Hopp til innhold

Kongen av skiskyting fyller 40 år

Han har vunnet 94 verdenscuprenn, inkludert én i langrenn. Han har så mange OL- og VM-medaljer at man kommer ut av tellinga. I dag fyller kongen av skiskyting 40 år og er still going strong.

Ole Einar Bjørndalen fyller 40 år i dag. 
Denne videoen er et utdrag fra programmet Best i verden: Skiskyting - en suksesshistorie. 
Laget av Jan Petter Saltvedt og Håvard Bergheim.

Kongen av skiskyting har dominert idretten sin i to tiår. I dag fyller han 40 år

I kommentarfeltet nederst i artikkelen kan du gratulere verdens mestvinnende skiskytter med dagen i dag, og ønske ham lykke til i OL i Sotsji.

Lekene i Sotsji blir hans sjette OL. Han begynte på Lillehammer som 20-åring i 1994. I Salt Lake City i 2002 var han på høyden av sin karriere og vant han alle fire øvelsene.

Gikk om igjen og vant

I to tiår har han dominert internasjonal skiskyting.

Hans første OL-gull var ett av de mest imponerende: I Nagano i 1998 ledet han sprinten, men den måtte avbrytes på grunn av så tett snøfall at det ikke var mulig å se blinkene. Dagen etter ble løpet gjennomført på nytt, og Bjørndalen vant.

Totalt, målt i medaljer, er han tidenes nest største vinterolympier, bare slått av Bjørn Dæhlie.

Seks ganger har han vunnet verdenscupen sammenlagt.

– En banebryter

Ole Einar Bjørndalen

Ruhpolding 1995: Ole Einar Bjørndalen på pallen på sin 21-årsdag

Foto: Tørnstrøm, Calle / Scanpix

– Han har vært en banebryter, sier Liv Grete Poirée, selv mangeårig landslagsdeltaker om mesterskapsmedaljør samtidig med Bjørndalen.

– Han viste veien fra skiskyting som hobby til profesjonelt yrke. Jeg observerte hva han gjorde. Han var den beste, det var han som la lista. Da måtte vi andre leve opp til det, sier hun, og illustrerer det:

– Da jeg begynte, brukte vi 45–52 sekunder på en serie. Da jeg sluttet, var vi nede i 22. Jeg tar ikke feil når jeg sier at han var den som gikk i bresjen for den utviklingen, sier Liv Grete Poirée.

– Skiskytingens Nurajev

Bjørndalen utviklet skøyteteknikken nesten til det perfekte.

– Mange prøvde å kopiere hans teknikk, forteller Anders Besseberg, president i det internasjonale skiskytterforbundet.

– Vi kalte ham skiskytingens svar på Nurejev, den berømte russiske ballettdanseren, minnes Jon Herwig Carlsen. Han fulgte Bjørndalen i mange år fra NRKs kommentatorboks.

Han kan ikke få fullrost Bjørndalen.

– Jeg vil si det så sterkt at at han er den største norske idrettsutøveren jeg noensinne har kommentert, sier Carlsen. Han var innom de fleste idretter som NRK-kommentator fra 1967.

Første skudd som åtteåring

– Jeg var åtte år da jeg første gang fikk skyte med et gevær. Det var mitt første møte med et våpen, og jeg husker jeg ble litt skremt da det smalt. Jeg tror jeg lukket øynene, sier han selv.

Siden har han holdt dem åpne når han har skutt.

– Det var viktig for meg å gå fort også, ikke minst for å gjøre skiskyting mer interessant og akseptert i Norge, sier Bjørndalen.

Det klarte han. Da han tok sin første verdenscupseier i 1996, var det bare en lokalavis som var til stede og fikk det med seg. Men etter OL-gullet i 1998, var skiskyting satt på kartet også i riksdekkende media.

På 40-årsdagen ligger Bjørndalen i høyden og forbereder seg til Sotsji-OL – hans siste. Som vanlig gjør han det på sin egen måte og går sine egne veier . I OL i Russland kommer han til å bli én av de store profilene som alle vet hvem er. Les - om du kan - russisk hyllest til 40-åringen.

På ferietur nylig møtte denne artikkelforfatteren en russer. Han visste så godt som ingenting om Norge. Men han kunne tre ord på norsk: Ole Einar Bjørndalen.

Siste nytt

  • Ipswich tilbake i Premier League for første gang siden 2002

    Ipswich Town sikret opprykket til Premier League i siste serierunde av mesterskapsserien. Det er andre år på rad at Ipswich rykker opp i divisjonssystemet.

    Wes Burns og Omari Hutchinson scoret målene i 2-0-seieren over Huddersfield. Dermed er Ipswich tilbake på det høyeste nivået i engelsk fotball for første gang siden 2002.

    For fem år siden rykket laget ned til League One, og dermed var klubben utenfor de to øverste divisjonene i engelsk fotball for første gang på 63 år.

    Forrige sesong rykket «Tractor Boys» opp igjen fra League One med 2.-plass og brukte bare en sesong på nivå to før de tok seg opp i Premier League.

    Tittelvinner Leicester hadde allerede sikret opprykket i mesterskapsserien før siste serierunde og brukte dermed bare en sesong på nivå to før comebacket i Premier League var en realitet.

    Leeds United, Southampton, West Bromwich Albion og Norwich City skal spille kvalifisering om den siste opprykksplassen. (NTB)

    Ipswich
    Foto: Reuters
  • Straus' Bayern München vant sjette strake seriegull

    Bayern München vant 2-1 borte mot Leverkusen og forlenget dermed rekken med seriegull i kvinnenes Bundesliga til seks.

    Seieren betyr nemlig at laget til den norske treneren Alexander Straus ikke lenger kan tas igjen foran sesongens to siste kamper. Det skiller sju poeng ned til Wolfsburg på 2.-plass.

    Bayerns kvinnelag er ubeseiret i 37 ligakamper, og de er også klare for den tyske cupfinalen, hvor de møter Wolfsburg på torsdag.

    Wolfsburg har vunnet cupen ni ganger på rad, mens Bayern kun har vunnet tittelen én gang tidligere (2012).

    Forrige sesong holdt Leverkusen Bayern til 0-0 og hindret dem da i å feire mesterskapet før sesongslutt. Denne gangen ble det raskt klart at dette ikke ville skje igjen.

    For etter bare 17 minutter sendte Georgia Stanway gjestene i ledelsen, før Linda Dallmann doblet ti minutter senere. I andre omgang reduserte imidlertid Nikola Karczewska for vertene.

    Norske Tuva Hansen startet kampen på benken, men ble byttet inn etter 71 minutter. Emilie Bragstad og Julie Jorde startet for Leverkusen, mens Synne Skinnes Hansen kom inn etter en snau times spill. (NTB)

    Bayern München trening
    Foto: Johan Nilsson/TT / NTB
  • Svensk stjerne hjalp Ull/Kisa til seier i Holmenkollstafetten - Tjalve-seier for kvinnene

    Med strålende sol og over 20 grader var det duket for folkefest i årets utgave av Holmenkollstafetten, som har en løype på 18.425 meter fordelt på 15 etapper.

    Arrangørklubb Tjalve meldte på forhånd om deltakerrekord med over 70.000 til start.

    Tjalve leverte også varene selv i kvinneklassen, hvor de blant annet stilte med sterke løpere som Ingeborg Østgård og Malin Edland. Vidar var også lenge med i seierskampen, men Tjalve fikk en avgjørende luke på den tiende etappen ved Edland og holdt unna til mål. Dermed forsvarte de seieren fra i fjor.

    Det gjorde også Ullensaker/Kisa på herresiden, som tok over ledelsen på den fjerde etappen.

    Der løp Andreas Kramer, 800 meter-spesialisten som representerer Sverige, men som har norsk mor. Kramer tok blant annet sølv på 800 meter i EM i 2018 og sølv på 800 meter i innendørs-VM i år.

    Kramer har også tidligere løpt Holmenkollstafetten for Ullensaker/Kisa og leverte en ny strålende etappe i år.

    Med blant andre Awet Kibrab, Senay Fissehatsion og Fredrik Sandvik på laget på senere etapper, holdt Ullensaker/Kisa på ledelsen og Markus Einan fikk æren av å løpe klubben inn til en ny seier i Holmenkollstafetten.

    Andreas Kramer
    Foto: NTB

Sendeplan

Kl. Program Kanal