Hopp til innhold

Fourcade bitter på lillebror Bø: – Han hadde ikke vunnet uten meg

KONTIOLAHTI/OSLO (NRK.no): Johannes Thingnes Bø (20) vant sprinten etter å ha ligget i ryggen på Martin Fourcade gjennom store deler av løpet, uten selv å dra én meter. Det irriterte franskmannen.

Fourcade Bø Kontiolahti

Martin Fourcade (t.h.) måtte skuffet innse at Johannes Thingnes Bø gikk til topps på sprinten i fisnke Kontiolahti. Arnd Peiffer (Tyskland) ble nummer tre.

Foto: HEIKKI SAUKKOMAA / Afp

– Han var på bakskiene mine i hele dag og holdt farten min. Han må takke meg for seieren, for han fikk en stor fordel av å ligge i ryggen min, sier Martin Fourcade til NRK.no etter å ha blitt slått med 7,1 sekunder av Johannes Thingnes Bø på sprinten i Kontiolahti.

Martin Fourcade

Martin Fourcade måtte ta til takke med andreplass etter å ha blitt slått med 7,1 sekunder av Johannes Thingnes Bø.

Foto: Rene Gomolj / Afp

Fourcade startet sprinten med startnummer syv. Da han var ferdig med den første skytingen, la lillebror Bø i vei på sitt løp med startnummer 24.

Den norske unggutten fikk ryggen til Fourcade, og slapp den ikke før Fourcade gikk inn til mål og Bø gikk inn til siste skyting.

Etter å ha dratt fordel av ryggen til Fourcade gjennom store deler av løpet, gikk han alene på sisterunden. Med krefter til overs leverte Bø en strålende sisterunde, holdt unna for konkurrentene og sikret seg sin tredje seier i karrieren.

– Dette var moro! Jeg fikk ryggen på Fourcade på de to første rundene. Jeg la meg der fordi jeg ville lære litt av ham, men så skjønte jeg at fullt hus og en god sisterunde kunne gi noe bra til slutt, sier lillebror Bø til NRK etter seieren.

Fourcade, som måtte ta til takke med andreplass, var lite fornøyd med konkurrentens taktiske disposisjoner.

– Jeg prøvde å få ham frem, men han ville at jeg skulle gjøre jobben. Sånn er gamet, sa Fourcade.

– Det er jobben hans

Den franske verdenscuplederen mener lillebror Bø bør lære seg å ta mer ansvar i fremtiden.

– Jeg synes han må ta mer ansvar i fremtiden om han vil vinne flere konkurranser. Hadde han ikke fått hjelp av meg, hadde det blitt mye jevnere om seieren, sier Fourcade.

Lillebror Bø lar seg ikke affisere av franskmannens kritikk.

– Sånn er det. Jeg tror Fourcade skal være den som drar og ikke blir dratt på, sier Bø.

Hvorfor det?

– Han går der i den gule trøya si, så det er han som skal bane vei. Og i dag banet han vei for meg. Det er bare å takke ham, sier 20-åringen.

Han åpner for at han kan komme til å dra mer i fremtiden. Kanskje allerede på søndagens jaktstart.

– Jeg skal prøve å vinne sprinten som går lørdag. Gjør jeg det, skal jeg dra mer på jaktstarten, flirer unggutten.

(artikkelen fortsetter under videoen)

Johannes Thingnes Bø tok serieren på sprinten i Finland

Tuktet verdenseliten

Martin Fourcade, Emil Hegle Svendsen, Ole Einar Bjørndalen og Dmitrij Malysjko skjøt alle fullt hus på sprinten i Kontiolahti, og kjempet om å vinne løpet.

Ingen av de nevnte storkanonene kunne imidlertid hamle opp med Johannes Thingnes Bø.

20-åringen gikk på tidene til konkurrentene, og etter ti av ti treff på standplass vartet han opp med en glimrende sisterunde.

– Det var ikke gøy underveis. Jeg tenkte at smerte er midlertidig. Så det er mer moro nå, smiler lillebror Bø.

– Jeg har aldri vært så sliten før. Jeg holdt på å kollapse over mållinjen, sier seiersherren.

Han fikk tilsyn av en funksjonær i målområdet, men kom seg på beina etter å ha gispet etter luft i flere minutter.

– Jeg trengte tid på å hente meg inn, smiler Bø.

Karrierens tredje seier

Ut fra den stående skytingen lå unggutten ett sekund bak Malysjko. I mål var lillebror Bø 10,6 sekunder foran russeren, som til slutt ble nummer fire.

Bø holdt også unna for verdenscupleder Fourcade og tyske Arnd Peiffer inn mot mål.

Dermed ble det seier, 7,1 sekunder foran Fourcade og 7,2 sekunder foran Peiffer.

Lillebror Bø sin tredje verdenscupseier i karrieren. Unggutten vant både sprinten og jaktstarten i franske Annecy i midten av desember.

Samtidig ble han den første mannlige utøveren som vinner to sprinter denne sesongen.

– Det er jo artig, det! Sprint har blitt min greie. Skytingen blir bedre og bedre, smiler Bø.

Ertet lagkompisene

Han kunne glede seg over at han var raskere i sporet enn både Ole Einar Bjørndalen og Emil Hegle Svendsen i torsdagens renn.

Bjørndalen ble til slutt nummer fem (15,8 sekunder bak), mens Hegle Svendsen ble nummer åtte (23,8 sekunder bak).

Bjørndalen la ikke skjul på at han har gått på bedre ski tidligere, og svarte følgende da han ble spurt om skiene var grunnen til at han ikke gikk raskere i løypa:

– Jeg er overrasket over å være så langt bak. Det er vanskelig å si om det er skia. Føret er vanskelig, med mye fuktighet i snøen. Jeg tror jeg hadde brukbare ski.

Lillebror Bø var imidlertid klar på at han hadde fantastiske ski, og ga smøreteamet mye av æren for at han klarte å holde ryggen til Fourcade tidlig i løpet.

– Det var deilig å cruise i ryggen hans. Man må ha gode ski for å få til det, sier 20-åringen.

Da NRKs kommentatorduo Andreas Stabrun Smith og Ola Lunde fortalte at de hadde sine tvil om Bjørndalen og Svendsen hadde optimale ski, smalt det raskt fra Bø:

– De hadde bedre ski enn meg! flirer unggutten.

Siste nytt

  • Lilleberg og Pettersen ønsker å være med i VM: – Selvfølgelig har jeg lyst

    De to USA-proffene Emil Lilleberg og Mathias Emilio Pettersen har forsikret landslagssjef Tobias Johansson om at de ønsker å bidra for landslaget under VM.

    Spillerne er riktignok avhengig av hvordan det går i sluttspillet for sine respektive lag. Lillebergs Tampa Bay Lightning ligger under 0-3 i kamper mot Florida Panthers, mens Emilio Pettersens Texas Stars slo ut Manitoba Moose og møter Milwaukee Admirals i en best av fem-serie.

    – Jeg spiste middag med Emil for en måned siden, og han var veldig positiv til VM-spill når han er ferdig der borte. Men det er usikkert om Tampa vil sende ham til Syracuse, eller hva som skjer når de eventuelt ryker ut, sier Johansson til nitten.no.

    Første kamp for Emilio Pettersen & co. spilles først 2. mai. Serien avsluttes så sent som 12. mai, dersom de spiller alle de fem kampene.

    – Jeg prøver å ha fokus på sluttspillet her nå, men selvfølgelig har jeg lyst til å spille VM om det åpner seg opp en mulighet for det, sier Pettersen.

    – Kan du reise dersom dere ryker i neste runde med Texas Stars?

    – Jeg er usikker på hva som skjer med Dallas i sluttspillet, så jeg må ta det som det kommer da. Jeg kan ikke si noe 100 prosent nå, svarer han.

    Fra før har veteranene Mats Zuccarello og Patrick Thoresen stilt seg tilgjengelig til verdensmesterskapet i Praha, som spilles fra 10. til 26. mai.

    (©NTB)

    eFmZjB-LXIs
    Foto: NTB
  • Klopp om mulig arvtager: – Høres veldig bra ut

    Jürgen Klopp uttaler seg veldig positvt om Arne Slot, som er i detaljer om å bli Liverpools nye manager.

    Tidligere denne uken tok klubbens jakt på Klopps erstatter en klar vending. Slot ble pekt ut som favoritt, og torsdag bekreftet Feyenoord-treneren at han er i samtaler med Liverpool.

    På fredagens pressekonferanse fikk Klopp spørsmål om nederlenderen, og sa at han liker mye ved det.

    – Jeg er ikke involvert i prosessen, men jeg liker måten laget hans spiller på. En god trener og en fin fyr. Hvis han er mannen, så blir jeg mer enn fornøyd, sier Klopp.

    – Det er ikke opp til meg å bestemme, men det høres veldig bra ut, forsetter den avtroppende Liverpool-manageren. (NTB)

    Jürgen Klopp
    Foto: Andrew Boyers / Reuters
  • Rubiales' etterfølger er klar

    Pedro Rocha ble fredag valgt til ny president i Det spanske fotballforbundet (RFEF), og tar med det over etter skandalepresident Luis Rubiales.

    Forbundet bekrefter ansettelsen på sine hjemmesider fredag.

    «Pedro Rocha har i dag blitt utropt til ny president i Det kongelige spanske fotballforbundet, etter å ha mottatt støtte fra flertallet av forsamlingsmedlemmene», heter det i meldingen.

    Rocha har sittet som midlertidig forbundspresident etter at Luis Rubiales trakk seg fra presidentvervet i september.

    Det har stormet rundt RFEF siden Rubiales kysset Jenni Hermoso på podiet etter fjorårets VM-finale for kvinner. Kysset førte til at Rubiales måtte trekke seg fra vervet.

    I mars ble Rubiales og flere andre personer pågrepet som en del av etterforskningen av forbundets avtale om å legge den spanske supercupen til Saudi-Arabia. Mistanken handler om mulig pengevasking og korrupsjon.

    Torsdag ble det kjent at forbundet har havnet under lupen til den spanske regjeringen. Forbundet skal derfor «overvåkes» av en uavhengig kommisjon underlagt Spanias idrettsråd (CSD) de neste månedene. (NTB)

    Pedro Rocha
    Foto: THOMAS COEX / AFP

Sendeplan

Kl. Program Kanal