Hopp til innhold

Norsk 18-åring sjokkerer USAs basketmiljø

Baskettalentet Matz Stockman (18) fra Bekkestua skal neste sesong spille på det øverste nivået i amerikansk college-basket. Det kan ende med NBA-spill, ifølge 18-åringens tidligere trener.

Matz Stockman

Fra og med neste høst skal Matz Stockman (med ballen) spille college-basket på øverste nivå i USA. Her er han under en kamp for NTG.

Foto: Privat

– Matz har nå mulighet til å bli Norges andre NBA-spiller gjennom tidene. Veien til NBA går stort sett gjennom college, sier NTG-trener Henning Bergh som har trent 18-åringen både på NTG og U16-landslaget.

Stockman ble tirsdag tatt opp på college-laget til Louisville som er regjerende mestere i det amerikanske college-systemet (NCAA).

Matz Stockman

Matz Stockman har spilt både for Sandvika (bildet) og Bærum i Norge.

Foto: Sandvika Basket

Talentfabrikk

Lousville er regnet som et universitet som produserer NBA-spillere. De siste årene har de rundt regnet fått frem én NBA-proff per sesong. I tillegg er trener Rick Pitino kjent for å ha er godt øye for talenter.

Pitino er en trenerlegende med to NCAA-titler i tillegg til to perioder som hovedtrener i NBA.

Frem til nå er Torgeir Bryns tre kamper for Los Angeles Clippers i 1989 det eneste norske bidraget i verdens største proffliga.

  • Se faktaboks til høyre om NCAA (på mobil se under)

– Stort «vingespenn»

Nyheten om Louisvilles avtale med Stockman slo ned som en bombe i USA tirsdag, ettersom nordmannen ikke engang har vært nevnt på den omfattende ryktebørsen rundt Louisvilles nye spillere.

– På grunn av spillerne vi mister etter denne sesongen, ønsket vi en spesielt god årgang med nye spillere. Med Matz blir dette en av våre beste rekrutteringsårganger noensinne. Vi er veldig glade for å få ham hit. Han er høy, har stort «vingespenn», skyter bra og har stor spenst, sier Pitino i en pressemelding.

210 cm

– Matz har et sjeldent talent. I tillegg til at han er høy (210 cm) har han god koordinasjon og en veldig god timing til å for eksempel blokkere skudd, sier NTG-trener Bergh til NRK.no.

Et stort flertall av de flere hundre millioner basketspillerne i verden vil spille i NBA i USA. NTG-treneren legger ikke skjul på at det er et nåløye de færreste kommer gjennom, men understreker at Stokman nå er på riktig vei.

– Når neste sesong starter er Matz 19 år og som college-spiller er du da langt unna NBA, men han må ta steg for steg og ligger bra an på veien, mener treneren.

Stockman er den femte og siste nye spilleren som har forpliktet seg til å spille for Cardinals-laget under trener Rick Pitino.

Skulle spilt for Bærum

Unggutten har gått gradene i Sandvikas ungdomslag og spilte for Bærum på toppnivå i Norge (BLNO-serien). Han skulle egentlig spilt for Bærum også denne sesongen, men ble i sommer plukket opp av Canarias-basketballakademiet (CBA) på Grand Canaria.

Akademiet er det mest anerkjente for unge utøvere i Europa og hevder å ha produsert over 50 spillere for amerikanske universitetslag på høyeste nivå.

– Dette er en stor mulighet for Matz, sier CBA-direktør Rob Orellana i en pressemelding.

– Han måler hver tomme av sju fot og to tommer (218 centimeter), har vingespenn på sju fot og seks tommer (228 centimeter) og er ekstremt smidig. Han har potensial til å bli en elitespiller, det er bare et tidsspørsmål, sier CBA-direktøren.

Andre steder er Stockmans høyde notert til 210 centimeter. I Louisville presenteres han som universitetets første sjufotsspiller (213,5 cm) siden 1990.

2014

18-åringens eventyr i USA starter med sesong høsten 2014.

De andre nye Louisville-spillerne er Shaqquan Aaron, Jaylen Johnson, Chinanu Onuaku og Quentin Snider.

Årets Cardinals-lag har vunnet sine fire første kamper i den nye sesongen og er rangert som nummer tre.

Siste nytt

  • City herjet mot Brigthon - Foden hylles etter måldobbel

    Phil Foden storspilte og stjal showet da Manchester City vant 4-0 borte mot Brighton i Premier League.

    Etter storseieren uten Erling Braut Haaland skiller det bare ett poeng opp til serieleder Arsenal, som har én kamp mer spilt. Søndag gjester Pep Guardiolas menn Nottingham Forest.

    Oscar Bobb ble sittende på benken hele kampen.

    City fikk en fantastisk start på kampen da Kevin De Bruyne stanget et innlegg fra Kyle Walker rett i krysset etter bare 17 minutter.

    Ni minutter senere doblet Phil Foden gjestenes ledelse da han slo et frispark via muren og i mål.

    Briten var imidlertid ikke ferdig der. Med ti minutter igjen av omgangen satte han inn sitt andre etter at Brighton rotet det til i forsvar. Bernardo Silva snappet opp ballen og spilte den til City-juvelen, som banket inn 3-0-målet.

    Det var Fodens 50. Premier League-scoring, som fikk en legende til å logge seg på:

    – Er Phil Foden årets spiller? spurte tidenes toppscorer i Premier League, Alan Shearer, på X.

    Etter hvilen fortsatt City målfesten da Julian Alvarez banket inn returen på et skudd fra Walker.

    – Dette er ordentlig stygt for Brighton, men for et signal til resten av verden og Premier League, utbrøt Viaplay-kommentator Eivind Bisgaard Sundet.

    I forkant av målet ropte også vertene på straffe etter at Pascal Gross gikk i bakken i en duell med Rodri. Dommeren vinket imidlertid spillet videre.

    – Jo, dommer. Og jo, VAR. Det er klar og tydelig straffe til Brighton, skrev Viaplay-ekspert Lars Tjærnås på X.

    Det ble også det nærmeste Brighton kom et mål, og de må dermed se seg fornøyd med 11.-plass på tabellen.

    (NTB)

    Bpk8eLb85F0
    Foto: AP
  • Botheim matchvinner etter at «Tokki» mistet hodet

    Tokmac «Tokki» Nguen mistet de siste sju minuttene av storkampen mellom Djurgården og Malmö etter at han fikk rødt kort. Så ble Erik Botheim helten på overtid.

    – Det var en kjempetøff kamp med høy temperatur. Vi visste at det var marginer som ville avgjøre det, sa Botheim til Discovery og fortsatte:

    – Det er dritdeilig. Overtidsscoring borte mot Djurgården, får man noe deiligere enn det?

    Kampen tok fyr i sluttminuttene med en nordmann på hvert sitt lag i hovedrollene.

    I 82. spilleminutt på stillingen 0-0 var Nguen på vei gjennom, men ble stoppet av Malmö-forsvarer Derek Cornelius.

    Cornelius jublet hemningsløst over Nguen, som svarte med å løpe ned canadieren og fikk raskt det røde kortet.

    – Jeg spurte linjedommeren hvorfor jeg fikk rødt, og da sa han at jeg slo. Det er helt feil, sier Nguen ifølge TT og forklarer:

    – Det første instinktet var å jage ballen, men så sto han der. Han provoserte meg, og jeg gikk med på det.

    Det skulle vise seg å bli skjebnesvangert for vertene, for tre minutter på overtid stanget Botheim inn matchvinnerscoringen for Malmö. (NTB)

    Fotboll, Allsvenskan, Djurgården - Malmö FF
    Foto: BILDBYRÅN
  • Arne Slot: – Jeg vil til Liverpool

    Feyenoord-trener Arne Slot legger ikke skjul på ønske om å bli Jürgen Klopps etterfølger som Liverpool-manager.

    – Det er ingen hemmelighet at jeg vil til Liverpool, iser Slot til ESPN like før Feyenoords kamp mot Go Ahead Eagles torsdag kveld.

    – Feyenoord og Liverpool er i forhandlingssamtaler. Jeg venter på hva som kommer ut av det. Jeg er selvskikker, og venter på at klubbene skal komme til enighet, fortsetter Slot.

    Nederlenderen har de siste dagene blitt sterkt koblet til Liverpool-jobben når Klopp forsvinner etter sesongen.

    Den nederlandkse storavisen De Telegraaf har skrevet at Feyenoord kan kreve opptil 15 millioner euro for Slot, som har en kontrakt med klubben som går ut sommeren 2026.

    Liverpool-kaptein Virgil van Dijk har snakket varmt om landsmannen som en potensiel manager.

    – Jeg synes han spiller på en måte og med en sånn filosofi at han kunne vært Liverpool-manager. Vi får se. Neste år kan vi fokusere på det, sa van Dijk til nederlandske Viaplay onsdag.

    Arne Slot
    Foto: Russell Cheyne / Reuters

Sendeplan

Kl. Program Kanal