel klar på at det ikke vil bli noe samarbeid dem imellom.

    I mars ble det klart at Braathen gjør comeback som alpinist etter en sesong på sidelinjen, men for Brasil. Hokksund-gutten har derfor måttet sette sammen sitt helt eget team, hvor Pircher er ansatt som trener.

    48-åringen ble hentet fra Det østerrikske skiforbundet, hvor han blant annet hadde treneransvaret for skilegenden Hirscher fra 2013 til han la opp i 2019.

    Østerrikeren sjokkerte hele alpinverden da han annonserte comeback for Nederland tidligere i uken. Det har også skapt spekulasjoner om han og Braathen ville danne et samarbeid.

    – Det er ikke en sak for oss. Vi kommer garantert til å være i de samme skistedene, og noe vil dukke opp, men det blir ikke noe samarbeid, sa Pircher til Tiroler Zeitung, ifølge Blick.

    Trenerveteranen er tydelig på at fokuset hans nå ligger på Braathen, som skal jakte VM-gull i Saalbach til vinteren.

    – Om dagen planlegger vi opplegget, alt er fortsatt i de tidlige stadiene. Vi har nettopp funnet hverandre, sa Pircher. (NTB)

    Lucas Braathen
    Foto: BARBARA GINDL / AFP
  • Formel 1-stjerne ferdig i Haas etter sesongen

    Den tyske Formel 1-stjernen Nico Hülkenberg kjører sin siste sesong for Haas. Det bekreftet laget fredag formiddag.

    «Haas og Nico Hülkenberg vil skille lag ved avslutningen av 2024-sesongen» heter det i meldingen på X.

    Tyskeren er inne i sin andre sesong for Haas. Tidligere har han kjørt for lag som Williams, Sauber, Renault og Aston Martin.

    36-åringen har tatt en pole position, men har fortsatt til gode å vinne et Formel 1-løp. Totalt har han tatt 534 poeng på 211 løp i karrieren.

    Så langt denne sesongen står han imidlertid bare med fire poeng på fem løpshelger. Hans beste resultat i år er en 9.-plass fra Australias Grand Prix. (NTB)

    Japan F1 GP Auto Racing
    Foto: Hiro Komae / AP

Sendeplan

Kl. Program Kanal