Hopp til innhold

Ødela selv akillesen: – Nervøs på Svindals vegne

BEAVER CREEK/OSLO (NRK): Hvis Aksel Lund Svindal (32) skulle overraske med en sensasjonell VM-medalje i comebacket, vil det være den største bragden i norsk idrettshistorie.

Stiansen og Jansen

BLE SKADET: Både Espen Jansen (t.v.) og Tom Stiansen har fått akillessenen avrevet. Her er utøverne fra henholdsvis 2007 og 2003.

Foto: Tor Richardsen / AP/NTB Scanpix

Det mener tidligere alpinist og lagkamerat Tom Stiansen.

Han har de siste ukene fulgt Svindals kamp mot VM-klokken, og natt til tirsdag kom bekreftelsen: 32-åringen tester formen under tirsdagens offisielle utfortrening.

Etter rask fremgang på skiene, vil Svindal stille på onsdagens super-G hvis treningstiden ikke blir avskrekkende.

– Det har ikke grodd helt 100 prosent ennå, så jeg er egentlig litt overrasket over at de prøver. Men det har vel grodd såpass at han tenker det vil holde så lenge det ikke skjer et uhell, sier Stiansen til NRK.

– Jeg er litt nervøs på hans vegne. Men han har veldig god kontroll på det han driver med. Jeg bare gleder meg til å se rennet hvis han kjører.

– Råere enn jeg trodde

Svindal

OFFENSIV: Her er Aksel Lund Svindal under pressekonferansen i Beaver Creek i natt.

Foto: Poppe, Cornelius / NTB scanpix

Stiansen vet godt hva Svindal har vært gjennom. 44-åringen skadet seg stygt i Alta Badia i 1999, hvor akillessenen røk tvers av. Stiansen fikk også en alvorlig kne- og hamstringskade.

– Hvis Aksel starter, blir jeg veldig imponert. Jeg vet at han ikke starter med mindre han har en mulighet til å hevde seg. Han er råere enn jeg trodde, selv om jeg delte rom med ham noen år. Han slutter aldri å imponere, sier Stiansen.

– Hva hvis comebacket skulle ende med medalje?

– Jeg snakket faktisk om det da jeg kjørte sønnen min til skolen i dag: «Hvis han tar medalje nå, er det norsk idrettshistories største bragd». Å ikke ha kjørt et renn hele sesongen, og så komme tilbake å ta medalje, hadde vært helt sinnssykt, sier Stiansen.

– Tror det er mulig

Den tidligere håndballkeeperen Cecilie Leganger har fått akillessenen avrevet flere ganger. Etter skaden i 2009, brukte hun over fem måneder på å komme tilbake.

Én faktor er den individuelle rehabiliteringen, en annen er idretten du konkurrerer i, påpeker den erfarne turneren Espen Jansen (46).

– Det er fortsatt ting jeg ikke kan gjøre – ekstreme øvelser hvor du tråkker til, sier Jansen, som ødela akillesen før han fikk ryggtrøbbel i fjor.

– I turn er det mest spenn, som gjør at alt trykket går på akilles og legger. Lårene brukes først og fremst i landingene. Så forskjellen til alpinstøvlene blir enorm, forklarer Jansen.

Han var selv overrasket over hvort fort akillesen ble bedre, og 46-åringen tror Svindal har vært ekstra motivert på grunn av skaden.

– Det vil være sykt imponerende hvis Aksel tar medalje, men jeg har tro på at det er mulig, sier Jansen.

Siste nytt

  • Jönsson får to kampers utestengelse

    Stabæk-trener Jan Jönsson får to kampers karantene for hendelsen mot Vålerenga mandag. Det melder Dagbladet.

    Jan Jönsson
  • Haaland avbildet på City-trening etter skadetrøbbel

    City har publisert bildene fra dagens trening på X.

    Haaland var ikke med i sist helgs FA-cupsemifinale som endte med 1-0-seier over Chelsea. I kampen i forveien, Champions League-nederlaget mot Real Madrid, måtte nordmannen ut med en skade. Også mot Brighton torsdag var han ute av troppen.

    City-manager Pep Guardiola opplyste i forkant at jærbuen hadde slitt med et «muskulært problem».

    Haaland er delt toppscorer i ligaen med Chelseas Cole Palmer. De har begge scoret 20 mål.

    City er ett poeng bak serieleder Arsenal, men de lyseblå har én kamp mindre spilt. Dermed har de alt i egne hender i sesonginnspurten. Haaland og co. møter Nottingham Forest borte søndag. (NTB)

    I9VZqC6O-Pk
    Foto: AP
  • Bytyqi terminerte kontrakten i Tyrkia - trener mot Viking

    Zymer Bytyqi bekrefter overfor Stavanger Aftenblad at han har terminert kontrakten sin med den tyrkiske toppklubben Antalyaspor.

    – Det har vært litt av en prosess og mye stress de siste dagene. Jeg har ikke tenkt så mye på framtiden nå. Akkurat nå ser jeg fram til ro, sier 27-åringen til Aftenbladet.

    Bytyqi gjorde i 2021 overgang fra Viking til Konyaspor, før reisen gikk videre til Olympiakos to år senere. I fjor sommer reiste han tilbake til Tyrkia og signerte for Antalyaspor, hvor han endte med to mål og fire målgivende på 33 kamper.

    Kantspilleren ønsker imidlertid ikke å oppgi noen årsak for hvorfor kontrakten er terminert. Hans opprinnelige kontrakt varte til sommeren 2026.

    Etter bruddet med Antalyaspor, snakket Bytyqi med Viking-trenerne og fikk lov å trene med gamleklubben.

    – Det er veldig hyggelig at jeg får være med. Jeg har ikke hastverk med å finne en ny klubb, sier Bytyqi.

    Han legger til at han har gode kort på hånden, og at han skal trene med Viking så lenge han er velkommen. (NTB)

    Eliteserien 2020: Viking - Vålerenga (2-2)
    Foto: Carina Johansen / NTB

Sendeplan

Kl. Program Kanal