Hopp til innhold

Slik var Super-Darios brutale vei tilbake

SOTSJI (NRK.no): Mange ville gitt opp. Da Dario Cologna ødela ankelen 11. november, bestemte han seg for å trene dobbelt så mye.

OLY-2014-NORDIC-MEN

Dario Cologna er best i det meste for øyeblikket. Stakemuskulatur bygde han på en kjelke lånt fra Norge.

Foto: ALBERTO PIZZOLI / Afp

– Jeg er langrennskongen i Sveits. Petter Northug er langrennskongen i Norge.

Slik svarer diplomaten Dario Cologna når NRK.no stiller det åpenbare spørsmålet: «Kæm e kongen!»

Man måtte likevel ikke lete lenge for å finne noen som kunne plassere skapet etter at den sveitsiske stilløperen gikk inn til sitt andre OL-gull på seks dager, mindre enn tre måneder etter at han måtte opereres for en alvorlig ankelskade.

– Akkurat nå er det ingen tvil om hvem som er kongen. Når du vinner OL med et halvt minutt, er du best i verden, og jeg har aldri sett Dario bedre enn han er nå, smiler Colognas tidligere trener Fredrik Aukland.

Guri Hetland

Guri Hetland har vært Dario Colognas nærmeste støttespiller på veien tilbake etter skaden.

Foto: Anders Skjerdingstad / NRK

50 intense dager

Noen meter unna står Colognas nåværende trener, Guri Hetland, og smiler enda bredere. Hun tror knapt det hun har sett av eleven i Sotsji. For han har ikke bare vært god, men i en klasse for seg.

– Hvordan går det an, egentlig?

– Det går an med veldig, veldig godt arbeid hele sommeren og høsten, og en enorm vilje og arbeidskapasitet etter at han skadet seg i november, fastslår hun.

Bortsett fra hovedpersonen selv, er det ingen som vet mer enn Guri Hetland om den tøffe veien tilbake.

– Det har vært 50 intense dager siden Dario gikk sin første skitur 19. desember, bekrefter hun.

Doblet treningsmengden

Det var 11. november Cologna falt og ødela ankelen 15. november ble han operert, og fire dager senere startet han på veien mot Sotsji.

– Da begynte han skikkelig med alternativ trening, først og fremst overkroppstrening. Etter hvert ble det løping i vann, stakeergometer og styrketrening. Parallelt hadde han et eget program med rehabiliteringsøvelser for ankelen, forteller Hetland.

Konsekvensen var at Cologna trente mer enn noen gang før. Mye mer.

– Tidsbruken har vært det dobbelte, og mer enn det, av hva det ellers ville vært, sier hun.

Spesielt de rene rehabiliteringsøktene satte Cologna på prøve.

– Det var kjempekjedelig trening. Det er bare de aller beste toppidrettsutøverne som klarer å holde moralen opp under slik trening. Det har imponert meg voldsomt, sier Hetland.

– Det er ikke alle som hadde giddet å legge ned den innsatsen han har gjort, konstaterer Fredrik Aukland.

Kjelke fra Norge

På veien tilbake har ikke Cologna bare hatt hjelp av sine norske støttespillere. Han har også fått låne en kjelke av Norges skiforbund.

– Rehabiliteringsuke nummer tre var han i Engadin og staket på kjelke. Han hadde lange staketurer og kjørte masse volum. Det var et viktig bidrag, sier Guri Hetland.

– Det var dette jeg tenkte på da jeg satt og staket på kjelken, sier Cologna selv etter sitt andre Sotsji-gull.

Han erkjenner at det hele føles smått surrealistisk.

– Det er utrolig. Jeg forventet ikke å komme hit og vinne en gullmedalje. Nå har jeg allerede min andre, sier Cologna.

Og legger til:

– Jeg har trent veldig hardt for dette i mange år, men etter skaden jeg pådro meg forventet jeg ikke å vinne. Jeg er bare veldig lykkelig, og kan vel egentlig ikke tro det helt ennå.

Bedre enn noen gang

– Er du på ditt beste nivå noensinne?

– Ja, det virker slik, særlig nå som jeg har sikret meg min andre gullmedalje, sier Cologna.

Guri Hetland er enig.

– Ja, jeg tror det. Det er vanskelig å måle, han har gått veldig mange gode renn de siste årene, men jeg tror han mentalt og fysisk er på et ekstremt høyt nivå. Mentalt tror jeg i hvert fall han er sterkere enn han noen gang har vært.

OL har allerede vært en braksuksess. For første gang i karrieren har Tour de Ski-kongen vunnet to gullmedaljer i samme mesterskap.

Og mer kan det bli for Super-Dario. Onsdag går han lagsprint med lillebror Gianluca.

Neste søndag er det femmil, og til dem som har planer om å holde følge med Dario Cologna, er det bare en ting å si: Lykke til!

Siste nytt

  • Leicester rykket opp igjen til Premier League

    Leeds tapte hele 0-4 borte mot Queens Park Rangers fredag kveld. Dermed ser det ut til at et direkte opprykk glipper for den tradisjonsrike klubben, mens Leicester kan feire retur til Premier League neste sesong.

    Etter fredagens kamp har Leeds fire poeng opp til Leicester, men kun én kamp igjen å spille. Leicester har på sin side to kamper igjen å spille.

    For Leeds' del jakter Ipswich Town like bak. De er ett poeng bak Leeds, men har spilt to kamper mindre. Dermed vil fem poeng på de siste tre kampene sikre et opprykk for Ipswich.

    For Leicester ble oppholdet på nest øverste nivå i engelsk fotball kortvarig. Klubben som vant Premier League i 2016, rykket ned fra Premier League i fjor.

    Seieren til Queens Park Rangers gjør at de har sikret plassen på nest øverste nivå.

    Leicester
    Foto: AP
  • Medier: Liverpool og Feyenoord enige om Slot-overgang

    Arne Slot blir etter alt å dømme arvtakeren til Jürgen Klopp som Liverpool-manager. Ifølge flere medier har Feyenoord gått med på å slippe ham.

    Det skjer etter at Slot torsdag bekreftet at han ønsket seg til Liverpool.

    – Jeg vil gjerne til Liverpool. Nå venter jeg på å se om klubbene kommer til enighet. Jeg er veldig trygg på det, sa Slot til ESPN.

    Nå melder flere medier, blant dem The Athletic, at klubbene har kommet fram til en kompensasjon for nederlenderens tjenester. Også nederlandske medier hevder at Slot nærmer seg Liverpool-jobben.

    Liverpool har vært på managerjakt siden Klopp i vinter varslet at han kom til å gi seg ved sesongslutt. Tyskeren hadde egentlig to år igjen av kontrakten.

    I Nederland er 45-årige Slot kjent for å stå for en offensiv og energisk spillestil. Han ledet i fjor Feyenoord til serietittelen og fulgte i år opp med å vinne cupen.

    Slot tok for to år siden Rotterdam-laget til finalen i Serieligaen. Han leverte også sterke resultater som AZ Alkmaar-trener. (NTB)

    Arne Slot
    Foto: AFP
  • Stortalent herjet da Norge vant i VM-test

    Treningskampen mellom Norge og Danmark i Asker endte 4-3 fredag kveld etter spilleforlengelse.

    18 år gamle Michael Brandsegg-Nygård er blant verdens mest ettertraktede talenter og han viste hvorfor fredagens kamp.

    Brandsegg-Nygård ble kreditert alle Norges tre mål i ordinær tid.

    – Jeg vet ikke. To i hvert fall, sa Brandsegg-Nygård til TV 2 i pausen mellom andre og tredje periode.

    – Den gikk på skøyta mi, men så jeg ikke hva som skjedde etter. Jeg tror Petter (Vesterheim) slo den inn, sa Brandsegg-Nygård videre - noe også TV 2s kommentatorer konkluderte med.

    Norge ledet 3-1 etter den andre perioden, men Danmark kom tilbake i den tredje perioden og fikk utlignet til 3-3. Dermed ble det spilleforlengelse i Asker.

    Der var igjen Brandsegg-Nygård sentral og scoret Norges vinnermål i spilleforlengelsen.

    Norge og Danmark møtes til ny treningskamp lørdag. Deretter skal Norge spille to treningskamper borte mot Latvia neste uke, før VM starter 9. mai.

    Michael Brandsegg-Nygård
    Foto: NTB

Sendeplan

Kl. Program Kanal