Hopp til innhold

Mental overtrening ødela Bjørndalen

Evigunge Ole Einar Bjørndalen er revansjesugen etter at forrige sesongs store mål gikk skeis for ham personlig. Men heldigvis vet han nøyaktig hva han gjorde feil.

Ole Einar Bjørndalen

Ole Einar Bjørndalen var ikke veldig glad etter at han endte på en 17.-plass på sprinten i OL

Foto: Åserud, Lise, Lise Åserud / Scanpix

OL i Vancouver: Ole Einar Bjørndalen er i sitt livs langrennsform, og har skutt vanvittig bra opp mot mesterskapet. Perfeksjonisten føler seg ett hundre prosent klar, og alt tyder på at skiskytterkongen vil oppleve stor suksess.

Bom, bom, bom

Slik gikk det ikke. Gull (stafett) og en sølvmedalje (20 km) ville riktignok vært tilstrekkelig til at de fleste utøvere hadde vært storfornøyd, men for skiskytterkongen var OL en personlig skuffelse.

Hele 15 bom på 70 skudd (individuelt) var langt under pari. På sprinten ble det fire bom og 21. plass, på fellesstarten ble det hele syv bom og 27. plass, av 30 startende.

Overfor NRK forteller Bjørndalen nå hva som gikk galt.

- Jeg jobbet knallhardt mentalt før OL. Alt for hardt. Det gikk ut over skytingen, selv om jeg like før OL var i bedre skyteform enn noen gang. Likevel mislyktes jeg.

Lørdag kl. 12.25 går Bjørndalen 15 kilometer langrenn under verdenscupåpningen i Gällivare. De kan du se du følge her:

Se sportslørdag på NRK1 i nett-TV

Er Bjørndalen fortsatt verdens beste skiskytter? Diskutér nederst i saken!

Skal ikke skje igjen

Bjørndalen sier til NRK at det har vært viktig å finne ut nøyaktig hva som sviktet, for å unngå at han kollapser på standplass i mesterskap. Og han har svaret.

- Det ble faktisk for mye fokus på det mentale. Det går an å bli overtrent på den biten også. Det skal ikke skje igjen, sier han bestemt.

Hemmelig hjelper

Ole Einar Bjørndalen

Ole Einar Bjørndalen skal gå fort uten gevær på ryggen

Foto: Larsen, Håkon Mosvold / Scanpix

Han har i en årrekke benyttet seg av ekspertise på mental trening, og bekrefter at han har samarbeidet med én spesiell person på dette feltet også etter OL. Sammen har de funnet ut hvordan han skal unngå å gjøre samme feil igjen.

Bjørndalen vil ikke fortelle hvem denne personen er, fordi han har ytret ønske om ikke å være i medienes søkelys.

Føler seg ung

Foran årets sesong, som blir Bjørndalens 19. i verdenscupsammenheng, er han like motivert som alltid. 36-åringen er nå eldst på landslaget, etter at Halvard Hanevold la opp tidligere i år.

- Hender det at du kjenner at kroppen er sliten, og at du tross alt ikke er 20 år lenger?

- Nei, det gjør jeg ikke. Og slik jeg ser det, behøver ikke den dagen komme så raskt heller. Jeg føler meg ikke eldst, sier Bjørndalen med et smil.

Ser mot ski-VM 2013

I år er verdenscupen sammenlagt det viktigste målet for Bjørndalen. VM i skiskyting i russiske Khanty-Mansijsk i mars er også ringet inn på kalenderen. Og på sikt ønsker han også å utfordre langrennsgutta – i VM i Val di Fiemme 2013.

Da står nemlig 15 kilometer fri teknikk på programmet, og der vil Bjørndalen være med og kjempe.

- Ja, det har jeg lyst til. Alt er mulig, det er bare å gå fort nok.

Bjørndalen ble mandag tatt ut på verdenscuplaget i langrenn til sesongåpningen i Gällivare til helgen, og distansen er favoritten 15 kilometer fri teknikk.


Nett-TV: Bjørndalen gikk på trynet under et opptak

Video Her tryner Bjørndalen

Siste nytt

  • Medier: Liverpool og Feyenoord enige om Slot-overgang

    Arne Slot blir etter alt å dømme arvtakeren til Jürgen Klopp som Liverpool-manager. Ifølge flere medier har Feyenoord gått med på å slippe ham.

    Det skjer etter at Slot torsdag bekreftet at han ønsket seg til Liverpool.

    – Jeg vil gjerne til Liverpool. Nå venter jeg på å se om klubbene kommer til enighet. Jeg er veldig trygg på det, sa Slot til ESPN.

    Nå melder flere medier, blant dem The Athletic, at klubbene har kommet fram til en kompensasjon for nederlenderens tjenester. Også nederlandske medier hevder at Slot nærmer seg Liverpool-jobben.

    Liverpool har vært på managerjakt siden Klopp i vinter varslet at han kom til å gi seg ved sesongslutt. Tyskeren hadde egentlig to år igjen av kontrakten.

    I Nederland er 45-årige Slot kjent for å stå for en offensiv og energisk spillestil. Han ledet i fjor Feyenoord til serietittelen og fulgte i år opp med å vinne cupen.

    Slot tok for to år siden Rotterdam-laget til finalen i Serieligaen. Han leverte også sterke resultater som AZ Alkmaar-trener. (NTB)

    Arne Slot
    Foto: AFP
  • Stortalent herjet da Norge vant i VM-test

    Treningskampen mellom Norge og Danmark i Asker endte 4-3 fredag kveld etter spilleforlengelse.

    18 år gamle Michael Brandsegg-Nygård er blant verdens mest ettertraktede talenter og han viste hvorfor fredagens kamp.

    Brandsegg-Nygård ble kreditert alle Norges tre mål i ordinær tid.

    – Jeg vet ikke. To i hvert fall, sa Brandsegg-Nygård til TV 2 i pausen mellom andre og tredje periode.

    – Den gikk på skøyta mi, men så jeg ikke hva som skjedde etter. Jeg tror Petter (Vesterheim) slo den inn, sa Brandsegg-Nygård videre - noe også TV 2s kommentatorer konkluderte med.

    Norge ledet 3-1 etter den andre perioden, men Danmark kom tilbake i den tredje perioden og fikk utlignet til 3-3. Dermed ble det spilleforlengelse i Asker.

    Der var igjen Brandsegg-Nygård sentral og scoret Norges vinnermål i spilleforlengelsen.

    Norge og Danmark møtes til ny treningskamp lørdag. Deretter skal Norge spille to treningskamper borte mot Latvia neste uke, før VM starter 9. mai.

    Michael Brandsegg-Nygård
    Foto: NTB
  • Skaslien og Nedregotten tapte nervepirrende VM-semifinale

    Curlingparet Kristin Skaslien og Magnus Nedregotten kom til kort i VM-semifinalen fredag, etter en semifinale hvor det bølget frem og tilbake og ikke ble avgjort før siste stein.

    I kampen mot Estland fikk Norge et tidlig overtak og ledet 4-2 etter fire omganger. Estland slo tilbake og tok tre poeng i den femte omgangen, men Norge fikk igjen overtaket etter å ha tatt to poeng i den sjette omgangen.

    Med ledelse 6-5 hadde Norge en viss kontroll før de siste to omgangene, men to poeng til Estland sørget for full spenning inn i den siste ordinære omgangen.

    Norge trengte der ett poeng for å skaffe en ekstraomgang og to poeng for å vinne, hvor Norge hadde den siste steinen.

    Estland fikk plassert sin siste stein midt i boet og da klarte ikke det norske paret å svare. Dermed ble det ett estisk poeng og 8-6 til Estland totalt.

    – Det er en av de beste kampene vi har spilt her. Prestasjonsmessig er vi ganske nære, og så er det et par situasjoner hvor vi kommuniserer ganske dårlig, sier Nedregotten til NRK.

    – I etterpåklokskapens navn var det dumt av meg å trene dem i fjor, men slik ble det, sier Nedregotten med et smil.

    I forkant av VM i fjor hjalp han det estiske paret med både teknikk og taktikk.

    Skaslien og Nedregotten tok sølv i VM tilbake i 2021. Sølv ble det også i OL i 2022. Lørdag blir det VM-bronsefinale mot Sveits.

    Nedregotten Skaslien
    Foto: ELOISA LOPEZ / Reuters

Sendeplan

Kl. Program Kanal