Hopp til innhold

Hetland avslutter samarbeidet med Cologna

Guri Hetland (39) kom ikke til enighet om betingelsene for å fortsette som sportssjef for sveitsisk langrenn. Dermed avsluttes det fruktbare samarbeidet med OL-gullvinner Dario Cologna.

Hetland og Cologna

Guri Hetland har vært sjef for det sveitsiske langrennslandslaget i fire år, her sammen med landets flaggskip Dario Cologna.

Foto: Bendiksby, Terje / NTB scanpix

– Alt har sin ende og nå er min tid som sjefstrener for sveitsisk langrenn forbi, skriver Hetland i en pressemelding mandag.

Guri Hetland har vært sportssjef i Sveits siden 2010, og kontrakten gikk ut i vår. Men forhandlingene om forlengelse av kontrakten ble brutt lørdag.

Årsaken til sammenbruddet skal være en omorganisering som Hetland ikke var enig i, skriver Neue Züricher Zeitung .

Etter planen skulle Hetland få jobben som «Team manager» uten det samme treneransvaret som hun har hatt de fire siste årene.

Hetland selv ønsket å være mer trener.

– Forhandlingene gikk helt skeis

– Jeg har brukt våren til å tenke på hvilke jobbutfordringer jeg vil ha de kommende årene og innsett at mine ønsker og ambisjoner ikke er forenelige med planene til ledelsen i sveitsisk langrenn, heter det i pressemeldingen fra Hetland.

Det sveitsiske forbundet erkjenner at forhandlingene ikke gikk etter planen.

– Forhandlingene gikk helt skeis, sier sportsdirektøren i det sveitsiske langrennsforbundet, Markus Wolf.

– Etter den ukelange samtalen vi har hatt med Hetland, sitter vi med inntrykk av at hun ikke ville legge hjerte og sjel i løsningen. Og i toppidrett tåles ikke kompromisser, sier sportsdirektør Markus Wolf til avisa.

Suksess med Dario Cologna

Hetland har hatt suksess i sveitsisk langrenn, spesielt med Dario Cologna som har blitt en av verdens aller beste langrennsløpere. Cologna ble olympisk mester på 30-kilometer med skibytte i Sotsji-OL.

Dario Cologna

STOR SUKSESS: Dario Cologna ble olympisk mester på tremila i Sotsji. På femmila var han blant favorittene, men brakk en ski like før mål og fikk løpet ødelagt.

Foto: ANDREJ ISAKOVIC / Afp

I den samme perioden hadde hun ektemann Tor Arne Hetland med i ledelsen. Men tidligere i vår sluttet han for å bli landslagstrener i Canada.

Cologna selv uttrykker takknemlighet for de fire årene Hetland har ledet sveitsisk skisport, men ser ikke bort fra at det er godt med en ny retning, skriver den sveitsiske avisa.

Ivan Hudic har vært langrennssjef de siste årene, nå kommer han til å få en mer sentral rolle videre.

Delt løpergruppe

Ifølge avisa ble den nye organiseringen diskutert med løperne torsdag. De delte seg i to grupper.

Wolf beklager også at det ikke lot seg gjøre å komme til enighet med Hetland.

– Hun har kvaliteter som sveitsisk skisport ville ha fortsatt å utnytte. Hun er kompromissløs og har skapt et veldig godt miljø for topputøverne og har en god kommunikasjon, sier Wolf.

Forberedelsene til neste sesong er allerede begynt for de sveitsiske løperne, med Hetland som leder. Men etter forhandlingsbruddet lørdag, sluttet hun med umiddelbar virkning.

Dario Cologna, som har vunnet to OL-gull under Hetlands ledelse (ett i Vancouver og ett i Sotsji), takker Hetland for samarbeidet.

– Jeg vil takke Guri for samarbeidet de siste fire årene. Vi har hatt mange oppturer, sier han.

– På kort sikt vil jeg fortsette å ta oppdrag i mitt firma Fongen GmbH, så får tiden vise hva som blir min hovedbeskjeftigelse på lengre sikt, sier Hetland.

Siste nytt

  • Klopp om mulig arvtager: – Høres veldig bra ut

    Jürgen Klopp uttaler seg veldig positvt om Arne Slot, som er i detaljer om å bli Liverpools nye manager.

    Tidligere denne uken tok klubbens jakt på Klopps erstatter en klar vending. Slot ble pekt ut som favoritt, og torsdag bekreftet Feyenoord-treneren at han er i samtaler med Liverpool.

    På fredagens pressekonferanse fikk Klopp spørsmål om nederlenderen, og sa at han liker mye ved det.

    – Jeg er ikke involvert i prosessen, men jeg liker måten laget hans spiller på. En god trener og en fin fyr. Hvis han er mannen, så blir jeg mer enn fornøyd, sier Klopp.

    – Det er ikke opp til meg å bestemme, men det høres veldig bra ut, forsetter den avtroppende Liverpool-manageren. (NTB)

    Jürgen Klopp
    Foto: Andrew Boyers / Reuters
  • Rubiales' etterfølger er klar

    Pedro Rocha ble fredag valgt til ny president i Det spanske fotballforbundet (RFEF), og tar med det over etter skandalepresident Luis Rubiales.

    Forbundet bekrefter ansettelsen på sine hjemmesider fredag.

    «Pedro Rocha har i dag blitt utropt til ny president i Det kongelige spanske fotballforbundet, etter å ha mottatt støtte fra flertallet av forsamlingsmedlemmene», heter det i meldingen.

    Rocha har sittet som midlertidig forbundspresident etter at Luis Rubiales trakk seg fra presidentvervet i september.

    Det har stormet rundt RFEF siden Rubiales kysset Jenni Hermoso på podiet etter fjorårets VM-finale for kvinner. Kysset førte til at Rubiales måtte trekke seg fra vervet.

    I mars ble Rubiales og flere andre personer pågrepet som en del av etterforskningen av forbundets avtale om å legge den spanske supercupen til Saudi-Arabia. Mistanken handler om mulig pengevasking og korrupsjon.

    Torsdag ble det kjent at forbundet har havnet under lupen til den spanske regjeringen. Forbundet skal derfor «overvåkes» av en uavhengig kommisjon underlagt Spanias idrettsråd (CSD) de neste månedene. (NTB)

    Pedro Rocha
    Foto: THOMAS COEX / AFP
  • Brasil-legende Marta varsler landslagsstopp

    Marta avslutter landslagskarrieren i fotball etter årets kamper. Hun er Brasils mestscorende spiller uansett kjønn.

    Brasil-avgangen kommer fram i et intervju Marta har gitt til CNN. I sommer kan hun få sin sjette OL-deltakelse.

    – Hvis jeg er med til OL, skal jeg nyte hvert øyeblikk. For uansett om jeg drar dit eller ikke, er dette mitt siste år på landslaget. Det vil ikke være mer Marta som landslagsspiller i 2025, sier 38-åringen.

    Hun var med på å ta OL-sølv i 2004 og 2008. Brasil tapte begge finalene for USA. I VM har hun også et sølv etter finaletapet mot Tyskland i 2007.

    Marta har scoret 116 mål på 175 landskamper siden debuten i 2002. På herresiden er Neymar mestscorende for Brasil med 79 nettkjenninger.

    I VM topper Marta også lista som tidenes toppscorer uansett kjønn. Fasiten stoppet på 17 mål fra 23 kamper etter fjorårets exit i gruppespillet. (NTB)

    Marta under fotball-VM 2023
    Foto: Aisha Schulz / AP

Sendeplan

Kl. Program Kanal