Hopp til innhold

Sølv-Sundby måtte endre treningen før VM: - Nå er jeg i mitt livs form

VAL DI FIEMME (NRK.no): For ett år siden innså Martin Johnsrud Sundby at han var for ensidig som løper, og bestemte seg for å endre hele treningsopplegget sitt. I dag fikk han VM-sølv i betaling.

SKIING/NORDIC Martin Johnsrud Sundby of Norway celebrates his second place in the men's skiathlon competition at the Nordic World Ski Championships in the northern mountain resort of Tesero in Val di Fiemme

Så glad var Martin Johnsrud Sundby etter å ha tatt sølv på lørdagens skialthlon - hans beste individuelle plassering i et mesterskap noensinne.

Foto: YVES HERMAN / Reuters

– Jeg ble nødt å forandre meg. Nå føler jeg meg både fysisk og mentalt bedre enn noen gang. Jeg er i mitt livs form, fastslår Martin Johnsrud Sundby.

På dagens fellesstart med skibytte gikk han inn til en imponerende sølvplass bak Dario Colgona.

Fra før var hans eneste individuelle mesterskapsmedalje VM-bronsen han tok på 15-kilometeren i klassisk stil for to år siden.

– Forsømte det for mye og for lenge

Selv om Johnsrud Sundby har vært i langrennstoppen i en årrekke, har verken fellesstarter eller skøyting vært hans sterkeste sider - før denne sesongen.

Det skyldes en beslutning han tok for omtrent ett år siden. Han var lei av å nesten bare hevde seg i de klassiske intervallstartløpene, og bestemte seg for å endre hele treningsopplegget sitt.

– Det var noen ting jeg innså at jeg måtte jobbe med, som jeg hadde forsømt for mye og for lenge, forteller han.

Inn kom timesvis med skøytetrening, avslutningstrening og taktikktrening. Samtidig kuttet han ned på klassisktreningen, som han allerede mestret i verdensklasse.

– Jeg måtte bli bedre i skøyting, og jeg måtte bli sterk nok til å kunne gå fra tidligere i renn. Jeg innså også at jeg måtte jobbe med å få tøffere avslutninger. Jeg måtte lære meg å gå til siste centimeter, å bite tennene sammen hele veien, sier Johnsrud Sundby.

Artikkelen fortsetter under videoen.

Dario Cologna vant dagens 30 km fellesstart med skibytte for herrer. Dette var ikke hans første gullmedalje, men også hans første VM-medalje. Martin Johnsrud Sundby tar sølvet med knapp margin foran Sjur Røthe. Kommentatorer: Jann Post og Torgeir Bjørn

SE VIDEO: Martin Johnsrud Sundby og Sjur Røthe spurter om annen- og tredjeplass bak vinner Dario Cologna.

– Fikk betalt i dag

Allerede da var VM i tankene. Favorittdistansen 15-kilometer går i fristil under dette verdensmesterskapet, og Johnsrud Sundby øynet i tillegg mulighetene til å hevde seg på skibyttet om han ble bedre i skøyting.

– I dag fikk jeg betalt. Det føles veldig godt, sier han.

Spesielt på oppløpet fikk han bruk for avslutningstreningen. Johnsrud Sundby prøvde å gå fra de andre tidligere i løpet, men ble til slutt hentet inn igjen.

Han hang seg fast i tetgruppen, og kom til slutt inn på oppløpet side om side med lagkameraten Sjur Røthe.

Den spurten vant Johnsrud Sundby. Petter Northug var sjanseløs til å ta medalje, men gikk inn til fjerdeplass.

– Det var dødskult å komme opp på oppløpet og vite at jeg kjempet om medalje. Jeg er veldig stolt av det jeg viser i dag, sier Johnsrud Sundby og smiler.

Vil ha gull

Det har hele tiden vært onsdagens 15.kilometer i friteknikk som har vært Røa-mannens store mål.

Han legger ikke skjul på at der er drømmen en gullmedalje.

– Nå storgleder jeg meg til femtenkilometeren. Hele laget har fått masse selvtillit nå, og jeg tror vi kommer til å få et stort mesterskap. På stafetten er det i alle fall bare gull som gjelder, konkluderer Johnsrud Sundby.

Siste nytt

  • Messi om fremtiden: – Redd for at alt skal ta slutt

    Fotballmagikeren Lionel Messi (36) nærmer seg slutten på karrieren, men er ikke klar til å legge skoene på hylla helt ennå.

    Det fortalte han i et sjeldent intervju med argentinske ESPN onsdag.

    – Jeg er ikke klar for å forlate fotballen. Men ja, per i dag tror jeg at Inter Miami blir min siste klubb, sa Messi.

    Etter å ha etablert seg som en av historiens beste spillere for Barcelona mellom 2004 og 2021, gjorde Messi overgang til Paris Saint-Germain i 2021.

    Etter to år i den franske hovedstaden ble argentineren i fjor sommer klar for David Beckhams MLS-klubb, hvor han har notert seg for 25 mål og 16 målgivende på 29 kamper.

    – Det var et vanskelig valg å forlate Europa for å komme hit, men det faktum å ha vunnet VM hjalp meg til å se annerledes på ting, sa Messi.

    Messi vurderer nå å være med å prøve å forsvare VM-tittelen for hjemlandet sitt i 2026, før han avslutter sin utrolige karriere.

    – Jeg har gjort dette hele livet mitt. Jeg elsker å spille fotball. Jeg nyter alle treningene og kampene. Jeg er litt redd for at alt skal ta slutt, sa 36-åringen.

    Messi har rekorden som den med flest Ballon d'Or-trofeer med sine åtte utmerkelser.

    (NTB)

    TMBpEqnUlbM
    Foto: AP
  • Nytt landslag trenger spillere

    Flaggfotball er på OL-programmet om fire år for første gang. Det ferske norske landslaget er på jakt etter utøvere til å representere Norge i USA i 2028.

    – Flaggfotball er en fersk idrett, og Norge har en reell sjanse til å komme seg til OL. Dette er en unik mulighet for mannen og kvinnen i gata til å faktisk delta i OL, sier Jørgen Benestad-Johansen, sportssjef i Norges Amerikanske Idretters Forbund (NAIF).

    Reglene

    Flaggfotball er en variant av amerikansk fotball:

    Alle spillerne bærer et belte med to flagg rundt livet, og når et av disse nappes ut, stoppes spillet. Fysisk kontakt er ikke tillatt. Ellers er reglene, og ikke minst den ekstremt hurtiggående taktikken, stort sett de samme som i vanlig amerikansk fotball.

    NFL-superstjernen Patrick Mahomes har tidligere sagt at han gjerne spiller på det amerikanske laget i flaggfotball under OL i Los Angeles.

    – Jeg ønsker definitivt å være med på det. Men jeg har sett noen av de som spiller flaggfotball, og de er litt raskere enn meg, har Mahomes uttalt.

    (NTB)

    R3YpTbcIKME
    Foto: NTB
  • Celtics med ny triumf – nærmer seg rekordtittel

    Boston Celtics er én seier unna sin første NBA-tittel siden 2008. Laget vant tredje kamp i finaleserien mot Dallas Mavericks 106-99 i Texas onsdag.

    Om Boston vinne én av de fire siste kampene i finalen, kan de juble for sin 18. sluttspilltittel i amerikansk basketball. Siden Celtics sist gikk til topps i 2008, har Los Angeles Lakers vunnet tre ganger og tangert rekorden på 17 titler.

    Ledet an av stjernene Jayson Tatum og Jaylen Brown har Celtics levert en strålende sesong. Onsdag scoret Tatum 31 poeng, mens Brown stoppet på 30.

    – Vi slapper ikke av ennå. Vi skal jobbe på helt til det er i boks. Uansett hvor lang tid det tar, sa Tatum etter kampen.

    – Det var en stor seier for oss. Vi fant en måte å vinne på, la Brown til.

    Dermed har den slovenske stjernen Luka Doncic og Mavericks en kjempejobb foran seg om de skal nekte Celtics-jubel.

    Neste kamp spilles i Dallas fredag.

    (NTB)

    PXiNO2OwEjI
    Foto: AP

Sendeplan

Kl. Program Kanal